Annons

Mårder hyllar nya krispaketet – men varnar för ”andra vågen”

Günther Mårder, vd för företagarorganisationen Företagarna
Günther Mårder, vd för företagarorganisationen Företagarna Foto: Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)
Regeringens nya krispaket kommer att göra stor nytta för småbolagen, enligt Företagarnas vd. Men Günther Mårder vill också se ett helt nytt sorts lån för enmansföretag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ytterligare ett krispaket ska riktas till företagen i spåren av coronautbrottet, meddelade regeringen under fredagen.

Åtgärderna på totalt 125 miljarder kronor består av tre delar – varav en är att statliga Almi Företagspartner ska få ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.

Företagarnas vd Günther Mårder hyllar det beslutet.

”Det är riktigt välkommet och de här pengarna kommer verkligen att göra nytta för småbolagen. Även om det bara är 3 miljarder av 125 miljarder kronor så är det den absolut viktigaste delen av det här paketet”, säger han.

Han understryker att Almi som aktör har en regional förankring och vana att hantera bolag som normalt sett inte får finansiering av de privata affärsbankerna.

”Det här kommer att ställa väldigt höga krav på Almi med tanke på den anstormning som kommer att ske”, säger han.

Läs även: Hundratals svenska tillväxtbolag: Vi tappar intäkter – och varslar

Helt nöjd är han dock inte med krisåtgärderna – utan han efterlyser ett lån specifikt riktat till enmansföretag så att de kan ”övervintra”.

”I stället för att vara ett stöd, som rinner ut ur statskassan, kan det vara som ett studielån på individnivå, som ska betalas tillbaka och som kommer med vissa villkor”, säger han och fortsätter:

”När allt det här är över kommer vi inte att gå till frisören två gånger. För många egenföretagare går affärer nu förlorade för alltid. Det svarta hålet måste täppas igen och det kan kräva år av lönsamhet.”

Läs också: Nya lånevapen till EKN ska hjälpa företagen

Han pekar också på att många egenföretagare har byggt upp en buffert för att klara av sommaren, som traditionellt är en period med minskad aktivitet. Men när sommaren kommer riskerar pengarna att vara slut.

”Semesterbufferten gör att många företag klarar sig kortsiktigt, men vi riskerar en andra våg i samband med att semestrarna börjar. Men finns det här lånet så förändras förutsättningarna till det bättre”, säger han.

Läs även: Mårder om bolagskrisen: Tvärstopp – men här är ljusglimtarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer