Annons

Marginalerna krymper – så mycket påverkar bolåneuppstickarna enligt bankerna

Bankernas marginaler sjönk i andra kvartalet 2018.
Bankernas marginaler sjönk i andra kvartalet 2018. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Bankerna tjänar mindre på bolånen, en anledning kan vara bolåneuppstickarnas erbjudanden med låga räntor. Enligt storbankerna har konkurrensen satt sina spår i deras marginaler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bankernas bolånemarginal fortsätter att minska. Efter andra kvartalet i år hade marginalerna sjunkit med 7 punkter till 1,57 procent, de lägsta marginalerna sedan början av 2016.

Det rapporterar Finansinspektionen som också pekar på att marginalen trots fallet fortfarande är hög. De stora bankerna gör alltså fortfarande fina pengar på svenskarnas bostadssituation.

Myndigheten pekar därför på vikten av att konsumenterna ser sig om bland olika banker för att förhandla och sänka sina räntekostnader. Enligt Finansinspektionen skulle bolåneräntorna sannolikt sjunka om fler konsumenter bytte bank.

De senaste åren har flera alternativ till storbankernas bolåneerbjudanden poppat upp. Med låga räntor har digitala bolag som Avanzas Stabelo och Schibstedts Hypoteket jagat kunder som just vill byta bank och sänka sina räntekostnader.

Stabelo hade enligt Avanzas senaste kvartalsrapport i juni lånat ut strax över 2 miljarder kronor under de nya lågräntelånen, det kan jämföras med första kvartalet då utlåningen låg på 630 miljoner kronor.

Läs mer: Rusning till Avanzas nya bolån 

Hypoteket erbjuder ett bolån med rörlig ränta som just nu ligger på 1,28 procent. Enligt bolagets medgrundare Carl Johan Nordquist kommer Hypoteket låna ut tiotals miljarder redan nästa år.

Även Enkla har utmanat bolånemarknaden med ett aggressivt erbjudande som innebär en ränta på 0,95 procent bundet på tre år. Men bolaget har inte fått till finansieringen och har ännu inte startat utlåningen.

Läs mer: Göran Persson om bolåneutmanarna: "De kommer få problem" 

Men om uppstickarna verkligen påverkar bankernas marginaler är oklart. När Di Digital hör med storbankerna Handelsbanken, Nordea och Swedbank pekar samtliga på att konkurrensen om bolånekunderna ökat.

”Det råder hård konkurrens på bolånemarknaden i Sverige och den har skärpts allt mer med ökande prispress som följd. Vi välkomnar konkurrensen eftersom den är bra för bolånekunderna”, meddelar en talesperson hos Handelsbanken.

Läs mer: Bolåneutmanare driver på bankernas digitalisering: "Det är klart att vi påverkas" 

SEB ingår inte i Finansinspektionens marginalgranskning eftersom den endast inkluderar banker som har separata bolåneinstitut. Men banken erbjuder bolån och presschef Frank Hojem säger att konkurrensen ökat, vilket naggat marginalerna.

”Generellt beror marginalnedgången på ett större utbud av bolån i kombination med en lite lägre efterfrågan som hänger ihop med en lugnare bostadsmarknad”, skriver han i en kommentar till Di Digital.

Nordea menar att bankens marginaler sjunkit i och med att man sänkt tremånadersräntan med 16 punkter på grund en mer stabiliserad bostadsmarknad. Huruvida bolåneuppstickarna påverkat bankernas goda bolåneaffär är oklart enligt banken.

”Vad gäller marginalpåverkan på grund av nya aktörer anser vi att det är för tidigt att dra några slutsatser. Vi ser att vi spelar en viktig roll på marknaden som en trygg och stabil bank, och vår strategi ligger fast: Att våra kunder ska ha en långsiktigt hållbar ekonomi och vi en långsiktigt hållbar bolåneportfölj”, skriver presschef Afroditi Kellberg till Di Digital.

Swedbank anser, i likhet med övriga, att konkurrensen är hård när det kommer till bolånen. Men att marginalerna sjunker för bankerna anser Swednak är ett symptom på marknadsräntor snarare än uppstickare.

”Konkurrensen är fortsatt hög i den svenska bolånemarknaden. Bolånemarginalerna har senaste året utvecklats i paritet med marknadsräntorna, upp när räntorna sjunkit och ner när de stigit, då bolåneräntorna som kunderna betalar i princip legat still”, skriver banken i ett uttalande.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer