Annons

Tripadvisor fick nobben i miljardstrid om Bookatable

Bookatables medgrundare och delägare PG Nilsson.
Bookatables medgrundare och delägare PG Nilsson. Foto: Sammy Steen
Franska Michelin slog ut resejätten Tripadvisor med sitt miljardbud på den svenskgrundade bookingsappen Bookatable. Affären är jackpot för krögarkungen PG Nilsson och riskkapitalisten Johan Brenner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter 18 månader av bud och sega förhandlingar är affären slutligen klar. Franska Michelin köper hela bokningsappen Bookatable för, enligt källor till Di Digital, cirka en miljard kronor.

”Det känns lite tomt faktiskt. Vi har hållit på med detta i 16-17 år", säger Bookatables medgrundare och delägare PG Nilsson.

"Det började när vi anlitade WM Data för att utveckla Sturehofs bokningstjänst med något som var enklare än Excel. Parallellt utvecklades liknande tjänster på andra håll i världen.”

PG Nilsson är främst känd som storägaren bakom Stureplanskrogarna Sturehof, Riche, Teatergrillen och Taverna Brillo.

Enligt Di Digitals källor har förhandlingarna bakom försäljningen pågått i 18 månader. En tidig budgivare var den amerikanska resesajten Tripadvisor. Men i slutändan blev det alltså den franska däcktillverkaren Michelin, som ger ut restaurangguiden med samma namn, som köper Bookatable.

För krögarkungen PG Nilsson började resan redan för 17 år sedan då hans krog Sturehof vid Stureplan i Stockholm började utveckla en bokningstjänst tillsammans med it-konsulten WM Data. Tjänsten växte, döptes till Logical Hospitality (Loghos) i Sverige och slogs sedermera ihop med tyska Bookatable och brittiska Livebookings.

Två andra medgrundare är entreprenörerna Christopher Persson och Niklas Eklund. De är sedan en tid tillbaka partners i Axel Johnson-koncernens investmentbolag D-Ax, som investerar i unga entreprenörsbolag.

Idag kan Bookatable beskrivas som ett brittiskt företag med ett nordiskt dotterbolag med samma namn, allt under ett moderbolag som heter Livebookings Holdings. Bolagets tjänst är ett system för restaurangbokningar som idag används av över 15 000 restauranger världen över.

År 2015 hanterades mer än 34 miljoner bokningar av tjänsten, enligt bolaget.

Bookatables moderbolag Livebookings Holdings omsatte 11 miljoner pund, motsvarande drygt 136 mkr, år 2014. Rörelseförlusten för året blev drygt 6,8 miljoner pund, motsvarande drygt 84 mkr. Det enligt dokument från det brittiska Bolagsverket.

Enligt Di:s källor har drygt en halv miljard kronor i riskkapital investerats i Bookatable sedan starten. Någon köpesumma har inte offentliggjorts, men enligt Di Digitals källor betalar Michelin mellan 80 och 100 miljoner pund, motsvarande ungefär en miljard kronor, för bolaget.

Läs även: Michelin köper svenskgrundad restaurangtjänst – ägarna får dela på en miljard

Bland ägarna kan nämnas Balderton Capital och Wellington Partners.

Bolagets största svenska ägare, med knappt 10 procent av aktierna är Gudunge AB. Bolaget hette tidigare Ekstranda och ägdes då av H&M-arvingarna Jan och Stefan Bengtsson samt PG Nilsson.

PG Nilsson köpte dock ut sina kompanjoner 2012. Gudunge (namnet betyder en fullvuxen ejder) ägs numera av PG Nilsson samt krogprofilerna Niklas Nordin och Janko Beko, samt it-entreprenören John Wattin.

Denna grupp investerare, med PG Nilsson i spetsen, cashar alltså hem kring 100 miljoner kronor i samband med försäljningen.

Näst största svenska ägare är it-profilen Johan Brenner, partner på riskkapitalbolaget Creandum. Brenner är bosatt i Paolo Alto, Kalifornien och har varit styrelseordförande i bolaget sedan år 2007.

Di Digital har sökt Johan Brenner för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer