Hoppa till innehållet

Live: #Metoo på agendan – Facebooks mångfaldschef är i Stockholm

#Metoo har dragit fram som en storm i sociala medier under veckan som gått. Bland de som trätt fram finns även många av techvärldens kvinnor, som larmat om trakasserier och ett osunt arbetsklimat. I en panel på fredagsmorgon diskuterar bland andra Facebooks mångfaldschef Maxine Williams hur techbranschen kan bli mer inkluderande.

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.
Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.Foto: Jennifer Leahy

 

 

Facebooks globala mångfaldschef Maxine Williams är på besök i Stockholm.

På fredagsmorgonen möts hon och andra techprofiler som spelbolags-vd:n Jenny Nordenborg, och Kristina Alexanderson på Internetstiftelsen i Sverige (IIS) för att diskutera hur techbranschen ska locka fler kvinnor.

För Jenny Nordenborg, vd för spelbolaget Neat Corporation och grundare av nätverket Women in Games, är det viktigt att få fler kvinnor att söka sig till techbranschen och speciellt spelbolag.

”Jag är helt övertygad om att man med ökad mångfald får ut mycket mer. Man behöver personer med olika upplevelser och kunskap för att kunna skapa de bästa produkterna”, säger Jenny Nordenberg.

Foto:

Jenny Nordenborg är vd för spelbolaget Neat Corporation och personen bakom Women in Games. Foto: Amanda Lindgren.

Läs även: Kvinnor inom spel växer så det knakar 

Två anledningar till varför hon tror att spelbolagen har en så liten andel kvinnor är dels att kvinnor sällan ser sig som ”gamers”, men också att de helt enkelt inte ser på spelbranschen som en möjlig karriärväg. 

”Ett  problem är den dåliga kulturen, även om den har blivit mycket bättre på senaste”, säger hon. 

På vilket sätt har den varit dålig?

”Dels för att det har varit mycket sexism i spelbranschen. Sen har man oftast varit ensam tjej i teamet, vilket har lett till att man kan känna sig utanför. Men det är något som alla bolag jobbar för att ändra”.

Läs även: Män rankades högre än kvinnor av riskkapitalister – trots liknande prestationer 

Den senaste veckan har hashtaggen MeToo synts i sociala medieflöden, där en mängd kvinnor har delat med sig av de trakasserier de har varit med om på arbetsplatsen, i skolan, på krogen eller under andra omständigheter. Det har även berört techscenen.

”Absolut och jag har även sett när det har hänt. Sen jag startade Women in Games har jag kommit i kontakt med många kvinnor som har berättat för mig vad de har varit med om”, säger Jenny Nordenborg. 

Det är ett av flera ämnen som berörs under morgonens panelsamtal där även Birgitta Bergvall-Kåreborn, ställföreträdande rektor på Luleå Tekniska Universitet samt Jan Gulliksen, professor i Människa-datorinteraktion och medlem av Svenska Digitaliseringsrådet medverkar.

Se eventet live på Di Digitals facebooksida, på vår sajt eller i publiken på Epicenter

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera