Annons

Bedragare svindlade techjättar på över 1 miljard – döms

Sundar Pichai, vd på Google, och Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Fakturorna på bilden har inget med brotten att göra.
Sundar Pichai, vd på Google, och Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Fakturorna på bilden har inget med brotten att göra. Foto: TT och Di.
En bedragare riskerar upp till 30 år i fängelse för att ha lurat Facebook och Google på totalt 1,1 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En 50-årig man från Litauen har dömts som skyldig till bedrägeri efter att ha svindlat Facebook och Google på 122 miljoner dollar, motsvarande 1,1 miljarder kronor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Mannen har erkänt brott och gått med på att ingå en förlikning i USA, dit han utlämnades från EU redan 2017. Han riskerar ett straff på upp till 30 års fängelse när den slutligtiga påföljden ska bestämmas i juli. 

Enligt åtalet låtsades mannen, tillsammans med flera icke-namngivna kumpaner, vara en asiatisk hårdvaruleverantör som Facebook och Google har affärsrelationer med.

Med hjälp av förfalskade affärsavtal, brev, fakturor och mejl lyckades de sedan få de två techjättarna att betala för varor som de egentligen inte hade köpt. 

50-åringens uppdrag i härvan var att sätta upp bankkonton och driva ett bolag i Lettland, dit pengarna fördes över.

Varken personal på Facebook eller Google upptäckte att fakturorna var oriktiga. Facebook drabbades allra hårdast och blev lurade på 99 miljoner dollar, enligt åklagaren, medan Google kom undan med en förlust på 23 miljoner dollar.

Den litauiska mannen har som en del av domen gått med på att betala tillbaka de 50 miljoner dollar, motsvarande 450 miljoner kronor, som han personligen tillskansade sig i härvan.

Mannens advokat har avböjt att ge några kommentarer, skriver Reuters.

Läs mer: Så blev kryptovalutan den moderna bedragarens bästa vän 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer