Hoppa till innehållet

Många bränner sig på glödheta tech-noteringar

Den som tecknat aktier i börsens nya teknikbolag har gjort en bra affär det senaste halvåret. Men dramatiken har varit enorm – och många techbolag har sett sina aktier rasa efter de första dagarnas uppgångar. 

Medsols från vänster: Börsnoteringar av Smart Eye, Crunchfish och XMReality.
Medsols från vänster: Börsnoteringar av Smart Eye, Crunchfish och XMReality.

Intresset för unga techbolag är fortsatt stort på börsen efter fjorårets rekordartade noteringar av hela 38 teknikbolag. Och trots att kurserna åker berg-och-dal-bana är den generella bilden ändå fortsatt positiv.

Di Digital har gått igenom de 14 tech-noteringar som genomförts på börserna Nasdaq Stockholm, First North och Aktietorget sedan november i fjol. Hela tio av dessa aktier handlas idag över sin teckningskurs. Bäst har det gått för spelbolaget THQ Nordic (NTL), vars börsvärde stigit med 130 procent till 3,2 miljarder kronor sedan noteringen i slutet av november.

Läs mer: De köper aktier för 210 miljoner när THQ Nordic noteras

Men turbulensen har ofta varit hissnande. Inte minst för de lite mindre teknikbolagen, som fortfarande väntar på det stora genombrottet och ofta går med förlust. Den som köpt vid fel tidpunkt har kunnat bränna sig ordentligt. 

Generellt vill man ju att aktien stiger första dagen

Malmöbaserade Crunchfish, som utvecklar geststyrning för VR och AR, steg exempelvis med närmare 150 procent vid sin börsdebut den 7 november. Men sedan dess har kursen rasat tillbaka mot jordens yta. Aktien handlas nu till en kurs strax över teckningskursen på 15 kronor, eller ett börsvärde på 230 Mkr.

Göteborgs Appspotr, en plattform för byggande av appar, genomgick en liknande resa. Bolagets teckningskurs inför noteringen var 6 kronor.  Några dagar efter noteringen hade aktiekursen rusat till hela 16,7 kronor. Och sedan dess har kursen fallit handlöst tillbaka till drygt 6 kronor, eller ett börsvärde på 59 Mkr.

Läs mer: Appspotr rusar med nästan 30 procent i börsdebuten

Samma trend noteras hos Göteborgsbolaget Smart Eye, som utvecklar system för ögonläsning. Bolagets aktiekurs rusade med 40 procent under den första handelsdagen den 5 december. Sedan dess har aktien rasat och stigit ett flertal gånger och handlas nu till drygt 53 kronor, 16 procent över teckningskursen på 46 kronor. Bolagets börsvärde är större än de andra två och ligger på drygt en halv miljard kronor.

”Det är bra att det kommer så pass många bolag till börsen. Men när det gäller de här teknikbolagen i det minsta segmentet, med värderingar på under 250 miljoner kronor, är det viktigt att förstå vad man investerar i och fundera på om det verkligen är ett börsfähigt bolag”, säger Carl Armfelt, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik, som är en viktig investerare i svenska teknikbolag. 

Foto:
Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Foto: Hampus Andersson.

Han får medhåll från Richard Goldman, chef för corporate finance på Redeye.

”Marknaden för tekniknoteringar är inte lika stark som för 4-5 månader sedan. Det ställs större krav på kvalité och förmåga att genera riktig omsättningstillväxt och positivt resultat på sikt”, säger han.

Redeye står bakom noteringen av teknikbolaget XM Reality som nyligen tog klivet in på First North-börsen. Linköpingsbolaget utvecklar hård- och mjukvara för vägledning av experter på distans via augmented reality, eller förstärkt verklighet. 

Lovande är att man har lockat till sig en rad stora kunder som Bombardier och Bosch. Men i likhet med många andra av börsens nybakade techbolag är intäkterna låga och förlusterna ansenliga. Under 2016 uppgick XM Realitys totala intäkter 8,4 Mkr, varav nettoomsättningen stod för 5,2 Mkr. Bolaget redovisade samtidigt ett negativt rörelseresultat på 10 Mkr. 

Ändå är intresset för bolaget stort. XM Reality lyckades locka en rad tunga investerare att delta i nyemission på 60 Mkr som övertecknades med hela 500 procent i början av april.

Trots detta uteblev dramatiken vid börsnoteringen av XM Reality. Under första handelsdagen studsade aktiekursen runt mellan 13,8 och 16,1 kronor. Två dagar senare handlades XM Reality strax under sin teckningskurs på 13,7 kronor. 

Tillhörande artikel: Bambuser, Bioservo och Urb-it till börsen

”Generellt vill man ju att aktien stiger första dagen. Men om den går upp med astronomiska siffror, över 30-40 procent, är risken stor att det är spekulationsdrivet”, konstaterar förvaltaren Carl Armfelt.

14 techbolag har noterats det senaste halvåret:

Foto:

Fotnot: Tabellen har uppdaterats efter ett fel i kursen för Appspotr. 

Mer om de senaste technoteringarna i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpodden170426

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

För att nås av nyheterna först:

Foto:

 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera