Annons

Mångmiljardbud på skånska Qlik

Qlik vid börsnoteringen 2010.
Qlik vid börsnoteringen 2010.
Tre riskkapitaljättar rapporteras har lagt ett bud för att köpa upp skånska Qlik Technologies. Budet värderar bolaget till över 20 miljarder kronor, enligt Bloomberg. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital kunde i början av mars rapportera om att det ryktades om ett uppköp av det skånska bolaget Qlik. Nu ser de spekulationerna ut att bli verklighet.

De tre riskapitalbolagen Thoma Bravo, Bain Capital och Permira har lagt ett bud på Qlik. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor. Den exakta storleken på budet är inte känd men Qlik har ett börsvärde på 22 miljarder kronor vilket gör att ett bud sannolikt måste vara över den nivån.

Qlik grundades i Lund 1993 och är sedan 2010 noterat på amerikanska Nasdaq-bösen. Även om bolagets huvudkontor numera ligger i USA sker all väsentlig utveckling i Lund där bolaget har 500 anställda. 

”Marknaden för dataanalys kommer att fortsätta att växa lavinartat, inte minst med tanke på den digitala transformation världen står inför. Vi har intressanta saker som vi vill utveckla och den agendan sträcker sig ett antal år framåt. Mycket av det kommer vi att vilja utveckla själva och därför fortsätter vi att växa i Lund”, sa vd:n Lars Björk till Di Digital tidigare i år. 

Läs mer: Miljardbolaget Qliks vd går in i skånsk larmapp

Qilk har tagit fram mjukvara för analys och visualisering av stora datamängder. Trots att det är ett hett område för många bolag har Qlik haft en skakig börsresa de senaste åren. Svenska Industrifonden som var tidig investerare i Qlik sålde sina sista aktier 2011 vilket resulterade i Industrifondens bästa affär någonsin.

Läs mer: Qlik-profil går in i svenska Quinyx

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer