Annons

Mekonomen investerar i ny samåkningtjänst byggd på AI-teknik

John Olausson, VD för Ezeride, tror att ett minskat resande från och till jobbet kan ge stora effekter på utsläppen som genereras kring företagen. Att samåka kan bidra till att uppnå det målet.
John Olausson, VD för Ezeride, tror att ett minskat resande från och till jobbet kan ge stora effekter på utsläppen som genereras kring företagen. Att samåka kan bidra till att uppnå det målet. Foto: Ezeride
Startupbolaget Ezeride har tagit fram en ny samåkningsapp som ska hjälpa anställda på företag att samåka till och från jobbet med hjälp av AI-teknik. De får draghjälp av bilkedjan Mekonomen som går in som delägare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att minska utsläppen från de anställdas resor till och från arbetet är något som allt mer företag visat intresse för. Det är något en ny tjänst från Ezeride tagit fasta på. Startupbolaget från Trollhättan har tagit fram en app som med hjälp av AI ska göra det enkelt för personer att samåka – utan att det kostar alltför mycket i restid. 

”Vi har väldigt många bilar på våra vägar och det sitter få människor i dem. En bra tjänst med låg tröskel och hög igenkänningsfaktor är ju samåkning. Synergier vi får är färre bilar på vägarna, mindre trängsel och ökad tillgänglighet på landsbygden. Och samåkning minskar också behovet av parkeringsplatser”, säger Ezerides vd John Olausson till Di. 

Med tanke på de hundratusentals resor som som sker från och till jobbet varje dag, finns det stor potential att minska utsläppen här, menar Ezerides vd. Och organisationer och företag spelar en viktig roll för att ändra folks beteenden. Affärsmodellen bygger nämligen på att företag betalar för varje anställd som nyttjar tjänsten. 

Nu får de in namnkunniga bilkedjan Mekonomen med cirka 200 butiker och 1.000 verkstäder som delägare. Börsnoterade Mekonomen blir en av de större delägarna i tjänsten, men de vill inte avslöja hur mycket pengar det handlar om. Handlingarna ännu inte registrerats hos Bolagsverket. Mekonomen kommer också spela en aktiv roll i Ezerides styrelse. 

”Att få in Mekonomen i bolaget är en kvalitetsstämpel, och deras nätverk är guld värt”, kommenterar Olausson.

Ezeride hade en pilotstudie på gång i våras. Men då satte coronan stopp. Den här veckan var det dags för en ny, mindre pilot, i Trollhättan. Men även den blev satt på paus. Men även om coronan satt käppar i hjulen för Ezeride, ser bolaget pandemin som en möjlighet.

”Den har lett till beteendeförändringar och där vill vi vara. Så vi kommer under den närmsta framtiden leta ytterligare investeringar för att bygga upp organisation och varumärke, och fortsätta vår försäljning gentemot företag. Vi tittar på att ha bra möjligheter när corona väl släpper”, säger Olausson.

Ezeride siktar på en lansering under 2021, men allt hänger på hur coronapandemin utvecklas. Den långsiktiga planen är lansera tjänsten på flera marknader, första inom norden och senare Europa. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer