Annons

Marginalen köper 30 procent av Toborrow

Sofie Lundström, vd och medgrundare för Toborrow. Foto: Pressbild.
Sofie Lundström, vd och medgrundare för Toborrow. Foto: Pressbild.
Marginalen Banks moderbolag blir delägare i Toborrow. Samarbetet ska öka låneplattformens tillgång på kapital när bolaget siktar på snabb tillväxt. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fintechbolaget Toborrow, som erbjuder privatpersoner att låna ut pengar till företag, inleder ett samarbete med Marginalen Bank. Målet är att öka tillgången på kapital för lån till små- och medelstora företag.

Samarbetet är något överraskande då Toborrow (NTL) marknadsfört sig som låneplattform som snabbt och enkelt hjälper företag att runda bankerna och låna direkt från privatpersoner och småföretag enligt peer-to-peer-modell. 

Affärsmodellen är förenad med risk. Konkurser är ju långa processer

”Visionen har hela tiden varit att skapa en låneplattform där mindre företag kan låna pengar från alla olika typer av långivare. Det började med privatpersoner, sedan lade vi till företag och nu blir Marginalen första bank som lånar ut. Det har varit planen hela tiden”, säger Sofie Lundström, vd och medgrundare för Toborrow.

Marginalen går även in som delägare i Toborrow.

”Vi gör en nyemission där bankens moderbolag, Marginalen AB, köper aktier motsvarande 30 procent av bolaget”, säger Sofie Lundström utan att vilja avslöja summan.

Läs mer: Tessin slår crowd-rekord – planerar nordisk expansion

Riskkapitalbolaget NFT Ventures (NTL) förblir största ägare i Toborrow även efter investeringen. Marginalen blir näst största ägare, följt av Toborrows tre grundare Sofie Lundström, Andreas Torstensson och Lyndon Dodd.

Avtalet markerar starten på vår tillväxtfas

Toborrow lanserade sin låneplattform 2014 och har sedan dess förmedlat cirka 52 miljoner kronor i lån till närmare 100 bolag. Plattformen behåller cirka 2–4 procent av de lånebelopp man förmedlar, vilket indikerar totala intäkter på 1–2 miljoner kronor sedan starten. Detta i ett bolag med 4 anställda och ytterligare 15 konsulter.

Hur klarar ni er med så pass låga intäkter?

”Vi har fått plattformen, alla tillstånd och alla processer på plats nu. Avtalet med Marginalen Bank markerar starten på vår tillväxtfas. Vi ska hjälpa tusentals bolag att växa och skapa jobb”, säger Sofie Lundström.

Utlåningen på Toborrow sker genom en omvänd auktion, där privatpersoner tävlar om tilldelning genom att erbjuda lån till så låg ränta som möjligt. Snitträntan ligger sedan starten på 9,3 procent. Vad den faktiska avkastningen blir på sikt återstår att se. Di Digital har tidigare rapporterat att flera av plattformens låntagare, som EMSO Group och Nordic Bike, ansökt om konkurs.

Läs mer: Här är problembolagen som tynger Toborrow

”Affärsmodellen är ju förenad med risk. Konkurser är ju långa processer, men vi ligger på konkursförvaltarna och håller våra användare informerade löpande om hur mycket pengar vi lyckas få tillbaka. Den enda konkursen som vi är klara med fick vi tillbaka 97 procent av kapitalet på”, säger Sofie Lundström.

Hon säger sig vara bekväm med risknivån och lovar även bättre statistik kring Toborrows kreditförluster allteftersom fler konkurserna reds ut.

Utöver utlåningskapital innebär samarbetet att Toborrow och Marginalen Bank ska utveckla nya tjänster för att ytterligare etablera peer-to-peer marknaden i Sverige.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies