Annons

Mark Zuckerberg: ”Techglasögon slår igenom det här decenniet”

Deltagare på Facebooks utvecklarkonferens i San Jose, Kalifornien, provar VR-headset from Oculus VR.
Deltagare på Facebooks utvecklarkonferens i San Jose, Kalifornien, provar VR-headset from Oculus VR. Foto: David Paul Morris
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg förutspår att VR- och AR-glasögon kommer att få sitt stora genombrott om några år. Techprofilen talar i egen sak då jätten har investerat stora pengar i utvecklingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Det senaste decenniet har Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg satt upp utmaningar för sig själv varje år, som han brukar posta i ett publikt inlägg på sin Facebook-sida. Under åren har han bland annat lärt sig mandarin, kodat en AI-assistent till sitt hem, läst mer böcker och lärt sig laga mat.

I år har han dock frångått trenden och istället gett sig på att förutse hur världen och hans eget liv kommer att se ut 2030.

En av förutsägelserna han gör är att VR- och AR-glasögon kommer att slå igenom.

”Samtidigt som jag förväntar mig att mobiler kommer att fortsätta vara våra primära enheter under större delen av det kommande decenniet, tror jag att vi någon gång under 2020-talet kommer att få se ett genombrott för glasögon med förstärkt verklighet vilket kommer att omdefiniera vår relation till teknik”, skriver han.

Han skriver bland annat att glasögonen kan hjälpa människor att vara närvarande varsomhelst, vilket till exempel skulle kunna överbrygga sociala skillnader som ökade huspriser och geografiska möjligheter.

Facebook har sedan ett antal år tillbaka utvecklat headsets för virtuell verklighet, bland annat genom köpet av bolaget Oculus VR 2014 för 3 miljarder dollar.

Läs också: Oculus grundare lämnar Facebook

Enligt en artikel på CNBC i september förra året har också bolaget startat utvecklingen av ett par glasögon för förstärkt verklighet som går under kodnamnet Orion. Man har också ingått ett partnerskap med Ray-Bans moderbolag Luxottica för designen av AR-glasögonen och målet är att lansera en produkt mellan 2023 och 2025. Facebook jobbar också med en röststyrd assistent som ska kontrollera glasögonen.

Apple ska även, enligt uppgifter till The Information i november i fjol, vara på gång med ett AR-headset för lansering 2022 och ett par mer nätta AR-glasögon 2023.

Läs också: Börsens speltoppar siar om framtiden: ”Fem år på sig”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer