Annons

Massiv folkstorm mot Apple-huset: ”Sliter ut och offrar Stockholms gröna hjärta”

Skisser på varuhuset som Apple vill bygga i Kungsträdgården.
Skisser på varuhuset som Apple vill bygga i Kungsträdgården. Foto: Apple och Foster & Partners.
Apples planer på att bygga en ny flaggskeppsbutik i Kungsträdgården riskerar grusas. Runt 1 800 synpunkter har kommit in från allmänheten – och en övervägande majoritet är kritiskt inställda till skrytbygget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techjätten Apples planer på att bygga en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården stöter på hårt motstånd. 

Den 30 september löpte tidsfristen ut för allmänheten att lämna sina synpunkter på projektet. Totalt kom ungefär 1 800 svar in till Stockholms stad.

”Vi brukar aldrig få in så många unika synpunkter”, konstaterar stadsplanerare Catarina Holdar.

Apple köpte den exklusiva tomträtten för fastigheten under 2015 för 129 miljoner kronor från Stockholms Handelskammare. Flaggskeppsbutiken blir den första i Norden och utöver försäljning av produkter är tanken att arrangera föreläsningar, utbildningar och evenemang i byggnaden.

En övervägande majoritet av de synpunkter som Di Digital har läst är negativt inställda till bygget. Samma bild delar Catarina Holdar, som redan börjat sammanställa svaren.

”Hittills kan vi konstatera att det är väldigt många negativa synpunkter. Det finns några få positiva svar, men de är definitivt i minoritet”, säger hon.

Läs mer: Länsstyrelsen hotar stoppa Apples bygge – men NK välkomnar konkurrensen 

Ni tänker slita ut Stockholms gröna hjärta och offra det på kommersialismens altare.

Protesterna handlar främst om att parken borde vara till för allmänheten. Många uttrycker en besvikelse över att Kungsträdgården riskerar förlora sin status som skådeplats för kultur, nöje och rekreation.

”Aldrig i vår vildaste fantasi kunde vi tro att våra makthavare skulle sälja ett stycke mark till en amerikansk it-jätte”, skriver en medborgare.

En del av svaren liknar Apples planer med de omstridda rivningarna av Klarakvarteren i Stockholm och Almstriden i just Kungsträdgården på 1960- respektive 70-talet.

”Ni tänker slita ut Stockholms gröna hjärta och offra det på kommersialismens altare”, står att läsa i en synpunkt.

Bolaget vill också bygga utanför den detaljplan som finns för fastigheten sedan tidigare, vilket upprört somliga. Butikens form och tak innebär att 375 kvadratmeter som i dag är park skulle gå till byggnaden.

En medborgare som ställer sig positiv till Apples planer påpekar att det inte rör sig om någon stor expansion, utöver den yta som i dag brukas av restaurangen TGI Fridays.

”Med tanke på att hela Kungsträdgården är cirka 35 000 kvadratmeter så motsvarar det ungefär 2 procent av parken”, skriver personen.

Läs mer: Politikerna kan krossa Apples dröm i Kungsträdgården 

Di Digital har tidigare kunnat rapportera att det råder delade meningar om Apple-husets framtid mellan politikerna i Stadsbyggnadsnämnden, som ska fatta det slutgiltiga beslutet om bygget.

Centerpartiet har uttalat sig för att techjätten ska flytta in i parken. Tre av partierna har redan sagt nej, medan tre andra är kritiska eftersom platsen har en stor kulturhistorisk betydelse för Stockholm. Samtidigt ville de invänta synpunkterna från samrådet.

Nu ska Catarina Holdar sammanställa synpunkterna och lämna över en redogörelse till politikerna. Målet är att detta ska ske under den nuvarande mandatperioden, som tar slut den sista december, och därför inte påverkas av valet i september. 

Men om samrådsredogörelsen skulle försenas, och en ny mandatperiod hinna påbörjas, kan beslutet påverkas. Politikernas beslut kan antingen antas eller överklagas. Om det inte överklagas får Apple ansöka om bygglov så snart beslutet vinner laga kraft. 

Di Digital har sökt Apple för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer