Annons

Mårder om bolagskrisen: Tvärstopp – men här är ljusglimtarna

Günther Mårder, vd för Företagarna
Günther Mårder, vd för Företagarna Foto: Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)
I ett slag har konjunkturen vänt 180 grader, konstaterar Günther Mårder. Men Företagarnas vd ser ändå vissa ljusglimtar – och ger råd för hur startupbolag kan hantera sinande kundflöden och trytande finansiering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Coronas framfart – och reaktionerna mot viruset – fäller världens börser och sätter sina spår i ekonomin. Såväl svenska startupbolag som mer etablerade företag kämpar nu i rejäl motvind och en varselvåg har dragit in över landet.

Günther Mårder, som är vd för organisationen Företagarna, konstaterar att företagare som för någon vecka sedan hade fullbelagt nu i vissa fall står helt utan uppdrag.

”Läget är otroligt allvarligt för Sveriges företagare. Nästintill alla påverkas. För de värst drabbade handlar det inte om en inbromsning eller anpassning, utan snarare om ett tvärstopp på alla fronter”, säger han till Di Digital.

Läs även: Riskkapitalnestorn: Oron nu liknar Lehman-kraschen 2008

Jag skulle tro att de värdejusteringar vi har sett på börsen skulle kunna multipliceras med 2 eller 3 när det gäller startupbolagen.

Startupbolagen drabbas såklart av den allmänna börs- och marknadsturbulensen. Enligt Günther Mårder påverkas dessa yngre – och ofta riskkapitalfinansierade bolag – också av tillståndet inne i de mer etablerade företagen.

”Utmaningen är att kretsen som står bakom startupvärlden nu drabbas stenhårt av börsfallet. Även om onoterade bolag inte har dagsaktuella kurser så kan ju ägarna se vad som händer på börsen och dra sina slutsatser”, säger han.

Läs även: Profilen efter krispaketet: ”SAS klarar sig – men inte pizzerian på hörnet”

Hans gissning är att illikvida tillgångar – som innehav i onoterade bolag – fallit ännu djupare än börskurserna.

”Jag skulle tro att de värdejusteringar vi har sett på börsen skulle kunna multipliceras med 2 eller 3 när det gäller startupbolagen”, säger han.

Ett av problemen han ser är att inflytelserika affärsänglar drar öronen åt sig när börsen faller.

”Många som finansierar startupbolag gör det vid sidan av ett rörelsedrivande bolag som de tjänar pengarna på”, säger Günther Mårder, och tar upp H&M:s vd Karl-Johan Persson som ett exempel.

”När den här sortens personer ser att huvudbolagen blöder och att det råder kris, då är det närmast omöjligt för dem att ägna tid och uppmärksamhet åt något annat än kärninnehaven”, säger han.

Läs även: Ökar med 50 procent – här är Karl-Johan Perssons privata miljardportfölj

Företagarnas vd är själv engagerad i ett bolag – som extern ägare och styrelseledamot – som har stött på problem i och med corona-krisen. Tanken var att de skulle ta in nya pengar och delägare nu under våren.

”Vi hade en tillväxttakt på 50 procent i januari och de operativa ägarna skulle egentligen bara trycka på startknappen och börja ta möten. Men nu är det inte aktuellt”, säger han.

Men mörkret är inte helt kompakt för startupbolagen. Det finns spridda ljusglimtar, menar han.

I allt elände så föds också möjligheter

En sådan är riksbankens stödpaket på 500 miljarder kronor som ska lånas ut via affärsbankerna. De här pengarna tror han kommer att sippra ut till startupbolag med en bevisad affärsmodell som kan uppvisa lönsamhet i normala lägen.

”Bolag som inte kunde få lån den 15 februari kommer att absolut inte att kunna ta del av de här pengarna heller. Men de andra kommer att kunna få lån med ännu större lätthet. Syftet med pengarna är ju att företagen ska kunna övervintra”, säger han.

Läs även: Regeringen presenterar krispaket på upp till 300 miljarder

Han fäster också hopp vid startupbolagens särskilda motståndskraft och vana vid magra tider.

”De har ju ofta levt länge i en djup finansiell kris. Standardtillståndet i ett företags början är ju inga löner, ohemula arbetstider och motgångar. Det här är en unik erfarenhet som de kan plocka fram nu när andra företag får uppleva det för första gången på flera decennier”, säger han.

Läs även: Företagarnas larm: Första konkurserna bara dagar bort

För bolagen gäller det nu att ”övervintra” och att vänta på att urblåsningen på de finansiella marknaderna är över, så att pengarna ”kan börja jaga risk igen”, som han uttrycker det.

”I allt elände så föds också möjligheter. Vi pratar sannolikt om några månader, och när det normala tillståndet väl träder i kraft igen så kommer ekonomin att ha blivit stimulerad”, säger han och syftar bland annat på just riksbankens stödpaket.

Günther Mårder tror också att samtalet om coronakrisens ekonomiska effekter kommer att förändras den närmaste tiden.

”Det här är en jobbig situation för våra medlemmar och allt fler börja ställa frågan: Vad är det vi ska uppnå och till vilket pris? Hur kan vi mäta vad som är ett framgångsrikt svar på viruset? När de frågorna ställs allt mer så börjar vi gå in i nästa fas i krisbearbetningen”, säger han.

Läs även: Börsens techbolag: Så påverkas våra affärer av coronakrisen

Günther Mårders råd: Så ska startupbolagen klara krisen

1. Vad som är absolut viktigast att tänka på nu:

Gör en likviditetsanalys, det är nästan alltid likviditeten som knäcker ett företag. Se över alla alternativ som gör att du ökar din motståndskraft. Använd regeringens beslutade verktyg om korttidspermittering och att få uppskov med skatteinbetalningar om dessa kan förbättra er situation. Tala med alla era intressenter och var öppna om hur situationen ser ut. Alla vill finna en lösning – och det görs bäst tillsammans.

2. Hur man hanterar sinande kundflöden:

Du måste snabbt avgöra om du har en produkt eller tjänst som går att sälja över huvudtaget i detta läge. Är förutsättningarna usla så ska du inte satsa på att vinna nya kunder. Ta hand om de kunder du redan har och försök göra så att så många av dessa som möjligt stannar kvar. Vi är alla människor och sälj handlar om att köpa problemlösningar från människor som vi gillar. Försök bli den personen som dina kunder gillar.

3. Hur man löser finansieringen:

Här gäller att arbeta mångfasetterat. Sannolikt krävs ägarlån, utökad checkräkningskredit, förändrade betalningsvillkor i förhållande till dina leverantörer, uppdelning av betalningar, factoring med mera. Vrid och vänd på alla stenar för att se hur du kan förbättra dina kassaflöden. Det kommer att bli jobbigt men det är nödvändigt. En svag tröst i sammanhanget är att närmast alla företagare befinner sig i samma eländiga situation.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer