Annons

Makthavarna vet mer om oss än vi själva genom övervakning

Övervakning har etablerat sig som en av de främsta affärsmodellerna på den digitala marknaden. Och du är övervakad mer än du tror, skriver Di Digitals krönikör Tove Andersson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”This seems like a witch hunt to me” tweetar den svenska utvecklaren Ola Bini den 11:e april strax efter det att Wikileaks chefredaktör Julian Assange gripits. Senare samma dag grips Ola själv i Ecuador. Två månader efter gripandet har fortfarande varken formella anklagelser eller bevis presenterats. Olas föräldrar som besökt honom i fängelset, där han sover på en kartong på golvet bredvid 70 andra fångar, uppger att han ådragit sig permanenta skador av vistelsen där och att han riskerar att dö i fångenskapen.

Anhöriga uppger att Ola aldrig engagerat sig i Wikileaks och att de inte känner honom som någon som skulle engagera sig i kriminella hackerattacker. Däremot är han bekant med Julian Assange, som under våren gjort sig ovän med Ecuador eftersom Wikileaks läckt uppgifter om korruption i landet. Sitter Ola fängslad enbart för att han känner Julian Assange?

Vi lever i en tid när stater och företags möjlighet till kontroll och övervakning av individen är nära på total. Den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA tycks ha målsättningen att samla in all information som finns i hela världen och Snowdens läckor genom Wikileaks 2013 avslöjade bland annat att den amerikanska staten inte bara övervakade personer misstänkta för brott utan även deras vänners vänner, sina egna medborgare. Övervakning har etablerat sig som en av de främsta affärsmodellerna på den digitala marknaden och dagens makthavare vet således på många sätt mer om oss än vad vi vet om oss själva. Med den exponentiella utvecklingen av AI och big data kan vi räkna med att möjligheten för makthavare att kontrollera individen kommer att öka i samma takt.

I den globala utvecklar-communityn pågår diskussionen kring hur man ska förhålla sig till och vilket ansvar man som programmerare har över de system man bygger och i en undersökning av Stack Overflow från 2018 svarar 58 procent att de inte skulle gå med på att skriva oetisk kod.

”Jag tror starkt på rätten till integritet. Utan integritet kan vi inte ha makt, och utan makt så är vi som slavar. Det är därför jag har ägnat mitt liv åt den här kampen. Övervakning är ett hot mot oss alla – vi måste sätta stopp”, skriver Ola från fängelset i Ecuador. 

Ola Bini gör ett vinnartecken när han går in i rättsalen i Equador i maj.
Ola Bini gör ett vinnartecken när han går in i rättsalen i Equador i maj. Foto: Dolores Ochoa

Ola är en av de programmerare som redan tidigt såg problematiken med dagens och morgondagens centraliserade massövervakning. I sin krönika för IDG från 2013 uppmanar han utvecklare att stå upp mot denna och bygga system som ger makten tillbaka till användarna.

Olas fall är viktigt eftersom det tillsammans med de andra arresteringar som skett av människor med koppling till Wikileaks kommer att forma prejudikat för hur vi behandlar dem som exponerar övergrepp mot mänskligheten eller uttrycker en avvikande åsikt i framtiden. Wikileaks har genom åren möjliggjort för publiceringar som har kommit att forma historieskrivningen av vår tid, inte minst gällande USA:s övervakning av sin egen och andra länders befolkning. De är organisationen som stöttat i en tid när visselblåsare och pressfrihet är under attack. Vem ska i framtiden våga stå upp mot de övergrepp som begås framgent? Och genom vilken organisation? 

Ett tungt ansvar vilar nu på Wallströms, Löfvens och de övriga i regeringens axlar. Hur vi agerar i det globala drama som nu utspelar sig kring Wikileaks och Ola definierar oss som nation och sätter tonen för vårt framtida digitala samhälle. Vill vi vara ett land som står upp för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är det dags att agera och det omgående. 

Tove Andersson är en profil inom blockkedjecomunityn. Hon är rådgivare och föreläser om blockkedjor, tech och kommunikation, sitter i styrelsen för medtechbolaget Brighter och är grundare av Kryptogäris, Nordens största nätverk för kvinnor och ickebinära med intresse för blockkedjor och kryptovalutor.

Läs Tove Anderssons tidigare krönika: ”Fast i ett klaustrofobiskt fängelse: 'Jan Helin, ta bort mig!'” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer