Annons

Marknaden glömmer skuldberget – för en spottstyver

Starbreezes spel "Overkill's The Walking Dead" och Di Digitals reporter Johannes Karlsson.
Starbreezes spel "Overkill's The Walking Dead" och Di Digitals reporter Johannes Karlsson.
Kursrusningen i Starbreeze kan inte beskrivas som annat än märklig. Trots det nya distributionsavtalet med Universal Games ringer många varningsklockor, skriver Di Digitals reporter Johannes Karlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Krisdrabbade Starbreeze har som mest rusat med över 100 procent på börsen under onsdagen, om än från låga nivåer, efter beskedet om att spelbolaget tecknat ett distributionsavtal med Universal Games för mobilspelet "Payday: Crime War".

Kursreaktionen kan inte beskrivas som annat än märklig. Det är nästan som att de senaste årens stora utvecklingskostnader och växande skuldberg på nära 1 miljard kronor glömts bort.

En förskottsbetalning på 1,5 miljoner dollar, motsvarande 13,7 miljoner kronor, bör värderas som ett klent plåster på såren för Starbreezes aktieägare. Faktum är att den nätta summan är den enda säkra intäkten som spelbolaget kan räkna hem på avtalet. 

Varningsklockan ringer när Starbreeze i det finstilta skriver att Universal Games har rätt att dra sig ur det samarbetet inom ett halvår om vissa mål inte uppfylls.

I praktiken innebär det också att Starbreeze säljer av en del av sina framtida vinster, om spelet skulle bli en succé, mot att få en del av utvecklingskostnaden betald. 

Riskerna i Starbreeze sjunker, vilket är ett måste för den nya ledningen under rådande omständigheter, men det gör även den potentiella uppsidan. 

Så sent som för ett par veckor sedan kom en minst lika viktig nyhet från bolaget, men av betydligt mer illavarslande karaktär. Lanseringen av konsolversionen av spelet "Overkill's The Walking Dead" har nämligen skjutits upp på obestämd tid.

Starbreeze tog i början av 2018 in 238 miljoner kronor i en nyemission som öronmärktes till att lansera spelet på den breda marknaden. Men pc-versionen floppade på marknaden, vilket bara en månad senare kulminerade i ett nästintill obefintligt kassaflöde och en företagsrekonstruktion.

För optimisterna har avtalet med Universal Games ett visst signalvärde. Starbreeze har nu hittat den första av de partners som krävs för att finansiera hela eller delar av bolagets framtida verksamhet. 

Men den tillförordnade vd:n Mikael Nermark har ingen lätt uppgift framför sig när det kommer till att charma fler, och troligtvis svårflörtade, intressenter.

Starbreeze framtid ligger dock knappast i aktieägarnas eller de potentiella samarbetspartnernas händer. Det är fortfarande de största fordringsägarna, till exempel Nordea, som avgör småspararfavoritens öde.

Vad som krävs av Starbreezes nya ledning för att göra borgenärerna nöjda, och i förlängningen få dem att gå med på att skriva ned sina skulder, är fortfarande en välbevarad hemlighet. 

Möjligheterna att få en nyemission på plats är troligtvis fortfarande begränsade. Men i bästa fall så kommer Starbreeze ut ur den pågående rekonstruktionen vid liv men som ett annat, mindre riskfyllt, bolag med en monumentalt annorlunda affärsmodell. 

Samtidigt försvinner småsparardrömmen om en tiodubblare. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer