Annons

Mathem öppnar nytt efter coronarusning – växer med 500 personer under krisen

Mathems vd Johan Lagercrantz och en av bolagets leveransbilar.
Mathems vd Johan Lagercrantz och en av bolagets leveransbilar. Foto: Press och TT.
Mathem omsatte över 1,5 miljarder kronor i fjol – och under coronakrisen strömmar ännu fler kunder in. Det får Kinneviks digitala matbutik att nyanställa över 500 personer och öppna ett nytt lager med kort varsel. ”Efterfrågan har varit tre gånger högre än vi klarat av”, säger vd:n Johan Lagercrantz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den digitala livsmedelsbutiken Mathem har sett en kraftig anstormning av kunder efter coronavirusets utbrott. 

Många svenskar har åberopat frivillig karantän under den rådande pandemin och går ogärna till fysiska butiker för att handla sin mat.

Det har skapat en kapacitetsbrist för Mathem, berättar vd:n Johan Lagercrantz.

”Efterfrågan från kunder har varit ungefär tre gånger högre än vad vi klarat av att leverera”, säger han till Di Digital.

Initialt bidrog det mycket höga trycket hos Mathem en situation där kunderna inte kunde förvänta sig leverans förrän om ungefär 6 till 9 dagar.

”Det drev på ett bunkringsbeteende och en dålig spiral. Då beslutade vi oss för att kunder bara kan lägga beställningar för två dagar framåt i tiden. Varje dag klockan 12 släpper vi nya leveranstider innan det blir fullbokat”, säger Johan Lagercrantz.

Läs mer: Storägaren Kinnevik: Så ska Mathem bli Netflix för livsmedel 

Nu etablerar Mathem ett helt nytt lager i Stockholm, det andra i huvudstaden, dit 80 personer ska rekryteras. Lokalen är 4 600 kvadratmeter stor och ligger i Järfälla. Avtalet är tecknat över fyra år.

Bolaget investerar nu 15 miljoner kronor på ett bräde för att anläggningen ska kunna öppna i rekordfart – om bara fyra veckor.

”Internt har vi liknat situationen med en konsert i Globen. Vi har bara 10 000 biljetter, men 50 000 personer är intresserade. Helst skulle vi ju då vilja flytta hela kalaset till Friends Arena så att alla får plats – och det försöker vi göra nu genom att öppna nya lager”, säger han.

Utöver det har 250 personer nyanställts bara sedan början av mars till de tre redan existerande lagren i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Tillsammans kommer de olika åtgärderna innebära att Mathems kapacitet till sommaren har ökat med 50-100 procent, räknat från coronavirusets stora utbrott i Sverige.

”Före mars var vi mellan 1 300-1 400 anställda, men i slutet av maj tror jag att vi har nått upp till 1 900-2 000 personer. Det är kul att kunna hjälpa till i dessa svåra tider, samtidigt som det finns en tillgång på väldigt många duktiga människor”, säger Johan Lagercrantz.

Läs mer: Mathem tar in halv miljard – pensionsjätte ny storägare 

Kinnevik är numera största ägare och kontrollerar 36 procent av Mathem. Det ännu förlustdrivande bolaget tog in hela 500 miljoner kronor i nytt kapital så sent om i början av februari, till en värdering om 2,9 miljarder kronor.

Det känns som att ni prickade in finansieringsrundan bra i tiden?

”Ja, det känns förstås väldigt tryggt att slippa fundera på det med tanke på allt annat som pågår i verksamheten. Men vem vet? Vi hade kanske fått in ännu mer pengar om vi genomfört en finansieringsrunda nu”, säger Johan Lagercrantz skämtsamt.

Under 2019 steg Mathems omsättning med cirka 12 procent till 1,54 miljarder kronor, enligt färska siffror som Di Digital tagit del av. Ägaren Kinnevik uppger vidare att matleveransbolaget hanterade över 1,2 miljoner beställningar under fjolåret. 

Mathem har sedan tidigare aviserat att de ska bygga ett nytt lager i Larsboda, Farsta, som ska öppna 2021 eller 2022. Anläggningen ska ha en hög grad automation och snabba på leveranstiderna från samma dag till inom 1-2 timmar. 

De planerna har inte förändrats.

”Det är en jätteanläggning som kommer klara av att hantera flera miljarder kronor i försäljning varje år, helt på egen hand”, säger Johan Lagercrantz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer