Hoppa till innehållet

Marginalen köper 30 procent av Toborrow

Marginalen Banks moderbolag blir delägare i Toborrow. Samarbetet ska öka låneplattformens tillgång på kapital när bolaget siktar på snabb tillväxt. 

Sofie Lundström, vd och medgrundare för Toborrow. Foto: Pressbild.
Sofie Lundström, vd och medgrundare för Toborrow. Foto: Pressbild.

Fintechbolaget Toborrow, som erbjuder privatpersoner att låna ut pengar till företag, inleder ett samarbete med Marginalen Bank. Målet är att öka tillgången på kapital för lån till små- och medelstora företag.

Samarbetet är något överraskande då Toborrow (NTL) marknadsfört sig som låneplattform som snabbt och enkelt hjälper företag att runda bankerna och låna direkt från privatpersoner och småföretag enligt peer-to-peer-modell. 

Affärsmodellen är förenad med risk. Konkurser är ju långa processer

”Visionen har hela tiden varit att skapa en låneplattform där mindre företag kan låna pengar från alla olika typer av långivare. Det började med privatpersoner, sedan lade vi till företag och nu blir Marginalen första bank som lånar ut. Det har varit planen hela tiden”, säger Sofie Lundström, vd och medgrundare för Toborrow.

Marginalen går även in som delägare i Toborrow.

”Vi gör en nyemission där bankens moderbolag, Marginalen AB, köper aktier motsvarande 30 procent av bolaget”, säger Sofie Lundström utan att vilja avslöja summan.

Läs mer: Tessin slår crowd-rekord – planerar nordisk expansion

Riskkapitalbolaget NFT Ventures (NTL) förblir största ägare i Toborrow även efter investeringen. Marginalen blir näst största ägare, följt av Toborrows tre grundare Sofie Lundström, Andreas Torstensson och Lyndon Dodd.

Avtalet markerar starten på vår tillväxtfas

Toborrow lanserade sin låneplattform 2014 och har sedan dess förmedlat cirka 52 miljoner kronor i lån till närmare 100 bolag. Plattformen behåller cirka 2–4 procent av de lånebelopp man förmedlar, vilket indikerar totala intäkter på 1–2 miljoner kronor sedan starten. Detta i ett bolag med 4 anställda och ytterligare 15 konsulter.

Hur klarar ni er med så pass låga intäkter?

”Vi har fått plattformen, alla tillstånd och alla processer på plats nu. Avtalet med Marginalen Bank markerar starten på vår tillväxtfas. Vi ska hjälpa tusentals bolag att växa och skapa jobb”, säger Sofie Lundström.

Utlåningen på Toborrow sker genom en omvänd auktion, där privatpersoner tävlar om tilldelning genom att erbjuda lån till så låg ränta som möjligt. Snitträntan ligger sedan starten på 9,3 procent. Vad den faktiska avkastningen blir på sikt återstår att se. Di Digital har tidigare rapporterat att flera av plattformens låntagare, som EMSO Group och Nordic Bike, ansökt om konkurs.

Läs mer: Här är problembolagen som tynger Toborrow

”Affärsmodellen är ju förenad med risk. Konkurser är ju långa processer, men vi ligger på konkursförvaltarna och håller våra användare informerade löpande om hur mycket pengar vi lyckas få tillbaka. Den enda konkursen som vi är klara med fick vi tillbaka 97 procent av kapitalet på”, säger Sofie Lundström.

Hon säger sig vara bekväm med risknivån och lovar även bättre statistik kring Toborrows kreditförluster allteftersom fler konkurserna reds ut.

Utöver utlåningskapital innebär samarbetet att Toborrow och Marginalen Bank ska utveckla nya tjänster för att ytterligare etablera peer-to-peer marknaden i Sverige.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera