Annons

Mångmiljonaffär mellan svenska e-handelsbolag – värderingen stiger till en halv miljard

Från vänster: Axel Wolrath, medgrundare och säljchef på Tipser, Marcus Jacobsson, medgrundare och vd på Tipser och Josep Nolla, medgrundare, vd och storägare på Reve.
Från vänster: Axel Wolrath, medgrundare och säljchef på Tipser, Marcus Jacobsson, medgrundare och vd på Tipser och Josep Nolla, medgrundare, vd och storägare på Reve. Foto: Press.
Svenska Reve hjälper e-handlare att sälja produkter via plattformar som Facebook och Instagram. Nu köps teknikbolaget upp av branschkollegan Tipser som i sin tur närmar sig en värdering på en halv miljard kronor, kan Di Digital berätta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2014 grundade Josep Nolla, med en bakgrund på både Google och Kinnevik, startupbolaget Reve tillsammans med Andreas Wålm. Affärsidén var ursprungligen att samla många olika e-handlare i deras egen app, där kunden kunde handla direkt utan att slussas vidare till andra plattformar – som ett sorts digitalt varuhus.

Men under de senaste åren har bolaget ställt om verksamheten och blivit en teknikleverantör. Reve hjälper i dag företag att sälja sina produkter direkt på sociala medier som Facebook, Google och Instagram.

Nu köps bolaget upp av branschkollegan Tipser, kan Di Digital berätta.

”Det finns tre stora värden i Reve. De har en unik teknik som blir en perfekt pusselbit i vårt helhetserbjudande, det är grymt drivet och kunnigt team, och de har redan i dag stora kunder”, säger Marcus Jacobsson, vd och medgrundare på Tipser.

Di Digital erfar att hela affären är värd drygt 30 miljoner kronor.

”Jag vill inte kommentera summan. Men jag kan säga att vi på Tipser i samband med förvärvet genomför en kapitalisering på cirka 45 miljoner kronor. En del av det kommer att gå till köpet”, säger Marcus Jacobsson.

Finansieringen sker genom ett konvertibellån och ledande investerare är Anicuras tidigare vd Peter Dahlberg. Hela Tipser värderas samtidigt till 445 Mkr, en värdeökning med över 50 procent bara sedan sommaren 2019 då företaget senast tog in externt kapital.

Läs mer: Tipser ska stoppa tidningsdöden med tech – tar in 32 miljoner kronor

Tipser driver en e-handelsplattform som hjälper stora mediehus att hitta nya intäktskällor genom att sälja produkter på sina sajter. 

Bolaget levererar en teknikplattform för onlineköp och tar ansvar för så väl kundservice, lagerhållning som betalning.

Tipsers teknik integreras på tidningsutgivarnas sajter med inbäddade köpknappar. Hela transaktionen sker hos publicisten, utan att läsaren skickas vidare till en tredje part. 

Vi räknar med att göra ett positivt resultat tidigast om ett år.

På kundlistan finns Bonnier, Schibsted, Elle, Cosmopolitan och Bauer Media – och Tipsers geografiska spridning omfattar i dag Frankrike, Danmark, Sverige och Tyskland.

Under det senaste räkenskapsåret, som var brutet och löpte fram till augusti 2019, trefaldigades bolagets omsättning till totalt 28 Mkr. Intäkterna kommer i form av provision.

”Fokus är att expandera geografiskt så fort som möjligt. Vi har en unik plattform, då gäller det att gå in på många marknader innan eventuella konkurrenter dyker upp. Under första kvartalet ska vi till exempel öppna i Finland och Storbritannien med nya partners”, säger han. 

Tipser gjorde samtidigt en förlust på ungefär 12 Mkr, enligt det senaste bokslutet.

”Vi räknar med att göra ett positivt resultat tidigast om ett år. Eftersom vi är inne i en viktig tillväxtfas återinvesterar vi nästan allt i verksamheten”, säger Marcus Jacobsson.

Reve omsätter i sin tur cirka 7 Mkr och har åtta medarbetare, med de två grundarna inräknade, i Stockholm och Barcelona. 

”Att kombinera vår modell och teknologi med Tipsers nätverk och solida plattform gör att vi tillsammans kan växa mycket snabbare framöver. Vi är verkligen exalterade”, säger Josep Nolla i en kommentar.

Reve hade sedan starten tagit in cirka 19 Mkr från externa investerare, enligt Bolagsverket. Högt upp på ägarlistan fanns – utöver grundarna – även Henrik Persson Ekdahls bolag Optimizer Invest, statliga Almi Invest och riskkapitalbolaget Wellstreet.

”Reve kommer bli ett helägt dotterbolag som driver vidare sina egna projekt. Sedan ska vi bygga ihop erbjudanden steg för steg framöver. Grundarna blir också kvar i verksamheten”, säger Marcus Jacobsson.

Tipser grundades 2012 och har i dagsläget ett femtiotal anställda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer