Annons

Martin Gren: ”Vi tvingades till börsen”

Näringslivsprofilen och Axis-grundaren Martin Gren på scen under Di Startup Tour.
Näringslivsprofilen och Axis-grundaren Martin Gren på scen under Di Startup Tour. Foto: Amanda Lindgren.
Näringslivsprofilen Martin Gren önskar att Axis aldrig hade behövt gå till börsen. Han avråder även svenska entreprenörer från att ta steget till Silicon Valley. ”Det är det svåraste stället att lyckas på”, säger miljardären.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Som medgrundare av Axis Communications, med över 2 700 anställda och en omsättning på 8,6 miljarder kronor under 2017, är Martin Gren en av Sveriges techmiljardärer och sitter på omfattande erfarenhet av att driva bolag.

Tillsammans med Mikael Karlsson och Keith Bloodworth startade han Axis Communications redan 1984 samtidigt som han pluggade elektroteknik i Lund.

Bolaget tog däremot så mycket tid att Martin Gren aldrig avslutade sina studier utan hoppade av efter 2,5 år. Axis som började med skrivarservrar släppte senare, 1996, världens första uppkopplade nätverkskamera.

”Tack vare att vi hade en historia av nätverksanslutna skrivare hade vi kunskapen att bygga någonting som sålde kameror. Det unika som vi gjorde det var att vi transformerade produkterna men vi behöll affärs- och säljmodellen. Det är kärnan i Axis”, säger Martin Gren.

Affärsmodellen, att enbart sälja via distributörer var någonting som Martin Gren plockade upp redan i gymnasiet när han sålde ett styrsystem som fungerade som diskokulor.

”Jag hade mina klasskamrater som återförsäljare, så redan på gymnasiet lärde jag mig att behandla alla lika. Om du inte gör det, jag är en liten kille med glasögon, då får du på flabben som vi säger i Skåne. Det där gäller i business också”, säger Martin Gren.

Vi tvingades till börsen, det var ingenting vi ville. Men vi hade inget val.

Förutom en fungerande affärs- och säljmodell, anser Martin Gren även att techsektorns fokus på Silicon Valley är missriktad.

”USA är en jättesvår marknad och det svåraste stället att lyckas på är Silicon Valley. Jag tror alldeles för många svenska bolag drömmer om att sätta upp där, men jag brukar ge rådet att välja Chicago i stället. Därifrån når man hela USA på en dagsflygning, det är inte alls lika mycket konkurrens om folk, bostäder och lokaler och det är mindre tidsskillnad.”

Axis Communications är i dag helägt av japanska Canon, men drivs fortfarande som ett eget bolag med Martin Gren som styrelseordförande.

Axis, som fram till millennieskiftet hade varit ett privat bolag, drabbades däremot av dotcom-kraschen och såg ingen annan utväg än att börsnoteras. 

”Allt gick bra i slutet på 90-talet och då fick vi hybris så då skulle vi också vara med i 'dotcomeriet'. Jag drog igång kameran som växte med 40 procent om året de första tolv åren. Det kan ju i dag tyckas vara en schyst tillväxt, men under dotcom-eran så var det ingen som tyckte att det var schyst. Bra bolag växte med 1 000 procent om året då och man värderades på multiplar på sin burnrate”, säger Martin Gren på scen och fortsätter:

”Vi tvingades till börsen, det var ingenting vi ville. Men vi hade inget val”.

Efter att ha rensat ut det så kallade "dotcomeriet" gick Axis tillbaka till att vara ett lönsamt bolag. Martin Gren, som numera investerar i en mängd börsnoterade bolag men även en del onoterade, anser däremot inte att startupbolag har något på börsen att göra. 

”Jag tycker att man ska undvika börsen. Om du är ett startupbolag som bränner en massa pengar, visst, då är alltid börsen en möjlighet. Och du kan ju alltid komma in och göra 'death spiral financing' men det är sällan den typen av bolag slutar lyckliga”, säger Martin Gren. 

Läs mer: Anders Borg och Christer Gardell investerar i en robotrådgivare

Martin Grens svenska noterade aktieportfölj har ett värde om cirka 1,3 miljarder kronor, enligt en sammanställning i Holdings. Bland de största innehaven finns Cellavision, Proact, Trianon, Boule och Formpipe.

”Jag håller inte på att investera i en massa startups. Jag har byggt upp ett 'family office' där det sitter bankers. Jag har sagt att vi ska gå in i lönsamma techbolag eller life science-bolag.”

Men trots Martin Grens bristande engagemang för olönsamma startupbolag har han investerat i fintechbolaget Lendify, där även Anders Borg är delägare.

Hur kom det sig att ni investerade i Lendify?

”Det var min investerares beslut, han är bra på bank och finans. Det var absolut ett undantag som bekräftar regeln. Jag är inte missnöjd med Lendify, men jag har lite svårt att förstå att man behöver dra så väldigt mycket pengar som de gör. Men de har lovat mig att de ska vara kassaflödespositiva i början av 2019”, säger han. 

Lyssna på intervjun med Martin Gren här:

https://embed.acast.com/startupstories/martingren-axis-

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes

Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer