Annons

Mark Zuckerberg skänker 630 miljoner – ska kartlägga människoceller

Mark Zuckerberg och hustrun Priscilla Chan.
Mark Zuckerberg och hustrun Priscilla Chan. Foto: Peter Barreras
Mark Zuckerberg har tidigare sagt att han under sin livstid ämnar donera 99 procent av sina aktier i Facebook. Nu skänker han och hustrun Priscilla Chan 68 miljoner dollar till ett projekt som vill kartlägga människokroppens celler. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mark Zuckerberg och hustrun Priscilla Chans välgörenhetsinitiativ Chan-Zuckerberg Initiative har tidigare donerat pengar till 'Human Cell Atlas'. 

Det är ett övergripande namn på en serie omfattande projekt som syftar till att kartlägga människokroppens alla celler. Nu skänker paret ytterligare 68 miljoner dollar, motsvarande 630 miljoner kronor, till det globala initiativet.

Bakom 'Human Cell Atlas' står bland andra en samling av internationella forskare, programmerare, läkare och dataanalytiker. 

”Human Cell Atlas-projektet är en ledstjärna för vad vi kan åstadkomma när experter från olika vetenskapliga ämnen och tidszoner samarbetar mot ett gemensamt mål”, säger Cori Bargmann, vetenskapschef på Chan-Zuckerberg Initiative.

”Med pengarna är vi fortsatt glada över att stötta och bygga övergripande samarbeten som bidrar till utvecklingen mot ett första skiss över människokroppens celler”. 

Nästa steg i projektet är att kartlägga vävnader så som hjärta, öga och lever. Målet är att med den färdiga kartan kunna öka förståelsen kring sjukdomar och hur de påverkar kroppen. 

Chan-Zuckerberg Initiative grundades 2015 och har som mål att bota samtliga mänskliga sjukdomar inom 100 år. Tidigare har man bland annat skänkt pengar till forskare vid KTH i Stockholm, för att kartlägga människokroppens olika proteiner. 

Trots gåvan på 630 miljoner kronor går det knappast någon nöd på familjen Chan-Zuckerberg. Enligt Forbes är Facebook-grundaren god för hela 71 miljarder dollar, motsvarande 660 miljarder kronor. 

Läs mer: Chan och Zuckerberg ger pengar till KTH-forskare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer