Annons

Live: #Metoo på agendan – Facebooks mångfaldschef är i Stockholm

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.
Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen. Foto: Jennifer Leahy
#Metoo har dragit fram som en storm i sociala medier under veckan som gått. Bland de som trätt fram finns även många av techvärldens kvinnor, som larmat om trakasserier och ett osunt arbetsklimat. I en panel på fredagsmorgon diskuterar bland andra Facebooks mångfaldschef Maxine Williams hur techbranschen kan bli mer inkluderande.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

 

 

Facebooks globala mångfaldschef Maxine Williams är på besök i Stockholm.

På fredagsmorgonen möts hon och andra techprofiler som spelbolags-vd:n Jenny Nordenborg, och Kristina Alexanderson på Internetstiftelsen i Sverige (IIS) för att diskutera hur techbranschen ska locka fler kvinnor.

För Jenny Nordenborg, vd för spelbolaget Neat Corporation och grundare av nätverket Women in Games, är det viktigt att få fler kvinnor att söka sig till techbranschen och speciellt spelbolag.

”Jag är helt övertygad om att man med ökad mångfald får ut mycket mer. Man behöver personer med olika upplevelser och kunskap för att kunna skapa de bästa produkterna”, säger Jenny Nordenberg.

Foto:

Jenny Nordenborg är vd för spelbolaget Neat Corporation och personen bakom Women in Games. Foto: Amanda Lindgren.

Läs även: Kvinnor inom spel växer så det knakar 

Två anledningar till varför hon tror att spelbolagen har en så liten andel kvinnor är dels att kvinnor sällan ser sig som ”gamers”, men också att de helt enkelt inte ser på spelbranschen som en möjlig karriärväg. 

”Ett  problem är den dåliga kulturen, även om den har blivit mycket bättre på senaste”, säger hon. 

På vilket sätt har den varit dålig?

”Dels för att det har varit mycket sexism i spelbranschen. Sen har man oftast varit ensam tjej i teamet, vilket har lett till att man kan känna sig utanför. Men det är något som alla bolag jobbar för att ändra”.

Läs även: Män rankades högre än kvinnor av riskkapitalister – trots liknande prestationer 

Den senaste veckan har hashtaggen MeToo synts i sociala medieflöden, där en mängd kvinnor har delat med sig av de trakasserier de har varit med om på arbetsplatsen, i skolan, på krogen eller under andra omständigheter. Det har även berört techscenen.

”Absolut och jag har även sett när det har hänt. Sen jag startade Women in Games har jag kommit i kontakt med många kvinnor som har berättat för mig vad de har varit med om”, säger Jenny Nordenborg. 

Det är ett av flera ämnen som berörs under morgonens panelsamtal där även Birgitta Bergvall-Kåreborn, ställföreträdande rektor på Luleå Tekniska Universitet samt Jan Gulliksen, professor i Människa-datorinteraktion och medlem av Svenska Digitaliseringsrådet medverkar.

Se eventet live på Di Digitals facebooksida, på vår sajt eller i publiken på Epicenter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies