Hoppa till innehållet

Matteappen används i 130 svenska kommuner – nu tar de sikte på USA

Den svenskutvecklande Matteappen används i fler än hundra av Sveriges kommuner. Nu riktar bolaget in sig på USA med 16,5 miljoner kronor i friskt kapital. ”Det finns inget annat ämne som är en så stor utmaning för grundskolan som matematik”, säger medgrundaren Henrik Appert.

Henrik Appert och Arvid Gilljam, grundare av Matteappen
Henrik Appert och Arvid Gilljam, grundare av Matteappen

Matteappen startades 2015 och leds av grundarna Henrik Appert och Arvid Gilljam, som båda läste Industriell ekonomi vid Chalmers. De hade tagit del av Pisaundersökningen 2015 som visade att det gick dåligt för svenska elever i matematik. 

”När vi läste Industriell ekonomi studerade vi hur man kan få system att fungera bättre. I klassrummet uppkommer det värdefull data kring vad eleverna gör och kan. Vi tänkte att det måste finnas ett enkelt och smidigt sätt kan fånga upp den informationen och presentera den på ett meningsfullt sätt till lärarna så skulle de kunna fatta bättre beslut om hur de utvecklar sin undervisning”, berättar Henrik Appert.  

När duon satte spaden i marken för Matteappen sonderade de terrängen inom digitala läromedel för skolan hittade de enbart hjälpmedel där man antingen klickade på rätt svar eller skrev in svaret på tangentbordet. 

”Matte är ett handarbete där du som lärare är mer intresserad av hur en elev kommer fram till lösningen än vad som är själva svaret. När du bara skriver in svaret tappar du hela uträkningsförfarandet”, fortsätter Henrik Appert. 

Det unika med Matteappen är att eleverna redogör hela sin uträkning i tjänsten med ett ritverktyg. Detta kan ske på en ipad, men fungerar även på en dator. Matteappen rättar svaret och skickar datan till läraren i realtid. På det sättet kan läraren få en djupare förstående inte bara om svaret utan även om metoden som eleverna använt.

Läraren kan sammanställa elevernas uträkningar och resultat i olika vyer.
Läraren kan sammanställa elevernas uträkningar och resultat i olika vyer.

”Det finns inget annat ämne som är en så stor utmaning för grundskolan som matematiken, och vill man få bättre resultat så måste man hitta nya arbetssätt. Vi kan inte bara lägga på fler timmar av matematik, vi måste börja använda teknik på ett meningsfullt sätt i klassrummet så att lärare och elever lägger sin tid på rätt saker”, menar Henrik Appert.

Och skolmätningarna ger Matteappens grundare rätt. Vid senaste nationella provet fick nästan var 5:e elev underkänt i matematik. Den senaste Timss-undersökningen, som mäter elevers prestationer i EU- och OECD-länderna inom matematik och naturvetenskap, presenterades den 8 december i fjol. Undersökningen, som kommer vart fjärde år, har sedan start visat att svenska elever ligger lågt i matematikkunskaper.  I naturvetenskap är Sverige däremot bättre än snittet. I en intervju med DN kommenterade Skolverkets direktör Peter Fredriksson matteresultatet som ”en liten besvikelse”. Trots de insatser som har gjorts genom åren så ser man inte att svenska elever presterar som man kunde önska, menade Peter Fredriksson då.

I dag pratar psykologiforskare om ”matteångest”, där själva ämnet ger ångest eller blackout. Det betyder inte att man är mindre intelligent, utan beror till stor del på kunskapsluckor. För kan man inte grunderna, så är det svårt att komma vidare. 

Enligt Henrik Appert kan lärarna med hjälp av Matteappen enkelt se var luckorna finns hos varje elev, och täppa till hålet utan att stigmatisera elevens bristande kunskaper. 

Man kan lägga nivån så att eleverna får en chans att faktiskt lyckas och börja bygga sitt självförtroende

”Det finns alltid elever som kommit längre och elever som har kunskapsluckor från tidigare år, vilket skapar en stor utmaning för pedagoger. I Matteappen får läraren tillgång till material för alla årskurser och eleverna vet aldrig vilken årskurs uppgifterna kommer från. Det gör att man kan lägga nivån så att eleverna får en chans att faktiskt lyckas och börja bygga sitt självförtroende”, förklarar Henrik Appert. 

Matteappen, som kan användas både som läromedel eller komplement till undervisningen, används i dag i skolor över 130 kommuner. Ett tjugotal kommuner har ett centralt avtal med bolaget, där Matteappen kan användas i samtliga skolor. 

Läs mer: 21-åring utmanar Stockholms utskällda skolplattform: ”Kostat en bråkdel”

2019 låg omsättningen på nästan 1,7 miljoner kronor, att jämföra med 2018 års omsättning som låg på 335 000 kronor. För 2020 räknar Matteappen med en fördubblad omsättning. 

Den nya rundan på 16.5 miljoner kronor ger bolaget en värdering på över 90 miljoner kronor, där både befintliga och nya investerare deltar, som Evolution Gaming-grundaren Fredrik Österberg via ”Fros Ventures” och Soundtrap-grundaren Per Emanuelsson.

Bolaget har i dag 14 anställda. Med injektionen planerar bolaget att rekrytera ny personal till nyckelroller i både Sverige och i USA, där bolaget nu riktar blickarna. Anledningen att bolaget valde USA är att amerikanska skolor kommit väldigt långt i digitaliseringen. Inte bara tillgångsmässigt, utan även hur man använder den på ett meningsfullt sätt, menar Henrik Appert. 

”Vi tog pulsen på en skolmässa i USA förra året och fick ett fantastiskt mottagande. Ett hundratal lärare skrev upp sig för att testa produkten, då det var exakt den produkt de letat efter”, berättar han. 

Kundunderlaget har också ett finger med i spelet - den amerikanska skolmarknaden är ungefär 30 gånger större än den svenska. 

Som första strategi kommer Matteappen, som där heter Magma Math, presenteras som ett komplement till matteböckerna för att sänka barriärerna. 

”På sikt kommer även lärarna i USA inse att de faktiskt inte behöver använda matteböckerna utan kan göra allt på plattformen”, avslutar Henrik Appert. 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera