Annons

Mark Zuckerberg: Därför gjorde Twitter fel med Trump

Mark Zuckerberg tycker inte att Twitter gjort rätt i hanteringen av Donald Trumps tweets.
Mark Zuckerberg tycker inte att Twitter gjort rätt i hanteringen av Donald Trumps tweets.
Facebook hade inte gjort som Twitter och markerat president Donald Trumps inlägg som potentiellt felaktigt. Det säger Mark Zuckerberg i en intervju med Fox news. ”Vi ska inte avgöra vad som är sant”, säger vd:n.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De är konkurrenter som två av världens största sociala plattformar. Men i sin ställning mot den amerikanska regeringen hade man kunnat tro att Twitter och Facebook skulle göra gemensam sak – så är det inte.

Det har Mark Zuckerberg gjort tydligt i en intervju med Fox news.

Läs mer: Twitter sätter varning på Trumps inlägg – presidenten rasar

”Vi har en annan policy, tror jag, än Twitter i den här frågan. Jag känner starkt att Facebook inte ska vara en domare i vad som är sant i allt som människor säger”, sa Facebookchefen.

Facebook har ett eget faktagranskningsinitiativ som bygger på att utvalda tredjepartsaktörer, ofta faktagranskningsmedier, bedömer inlägg och kan markera dessa som falska med en länk till en motiverande artikel.

Tredjepartsaktörerna kan dock inte faktagranska politikers inlägg.

Metoden har fått stor uppmärksamhet och gör att Facebook skjuter problemet ifrån sig, till skillnad från Twitter som alltså vill ta på sig den uppgiften själva.

”Privata företag, i synnerhet plattformar, ska förmodligen inte vara i en position att göra det”, sa Zuckerberg vidare till Fox news.

Läs mer: Vita huset: ”Trump ska skriva på presidentorder mot sociala medier”

Om Donald Trumps hot att ”stänga ned” eller ” hårt reglera” sociala medier svarade Facebook-vd:n att han måste förstå vad som avses innan han kan kommentera det.

”Generellt tycker jag inte att det låter som ett bra svar att censurera plattformar på grund av oro att censureras”, sa han.

Twitters vd Jack Dorsey var inte sen att svara på Zuckerbergs utspel.

”Det här gör oss inte till domare av sanningen. Vår avsikt är att koppla ihop de olika åsikter som ges och låta folket själva vara domare”, skrev han på Twitter.

Länk till twitter

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer