Annons
Hampus Jakobsson grundade Brisk 2012. Nu har bolaget beslutat att lägga ner.

Malmöbolaget Brisk går i graven

Så kan företagen få ökad kontroll av supply-chain SPONSRAT AV IBM

Ikea köpte amerikanska Taskrabbit i slutet av september.

Ikea: Taskrabbit ska göra oss mer relevanta

Från vänster: Johan Lundin, försäljningschef, och Alexis Priftis, vd.

Instabox fyller på kassan – satsar på expressfrakt

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

Live: #Metoo på agendan – Facebooks mångfaldschef är i Stockholm

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Malmöbolaget Brisk går i graven

Hampus Jakobsson grundade Brisk 2012. Nu har bolaget beslutat att lägga ner.
Hampus Jakobsson grundade Brisk 2012. Nu har bolaget beslutat att lägga ner. Foto: Tomaz Lundstedt
Storkunder i USA, riskkapitalbolag som Creandum i ryggen och uppköpsdiskussioner. Ändå ser entreprenören Hampus Jakobsson ingen annan utväg än att lägga ner sitt bolag Brisk. ”Vi har inte lyckats få till kommersialiseringen”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Beslutet att lägga ner bolaget fattades tillsammans med investerare och anställda runt påsk. Då hade arbetet med att kommersialisera produkten pågått under delar av 2014 och hela 2015. Bolaget hade tagit in omkring 16 miljoner kronor i kapital.

Vi har varit på insidan av i princip alla stora bolag utom Apple

Att hitta kunder och ta betalt har enligt Hampus Jakobsson gått bra, men inte bra nog.

”Inte tillräckligt bra när det kommer till ett riskkapitalägt bolag”, säger han.

Under ett två timmar långt telefonmöte diskuterade grundarna Hampus Jakobsson, Andreas Pålsson och Alfred Beckman tillsammans med personalen i Malmö, San Francisco, Toronto och Amsterdam vilken väg bolaget skulle ta. De fattade sedan ett gemensamt beslut att lägga ner verksamheten.

”Mellan december och mars var det en jobbig tid och stundtals var jag nog inte speciellt rolig att ha att göra med. När vi kämpade för att lista ut hur vi skulle få det att fungera var det som att försöka få liv i en livlös patient – det gick inte och det kändes så frustrerande”, säger han och fortsätter:

”Men i det läget kändes det ändå som att frustration var bättre än uppgivenhet och i samma sekund som vi bestämde oss för att välja den här vägen så började jag må bra igen.”

Exklusivt: Mojangs vd talar ut: ”Vi är per definition ett one-hit-wonder”

Brisk grundades 2012 som Dexplora. Under åtta månader tog grundarna fram affärsidén: att lösa problemet med att alldeles för få säljare använder de CRM-system som finns. Tanken var att skapa ett automatiserat säljsystem som kunde integreras med andra verktyg som en säljare använder såsom Salesforce, mejl och kalendrar. Systemet skulle påminna säljaren om att följa upp samtal eller sälja mer eller mindre av vissa saker.

Under de kommande åtta månaderna började ett team och en lösning byggas.

”I mitten av 2013 visste vi vad vi ville”, säger Hampus Jakobsson.

Hösten 2014 släpptes den första versionen av tjänsten, som gratis- och betalversion, och under 2015 skulle produkten kommersialiseras. Brisk riktade sig främst till moderna säljorganisationer som inte fokuserar på ett säljarbete på fältet. Bland kunderna fanns Evernote och tjänsten hade användare från Linkedin, Tesla och Google.

”Vi har varit på insidan av i princip alla stora bolag utom Apple”, säger Hampus Jakobsson.

Men affären fungerade inte. Enligt Hampus Jakobsson beror det på att han den här gången ville bygga ett renodlat produktbolag.

... det har varit seriösa företag utan seriösa förslag

”För bolag upp till en viss storlek har Brisk fungerat bra, men inte för de stora företagen där problemet är så stort att de verkligen behöver hjälp. Vi har varit hårdnackade och valt att inte bygga lösningar individuellt för varje enskilt bolag”, säger han.

Kände ni någon gång att ni hade byggt fel produkt?

”Nej, jag är nöjd och stolt över det vi har gjort och ser hellre att det inte flyger på våra premisser än att det flyger tack vare något som vi inte vill ha eller vill vara.”

Under vintern och våren har Brisk vid flera tillfällen varit nära att bli uppköpta. Grundarna hade långt gångna diskussioner med flera internationella bolag.

”Antingen har det varit seriösa företag utan seriösa förslag eller företag som varit intresserade av det vi byggt men som tyckt vi varit lite för små”, säger Hampus Jakobsson.

En tredje typ av företag har varit intresserade av personerna i bolaget, men inte visat samma intresse för produkten.

”Om vi hade flyttat till San Francisco så hade det varit realistiskt att vi hade sugits upp av någon av de stora konsumentjättarna. Nu var vi för små för att kunna bli en utvecklingsenhet långt från ett huvudkontor”, säger Hampus Jakobsson.

Läs mer: Möt musikvärldens digitala revoltör

För att bygga och utveckla tjänsten tog Brisk in sammanlagt 2 miljoner dollar, motsvarande drygt 16 miljoner kronor, i två emissioner. Bland investerarna fanns Creandum, DN Capital, Adrian McDermott, Frank Meehan, Henrik Been och Mårten Mikkos. Creandum gör åtta till tio investeringar per år och hälften av dessa är såddinvesteringar.

”I de fallen handlar det om att backa fantastiska individer som utvecklar en produkt för en stor marknad. Under hälften av såddinvesteringarna når en A-runda – ibland lyckas det, ibland lyckas det inte”, säger Staffan Helgesson, partner på Creandum.

Hampus Jakobsson kommer att fortsätta investera i nya bolag och fortsätta att bygga egna, men hur nästa resa ser ut vet han inte ännu.

”Nu ska jag nog klura en stund på vad jag ska göra. Jag är inte färdig med att bygga bolag och ska göra mycket roligt till”, säger han.

Läs mer: Soundcloud-grundaren talar ut: ”Har varit ett jäkla jobb”


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post