Annons

Mathems saftiga nota: Gör 341 miljoner kronor i förlust

Mathems vd Johan Lagercrantz och en av bolagets leveransbilar.
Mathems vd Johan Lagercrantz och en av bolagets leveransbilar. Foto: Press och TT.
Kinneviks digitala matbutik Mathem växer i snabb takt. Men än så länge är bolaget, som värderas till 3,1 miljarder kronor, långtifrån att nå lönsamhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan i fjol växte Mathem sina intäkter med ungefär 15 procent till 1,56 miljarder kronor. 

Under våren har den svenska nätmatsjätten Mathem sett en kraftig ökning av efterfrågan i spåren av coronapandemin.

Di Digital har tidigare rapporterat om att företaget tvingades snabbanställa 500 personer och bygga ett helt nytt lager i Stockholm för att svara upp mot det stora intresset.

”Efterfrågan från kunder har varit ungefär tre gånger högre än vad vi klarat av att leverera”, sa vd:n Johan Lagercrantz i slutet av april.

Rusningen har inneburit att storägaren Kinnevik, som äger 36 procent av Mathem, nu skrivit upp värderingen på hela företaget med 7 procent till 3,1 miljarder kronor.

Men nu visar ett färskt bokslut, som Di Digital tagit del av, att tillväxten varit kostsam. 

Mathems förlust summerades under 2019 till hela 341 miljoner kronor, en kraftig ökning från ett minusresultat på 182 Mkr året före.

De ökade kostnaderna ska bland annat bero på stora investeringar i marknadsföring, distribution och personal.

Även i år förväntas Mathem göra en förlust, om än i minskad omfattning, noterar bolaget i sitt bokslut.

Trots jätteförlusten i fjol går det långt ifrån någon nöd på Mathem. För några månader sedan fyllde företaget nämligen på kassan med 495 Mkr i nytt kapital från sina ägare.

Utöver Kinnevik återfinns pensionsjätten AMF, riskkapitalbolaget Verdane, den danske mångmiljardären Anders Holch Povlsen genom Bestseller, detaljhandelsföretaget Clas Ohlson och H&M:s ordförande Karl-Johan Persson högt upp på ägarlistan.

Läs mer: Mathem öppnar nytt efter coronarusning – växer med 500 personer under krisen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer