Annons

Malmö slår Göteborg i tech-investeringar

11 procent av årets riskkapital har gått till techbolag i Malmö, visar Nordic Tech Lists senaste rapport.
11 procent av årets riskkapital har gått till techbolag i Malmö, visar Nordic Tech Lists senaste rapport. Foto: Johan Nilsson/TT
Riskkapitalet flödar inom Sveriges gränser men regionerna är olika populära. Hittills i år har Malmö lockat till sig dubbelt så mycket kapital än Göteborg, enligt data från Nordic Tech List.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringar i svenska techbolag fortsätter att öka. Under de tre första kvartalen investerades 12,3 miljarder kronor på den svenska techscenen, vilket är mer än för hela fjolåret, enligt Nordic Tech List. 

Läs även: Grattis, tech-Sverige! Miljardrekord i startupsektorn

Som väntat går lejonparten av investeringarna till Stockholms techbolag. Även om man inte räknar med Spotifys lånefinansiering på drygt 8 miljarder kronor kan Stockholms techscen tillräkna sig 78 procent av investeringarna gjorda mellan 1 januari och 30 september i år.

Samtidigt seglar Malmö-regionen upp som en klar tvåa. 35 bolag i Malmö och Lund har i år tagit in 11 procent av investeringarna, cirka 445 miljoner kronor, under årets tre första kvartal.

Som jämförelse drog 36 techbolag i Göteborg och Borås in drygt hälften av det beloppet. En av utmaningarna för regionen kan vara att dess bolag inte attraherar riskkapitalbolag som annars investerar i mer konsumentnära produkter, enligt Marie Wall. 

”Startupscenen ser ganska olika ut i Göteborg och Malmö. Göteborg är mer fokuserat på b2b och life sciences och har fler forskningsintensiva startupbolag. Bolag som generellt sätt har högre risk och inte självklart attraherar de klassiska riskkapitalbolagen. Där finns det ett investeringsgap”, säger Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet.

Bolagen med de största finansieringsrundorna i Malmö-regionen är Mapillary (NTL), sensorbolaget Acconeer (NTL) och Min Doktor (NTL) med över 50 miljoner kronor vardera, enligt Nordic tech list senaste rapport.

Läs hela rapporten här.

Foto:

Endast fem procent av riskkapitalet går till bolag utanför Malmö-, Göteborg- och Stockholmsregionen. Källa: The Swedish Tech Funding Report Q1-Q3 2016

Det är inte bara kapitalet som helhet utan även storleken på rundorna som skiljer de båda städerna åt. 

Den största investeringen som gjordes i Göteborgsregionen var i e-handelsbolaget NA-KD (NTL). Bolaget tog in 35 Mkr av bland andra Collector-grundaren Lena Apler och Happy Socks-duon Mikael Söderlindh och Jonas Mårtensson. Det motsvarar drygt hälften av investeringen i Mapillary i Malmö.

Även förra året hade Malmö större investeringar än Göteborg, vilket Di Digital rapporterade i februari. 

Foto: Vinnova

Marie Wall sitter sedan februari i år på tjänsten som regeringens startupansvariga. Foto: Vinnova.

På grund av de större rundorna i Malmö har staden även attraherat riskkapitalbolag, som EQT Ventures och Atomico, som går in i senare finansieringsrundor. I övrigt har Malmö en väldigt spridd investeringsbas i jämförelse med Göteborg där Almi invest och Chalmers ventures är representerade i minst 16 av 36 investeringar.

”Malmö är mer som ett mini-Stockholm med fler tech- och konsumentinriktade startups än vad Göteborg har. Malmö har även fler affärsänglar som själva tjänat sina pengar på exits i tech startups, medan affärsänglar i Göteborg ofta gjort sin förmögenhet från mer traditionella företag”, säger Marie Wall.

Läs även: Affärsänglar livsviktiga för Malmös startupscen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer