Hoppa till innehållet

Marijuana, pedofildykare och twitterbedrägeri – här är Musks galna kvartal

Under det senaste kvartalet har Teslas aktie åkt som en jojo upp och ner på börsen i takt med grundaren Elon Musks upptåg.

Elon Musk, grundare och vd för Tesla, på ett event i Los Angeles i maj 2018.
Elon Musk, grundare och vd för Tesla, på ett event i Los Angeles i maj 2018.Foto: Patrick T. Fallon

Ett visionärt geni eller en nyckfull och oberäknelig person. Listan över adjektiven som används för att beskriva Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk kan göras lång. 

Tidigare har de främst haft en positiv klang, men under 2018 har kritiken mot Elon Musks förehavanden växt. Något som också gett svallvågor på börsen.

Under det senaste kvartalet började det i mitten av juli med att Elon Musk kallar en brittisk grottdykare i Thailand för ”pedo guy”, slang för pedofil. Aktien sjunker på nytt efter att ha återhämtat sig något från en dipp i början av månaden och ligger på 310 dollar.

Läs mer: Elon Musk går till attack mot dykaren i Thailand 

Den 7 augusti twittrar han ut att han överväger att köpa ut Tesla från börsen när aktiekursen ligger på 420 dollar, och att han har säkrat finansieringen för bolaget.

Aktien rusar till 379 dollar och Elon Musk bekräftar i ett blogginlägg att han tycker ett privat ägande skulle vara det bästa för Tesla. 

Utspelet förargar så kallade blankare, det vill säga investerare som satsar på att aktien ska falla, som beräknas förlora miljarder på Musks utspel.

Tweeten och blogginlägget leder till att den amerikanska finansinspektionen SEC inleder en granskning mot bolaget. Aktien sjunker kraftigt den 17 augusti, till 305 dollar, när Elon Musk säger till New York Times att ingen har sett hans tweet innan den gick ut. Han säger att han skrev den själv i bilen på väg till flygplatsen.

Läs också: Elon Musks twittrande synas av finansmyndighet 

Elon Musk går den 24 augusti ut med att Tesla ska stanna på börsen och aktiekursen går upp igen till 322 dollar.

I början av september röker han marijuana i en livesänd podcast-intervju och kursen dyker återigen huvudstupa och landar på 263 dollar. För att sedan återhämta sig, men sjunker igen när det amerikanska justitiedepartementet i mitten av månaden inleder en utredning kring Elon Musks tweet.

Läs mer: Elon Musk rökte marijuana i livesänd podcast

Den 27 september stämmer SEC Elon Musk för värdepappersbedrägeri och aktien tappar återigen kraftigt i värde ner till 264 dollar. Enligt finansinspektionen var uppgifterna på Twitter "falska och vilseledande" och "skapade märkbar förvirring och marknadsstörning för Teslaaktien samt skadade investerare".

När Elon Musk når en förlikning med SEC och avgår som ordförande för Tesla rusar aktien igen och tar sig upp över 300-dollarsstrecket. Som högst under kvartalet låg kursen på drygt 387 dollar per aktie.

Det är ett högt spel Tesla-grundaren spelar, men han avslutar ändå kvartalet med att sätta ett nytt produktionsrekord på 80 142 producerade elbilar under perioden. Det innebär en ökning med hela 50 procent jämfört med föregående kvartal.

Läs även: Tesla sätter nytt produktionsrekord 

I början av november kommer siffrorna för Teslas kvartalsrapport och då är det upp till bevis om Elon Musk kan visa lönsamhet som han, enligt en rapport från Bloomberg, har lovat sina anställda.

Läs också: Analytiker - Musks avgång kan öka stabiliteten i Tesla  

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera