Hoppa till innehållet

Marcus Wallenberg om Apple Pays intåg: Vi får se var det landar

Apple Pay och andra betaltjänster ger sig nu på den svenska marknaden. SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg är försiktig med att sia om framtiden. ”Jag tycker inte det är konstigt. Men vi får se var det landar”, säger han till Di Digital.

Marcus Wallenberg, SEB:s styrelseordförande, på Slush
Marcus Wallenberg, SEB:s styrelseordförande, på SlushFoto: Jesper Frisk

(Di Digital/Helsingfors) På techkonferensen Slush fick Di Digital på torsdagen tag i Marcus Wallenberg. Han var på plats med Prins Daniel och en delegation av svenska entreprenörer.

På Slush tittar SEB:s ordförande bland annat på startupbolag.

”Vi försöker hålla oss uppdaterade på nya idéer och tittar på företag. Antingen kan de passa in i närheten av de företag vi redan har i portföljen, eller så kan de vara intressanta företag för framtiden", säger han till Di Digital och fortsätter:

”Näringslivet ställs om och de stora företagen måste anpassa sig till ny teknik. För att hålla igång näringslivet så måste entreprenörer bygga de nya företagen.”

I slutet av oktober lanserades Apple Pay, efter en längre tids spekulationer, i Sverige. Den enda storbanken som i lanseringsskedet samarbetar med techjätten från Kalifornien är Nordea.

Sommaren 2016 sade Marcus Wallenberg till Di Digital att hans bank var en utmanare till betaltjänster som Apple Pay, även om han tillstod att banken hade långt kvar att gå digitalt.

Läs mer: Marcus Wallenberg: ”SEB är en utmanare till Apple Pay” 

På Slush säger han att han ser Apple Pay som bara en av många betaltjänster och exemplifierar med Alipay som har vunnit stora marknadsandelar i Kina. 

”Jag skulle tro att anledningen till att utländska betaltjänster har kommit ganska sent till Sverige är att vi har Swish."

Men fler betaltjänster är nu på väg till Sverige menar han. 

”Det är en del av fintechsituationen. Jag tycker inte det är konstigt. Men vi får se var det landar.”

Som han ser det är de upparbetade kundrelationerna det som är SEB:s och de övriga storbankens skydd mot företag som - från sidan - ger sig in i finansbranschen.

”De yngre bolagen kommer in med nya idéer och ny teknologi. Ibland går det att samarbeta på ett väldigt bra sätt. Det är till fördel både för entreprenörerna och för bankerna.”

Och till fördel för konsumenterna?

”I slutändan, men vi får se vad som händer. Det handlar om att göra tjänsterna mer tillgängliga vid de tidpunkter kunden väljer. Det handlar om kostnadseffektivitet. Det handlar om en transparent service. Jag tror att det blir bättre och enklare för konsumenterna i slutändan.”

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera