Annons

Mångmiljardinjektion till Wework inför svenska lanseringen

Miguel McKelvey är en av Weworks grundare.
Miguel McKelvey är en av Weworks grundare.
Kontorshotellbolaget Wework är en av världens högst värderade startups. Bolaget är också på väg att slå sig in på den svenska marknaden. Nu backas bolaget med ytterligare kapital från tunga investerare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amerikanska Wework har fått in ytterligare 1 miljard dollar, motsvarande drygt 9 miljarder kronor, i finansiering från Softbank. Samtidigt dubblar kontorsuthyraren intäkterna med fortsatt ökande förluster, rapporterar Wall Street Journal.

Under det första halvåret mer än tredubblades förlusten till knappt 6,6 miljarder kronor, medan intäkterna ökade till närmare 7 miljarder kronor.

Totalt har det hajpade startupbolaget tagit in motsvarande 84 miljarder kronor i externt kapital sedan starten 2011. Bolaget är ett av världens högst värderade startups om dryga 182 miljarder kronor.

Det senaste kapitaltillskottet från Softbank var i form av konvertibler.

Som Di Digital tidigare har rapporterat gör sig Wework redo att etablera sig i Stockholm under den tidiga våren 2019 med kontorshotell i den nyrenoverade fastigheten Urban Escape i centrala Stockholm. 

Sedan tidigare har det amerikanska bolaget närvaro i flera europeiska städer och enligt Weworks Nordeuropachef Wybo Wijnbergen är etableringen ett naturligt nästa steg.

”Det har kommit fantastiska företag från Sverige som gjort avtryck i hela världen, inte bara inom tech med de många enhörningarna, utan också inom mode och möbler med H&M och Ikea. Därför är det en bra fråga varför det tagit så lång tid för oss att öppna i Stockholm. Men vi drivs av efterfrågan och måste se till att vår expansion är noga planerad”, sa han till Di Digital i början av juli.

Läs mer: Nu kommer globala jätten till Stockholm – öppnar nytt kontorshotell 

Bolaget omsatte runt 7,7 miljarder kronor under 2017, med en justerad förlust på cirka 1,7 miljarder kronor före räntor och skatter. 

Wework kan beskrivas som ett Airbnb för kontorsyta, även om bolaget attraherar både kort- och långsiktiga kunder. I stora drag är affärsidén att hyra utrymme från fastighetsvärdar, inreda och sedan hyra ut till högre priser.

Att kapitalstarka Wework nu är på väg in på den svenska marknaden må sätta press på redan etablerade aktörer som erbjuder flexibla kontorsplatser. Kontorshotellbolaget Convendum, med Aviciis tidigare manager Ash Pournouri som delägare, har till exempel varit tydliga med att de velat bli "ett Wework för Norden". 

Dessutom tillhandahåller bolag som Epicenter kontorsplatser med korta uppsägningstider, precis som Wework.

Digitalpodden: Hur "skön" stämning blir det på Wework i Stockholm?

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies