Annons

Mathem och Budbee får Kinneviks portfölj att växa

Georgi Ganev vd för Kinnevik.
Georgi Ganev vd för Kinnevik. Foto: Agaton Strom
Investmentbolaget Kinnevik redovisar ett substansvärde per aktie om 306 kronor för utgången av det första kvartalet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det motsvarar, givet en vägd snittkurs för Kinneviks A- och B-aktie på drygt 241 kronor den 29 mars, en substansrabatt på 21 procent.

Det totala substansvärdet om 84,3 miljarder kronor innebär en ökning med nästan 14 miljarder eller 20 procent under kvartalet. Utvecklingen drevs framför allt av en positiv aktiekursutveckling i Zalando samt en stark utveckling i Tele2, skriver Kinnevik i rapporten. 

Bolaget har i april förbundit sig att investera ytterligare 300 miljoner norska kronor i Kolonial som är en onlinebaserad matbutik i Norge. 

Det framgår av rapporten för det första kvartalet. 

Av de total investeringssumman utgörs 150 miljoner av ett konvertibellån och resterande görs i form av köp av befintliga aktier från tidiga investerare, skriver Kinnevik. 

Kinnevik offentliggjorde intåget i Kolonial i slutet av förra sommaren. Även då låg investeringen på 300 miljoner norska kronor, vilket gav en ägarandel om 15 procent. 

”Vår investering i Kolonial görs med stöd i bolagets mycket stora framsteg sedan vår initiala investering för nio månader sedan”, skriver Kinneviks vd Georgi Ganev i rapporten för det första kvartalet. 

”Kolonial har på ett lyckat sätt slutfört installationen av sin egenutvecklade lagerlösning och är på en tydlig tillväxtbana. Vi ser fortsatt en stor marknadspotential och har en stark tilltro till Kolonials förmåga att fånga denna uppsida”, heter det vidare. 

Som Di Digital tidigare rapporterat har Kinnevik gjort en tilläggsinvestering, på 46 miljoner kronor, i bud- och logistikbolaget Budbee under kvartalet. 

”Sedan vår första investering har Budbee tredubblat antalet leveranser i Sverige och expanderat till Finland och Danmark. Budbee avser använda det nya kapitalet till fortsatt geografisk expansion, denna gång till Nederländerna, och vi ser fram emot att fortsatt stötta Budbee på deras spännande resa”, skriver Kinneviks vd. 

Det är sedan tidigare känt att Kinnevik investerade cirka 900 miljoner kronor i Mathem under det första kvartalet.  

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer