Annons

Malmöbolagets bräda får ny fart – tar in färska miljoner

Calle Håkansson, vice vd på Radinn.
Calle Håkansson, vice vd på Radinn. Foto: Press.
Elsurfbrädebolaget Radinn tar in nytt kapital när Sigma-profilen Dan Olofsson går in tyngre i bolaget. Nu rustar Malmöbolaget för större investeringar för att få ut brädan till fler surfare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Malmöbolaget Radinn utvecklar en surfbräda som drivs på el och som kan göra uppåt 55 kilometer i timmen. 

Bolaget har fått stor uppmärksamhet bland annat i internationell press och Radinns elsurfbräda har hyllats av mulitimiljardären Richard Branson.

Nu har bolaget ökat på sin värdering till 175 miljoner kronor när man tar in 15 miljoner kronor i en nyemission som ska göra det möjligt att förbereda en större expansion.

”Vi tror att marknaden är enorm. Det finns 200 miljoner vattensportälskare och wannabesurfare som vill hitta en vattensport med kortare inlärningskurva än vågsurfning eller vindsurfning och som är mer i tiden är bensinslukande vattenscootrar”, säger Radinns vice vd Calle Håkansson.

15-miljonersrundan banar också väg för större investeringar, berättar Calle Håkansson. Just nu är bolaget i förberedelser för att söka sig till större investerare som kan gå in tyngre.

Pengarna i investeringsrundan kommer från befintliga ägare, däribland tech-profilen och Sigma-grundaren Dan Olofsson genom hans bolag Danir. 

”Danir tog den absoluta majoriteten av emissionen”, säger Calle Håkansson.

Enligt Calle Håkansson är Radinn i dialog med större internationella investerare. 

”Vi går igenom en mognadsprocess där vi tagit mindre steg och kalibrerat bolaget”, säger han.

Radinns medgrundare Alexander Lind provsurfar bolagets elektriska wakeboard utanför Norges kust.
Radinns medgrundare Alexander Lind provsurfar bolagets elektriska wakeboard utanför Norges kust. Foto: Press.

Och mer kapital behövs. Radinn har 35 anställda på plats i Malmö och en fabrik i Polen monterar ihop brädorna, som säljs direkt till konsumenter eller hyrs ut via hotellkedjor. 

Förra året sjönk omsättningen rejält för Radinn till 700.000 kronor. Det kan jämföras med 2017 när bolaget omsatte 6,2 miljoner kronor och 2016 då omsättningen låg på 7,2 miljoner kronor. 

Samtidigt växte kostnaderna ordentligt. Under förra året hade bolaget förluster på 21,6 miljoner kronor, att jämföra med 2017 då minusresultatet låg på nästan 10 miljoner kronor.

”Förra året var ett mellanår. Det var lite hackigt inledningsvis men i år är en nystart som vi förberedde för under förra året”, säger Calle Håkansson.

Omsättningsminskningen förra året har också vänt, berättar Calle Håkansson som också redogör för bolagets, minst sagt ambitiösa, mål framåt.

”Vi omsatte några miljoner första halvåret 2019 och kommer omsätta ungefär 50 miljoner kronor andra halvåret i år. Vi siktar på över 200 miljoner år 2020.”

Nyligen gjorde Radinn klart med resekedjan Club Med att få ut elsurfbrädorna på resorter i bland annat Dominikanska republiken under hösten i år. 

Det finns också ett avtal med ett premiumhotell i Miami i USA, vilket det är vill Calle Håkansson inte avslöja. Under 2018 tog Radinn in totalt 34 miljoner kronor i investeringar, i mars tog bolaget in ytterligare 20 miljoner.

Läs mer: Guldregn över Malmöbolaget – elsurfbrädan till Bransons paradisö 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer