Annons

Mäklaruppror efter strandad Hemnet-affär

FMF:s vd Carolina Stegman
FMF:s vd Carolina Stegman Foto: FMF
Fastighetsmäklarförbundet (FMF) har redan bränt 8,3 miljoner kronor på kostnader knutna till Hemnet-affären. Nu sätter en grupp medlemmar ner foten för att stoppa miljonrullningen, enligt ett internt mejl som Di Digital tagit del av. FMF:s vd Carolina Stegman avfärdar kritiken.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Schibsteds planerade köp av bostadssajten Hemnet är i fara. I fredags aviserade mediekoncernen att Konkurrensverket vill stoppa affären som värderas till 1,5 miljarder kronor.

Försäljningsprocessen har skapat upprorsstämning på Fastighetsmäklarförbundet (FMF), som är en av Hemnets större delägare. Enligt ett internt mejl på FMF, som Di Digital har tagit del av, har FMF redan bränt 8,3 miljoner kronor på kostnader knutna till Hemnet-affären. Nu vill medlemmarna stoppa det man ser som ”styrelsens miljonrullning”.

Läs mer: Konkurrensverket vill stoppa Schibsteds Hemnet-köp

”Eftersom Konkurrensverket vill stoppa affären med Schibsted finns det anledning tro att styrelsen planerar att hitta en annan köpare. Det finns alltså en risk att den hittillsvarande miljonrullningen kommer att upprepas/fortsätta om vi nu inte sätter ner foten och stoppar detta”, står det i det interna mejl som är signerat av fyra medlemmar.

Vi är nu 102 mäklare som skriftligen begärt att det tillsätts en granskare

FMF:s styrelse håller extrastämma den 23:e maj. Då väntas man diskutera och avgöra frågan om en särskild granskning av förbundets förvaltning, enligt mejlet.

”Vi är nu 102 mäklare som skriftligen begärt att det tillsätts en granskare som bland annat får till uppgift att klargöra vad styrelsen i verkligheten haft för sig under den här processen”, går det att läsa.

Uppgifterna om de 8,3 Mkr ska ha kommit direkt från FMF:s vd Carolina Stegman.

”Enligt Carolina Stegman har styrelsen hittills å FMF:s vägnar spenderat ca 8,3 Mkr på kostnader som knyter an till Hemnet-affären och att få till en granskning just nu förefaller viktigare än någonsin”, står det.

De här herrarna har en annan agenda och vilseleder våra medlemmar

Carolina Stegman förnekar dock att medlemmarna riskerar att förlora 8,3 Mkr på affären.

”Siffran är inte tagen ur luften. Men det är inte pengar som medlemmarna lagt ut. Jag kan inte kommentera detta mer på grund av sekretess kring Schibsteds bud”, säger hon.

Författarna bakom mejlet skriver även att ”ersättningen till stora delar förefaller ha planerats för att hamna i styrelsens egna bolag”, och hänvisar till en artikel i Expressen.

Läs mer: Budstriden om Hemnet inne i slutfasen

Mejlet är signerat av fyra fastighetsmäklare på mindre firmor. En av dem är Patrik Edgren, ägare och mäklare på Edgrens Fastighetsförmedling på Lidingö.

”Vi vill ändra stadgarna som styrelsen har initierat och som gör att ett fåtal medlemmar i praktiken har en permanent majoritet i förbundet. De bryter mot föreningslagen och är inte solidariskt mot övriga medlemmar”, säger han.

FMF:s vd Carolina Stegman menar dock att mejlförfattarna är ute efter att vilseleda medlemmarna i eget syfte.

”De här herrarna har en annan agenda och vilseleder våra medlemmar. De har kommit in sent i förbundet och är missnöjda över hur andelarna fördelas”, säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer