Annons

Marijuana, pedofildykare och twitterbedrägeri – här är Musks galna kvartal

Elon Musk, grundare och vd för Tesla, på ett event i Los Angeles i maj 2018.
Elon Musk, grundare och vd för Tesla, på ett event i Los Angeles i maj 2018. Foto: Patrick T. Fallon
Under det senaste kvartalet har Teslas aktie åkt som en jojo upp och ner på börsen i takt med grundaren Elon Musks upptåg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett visionärt geni eller en nyckfull och oberäknelig person. Listan över adjektiven som används för att beskriva Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk kan göras lång. 

Tidigare har de främst haft en positiv klang, men under 2018 har kritiken mot Elon Musks förehavanden växt. Något som också gett svallvågor på börsen.

Under det senaste kvartalet började det i mitten av juli med att Elon Musk kallar en brittisk grottdykare i Thailand för ”pedo guy”, slang för pedofil. Aktien sjunker på nytt efter att ha återhämtat sig något från en dipp i början av månaden och ligger på 310 dollar.

Läs mer: Elon Musk går till attack mot dykaren i Thailand 

Den 7 augusti twittrar han ut att han överväger att köpa ut Tesla från börsen när aktiekursen ligger på 420 dollar, och att han har säkrat finansieringen för bolaget.

Aktien rusar till 379 dollar och Elon Musk bekräftar i ett blogginlägg att han tycker ett privat ägande skulle vara det bästa för Tesla. 

Utspelet förargar så kallade blankare, det vill säga investerare som satsar på att aktien ska falla, som beräknas förlora miljarder på Musks utspel.

Tweeten och blogginlägget leder till att den amerikanska finansinspektionen SEC inleder en granskning mot bolaget. Aktien sjunker kraftigt den 17 augusti, till 305 dollar, när Elon Musk säger till New York Times att ingen har sett hans tweet innan den gick ut. Han säger att han skrev den själv i bilen på väg till flygplatsen.

Läs också: Elon Musks twittrande synas av finansmyndighet 

Elon Musk går den 24 augusti ut med att Tesla ska stanna på börsen och aktiekursen går upp igen till 322 dollar.

I början av september röker han marijuana i en livesänd podcast-intervju och kursen dyker återigen huvudstupa och landar på 263 dollar. För att sedan återhämta sig, men sjunker igen när det amerikanska justitiedepartementet i mitten av månaden inleder en utredning kring Elon Musks tweet.

Läs mer: Elon Musk rökte marijuana i livesänd podcast

Den 27 september stämmer SEC Elon Musk för värdepappersbedrägeri och aktien tappar återigen kraftigt i värde ner till 264 dollar. Enligt finansinspektionen var uppgifterna på Twitter "falska och vilseledande" och "skapade märkbar förvirring och marknadsstörning för Teslaaktien samt skadade investerare".

När Elon Musk når en förlikning med SEC och avgår som ordförande för Tesla rusar aktien igen och tar sig upp över 300-dollarsstrecket. Som högst under kvartalet låg kursen på drygt 387 dollar per aktie.

Det är ett högt spel Tesla-grundaren spelar, men han avslutar ändå kvartalet med att sätta ett nytt produktionsrekord på 80 142 producerade elbilar under perioden. Det innebär en ökning med hela 50 procent jämfört med föregående kvartal.

Läs även: Tesla sätter nytt produktionsrekord 

I början av november kommer siffrorna för Teslas kvartalsrapport och då är det upp till bevis om Elon Musk kan visa lönsamhet som han, enligt en rapport från Bloomberg, har lovat sina anställda.

Läs också: Analytiker - Musks avgång kan öka stabiliteten i Tesla  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer