Annons

Månadslön på 128.000 – här är techbolagen som betalar bäst

Spotifys grundare och vd Daniel Ek, Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd och Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski.
Spotifys grundare och vd Daniel Ek, Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd och Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Di.
Konkurrensen om talangerna inom tekniksektorn är stenhård och lönerna fortsätter att stiga. Trots det uppger de flesta bolag att andra förmåner är viktigare vid rekryteringar. Di Digital har kartlagt lönerna på 45 svenska techbolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För andra året i rad har Di Digital kartlagt genomsnittslönerna på några av Sveriges största och hetaste bolag inom tech och e-handel. 

En förmånlig ersättning har blivit ett populärt konkurrensmedel i kampen med den klassiska industrin om de allra bästa talangerna.

Di Digitals kartläggning visar att det i regel är de amerikanska techjättarnas dotterbolag som betalar bäst. Facebook och Google betalar båda över 100 000 kronor i månaden i snitt till sina anställda i Sverige. 

Vi anställer i dag cirka 80 personer i månaden.

Molntjänstföretaget Amazon Web Services och it-koncernen Microsoft ligger inte långt efter.

”Techsektorn växer rekordsnabbt och har samtidigt svårt att möta arbetsmarknadsbehovet. Vi ser fortsatt att en mix av fast och rörlig lön är en kombination som fungerar bra för oss”, säger Helena Sjöberg, hr-chef på Microsoft i Sverige.

Allra högst löner har dock entreprenören Stina Ehrensvärds bolag Yubico, precis som i Di Digitals kartläggning i fjol. Bolaget utvecklar säkerhetsnycklar och de anställda har i snitt en månadslön på nästan 128 000 kronor. 

”Yubico har vuxit mycket under det senaste året, inte bara i Sverige utan även internationellt. I Sverige har vi haft förmånen att anställa mycket bra talanger till alla våra avdelningar”, säger Barbara Powell, kommunikationschef på Yubico.  

Majoriteten av Yubicos personalstyrka är dock stationerad i Silicon Valley i USA, där levnadskostnaderna och bopriserna är betydligt högre än i Sverige.

”Löneutvecklingen kommer fortsätta att stiga inom it-branschen, mycket beroende på att man vill få de bästa och mest kompetenta i företaget”, säger Barbara Powell.

En särskilt välbetald sektor är spelbranschen. De svenskgrundade och senare uppköpta bolagen King och Mojang betalar runt 80 000 kronor i månaden till sin personal, medan börsnoterade Paradox och THQ Nordic har snittlöner på cirka 45 000 kronor.

Spelsektorn behöver i regel färre anställda för att skapa lika stora värden som den traditionella industrin, men ändå utgör personalkostnader ofta en av de största posterna på utgiftssidan.

Lönen har nog i inget fall varit det avgörande för en rekrytering.

Musikjätten Spotify är kanske det allra mest omskrivna svenskgrundade techbolaget. De nästan 1 300 anställda på Stockholmskontoret har en månadslön på över 71 000 kronor, men globalt kan siffran vara ännu högre i koncernen.

”Lönen spelar mindre roll än vad man tror. Vi betalar marknadsmässiga löner i kombination med bra förmåner som till exempel betald föräldraledighet och flexibel ledighet. En annan viktig komponent är våra personaloptioner som innebär att våra anställda får del i den framgång de är med och skapar”, säger Katarina Berg, global hr-chef på Spotify.

Hur har löneutvecklingen i techsektorn sett ut det senaste året, från ert perspektiv?

”Ungefär som tidigare år. Ett fåtal jobb har högre marknadsvärde eftersom många arbetsgivare konkurrerar om ett fåtal individer med rätt kompetens. Det handlar till exempel om maskininlärning och artificiell intelligens”, säger Katarina Berg. 

Spotifys hr-chef Katarina Berg och Trustlys personaldirektör Ulrica Falkenberg.
Spotifys hr-chef Katarina Berg och Trustlys personaldirektör Ulrica Falkenberg. Foto: Press.

I Stockholm finns även en mylla av företag som vill digitalisera finanssektorn. De klarast lysande stjärnorna på fintechhimlen är Klarna, Izettle och Trustly.

”Det är viktigt för oss att våra löner ligger på en konkurrenskraftig nivå så vi kan rekrytera rätt personer med rätt kompetens och bakgrund”, säger Rachel Haines, hr-direktör på Klarna.

Klarna är den enskilt största arbetsgivaren i Di Digitals kartläggning och betalar en snittlön på nästan 51 000 kronor till sina 1 700 anställda.

Har ni svårt eller lätt att hitta personal?

”Vi anställer i dag cirka 80 personer i månaden, så det handlar inte bara om det är svårt eller lätt, utan snarare om att hitta rätt personer”, säger hon.

Rachel Haines lyfter också fram att andra förmåner än lön spelar stor roll i rekryteringsarbetet. Till skillnad från de flesta andra arbetsplatser är sex veckors semester om året till exempel standard på Klarna.

Branschkollegan Trustly, som har snittlöner på nästan 42 000 kronor i månaden, har delvis valt att blicka utanför huvudstaden i jakten på rätt kompetens.

”Stockholm blomstrar av bra talanger, både inom tech och inom andra områden, men det är ändå en liten marknad i jämförelse med andra europeiska städer. För att försäkra oss om att det inte saktar ned vår tillväxt har vi etablerat techhubbar i Örebro och Lissabon, till exempel”, säger personalchefen Ulrica Falkenberg.

En annan snabbväxande sektor är nätläkarbranschen. De största digitala vårdgivarna i Sverige är Kry, Doktor.se och Min Doktor, som alla tre har plockat in stora mängder riskkapital och värderas till över 1 miljard kronor.

”Vi upplever att vi har mycket goda möjligheter att hitta rätt personer för de behoven vi har, det gäller i princip över alla discipliner. Generellt kan sägas att det har blivit större fokus på vilka förutsättningar, förmåner, utmaningar och möjligheter man kan erbjuda utöver det monetära”, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor.

Bolaget har 84 anställda och betalar knappt 50 000 i genomsnittlig månadslön. 

”Lönen har nog i inget fall varit det avgörande för en rekrytering”, säger Jonas Vig.

Längst ned i kartläggningen hamnar föga förvånande flera e-handlare och leveranstjänstbolag, bland dem Apotea, Babyshop, Jollytoom, Mathem och Na-kd. 

Dessa bolag har en stor andel budförare, lagerarbetare och kundservicemedarbetare som anställda. 

Klocksuccén Daniel Wellington med drygt 1 300 anställda hamnar allra längst ned på listan i år. Det beror i första hand på att koncernen kraftigt expanderat geografiskt till länder med betydligt lägre medellöner än Sverige.  

Länk till grafik

Så genomfördes kartläggningen:

Beräkningarna gäller genomsnittlig lön och ersättning före skatt, enligt de senaste årsredovisningarna för 2018. 

Pensionsavsättningar, bonusar och aktierelaterade ersättningar har inte tagits med i bedömningen.

I de flesta fall ingår även chefer och företagsledningar, vilket höjer genomsnittslönerna.

För internationella bolag har anställda i utlandet räknats med.

Di Digital har enbart kunna utröna genomsnittliga löner i de fall där bolaget särredovisat lönekostnader i sin årsredovisning.

Läs förra årets kartläggning här

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer