Annons

Microsoft köper svenskt 3D-bolag

Från vänster: Donya Labs vd Matt Connors, vd, Anders Östlund, utvecklingschef, Ulrik Lindahl, teknikchef och Sylvia Parmentelas, produktmarknadschef.
Från vänster: Donya Labs vd Matt Connors, vd, Anders Östlund, utvecklingschef, Ulrik Lindahl, teknikchef och Sylvia Parmentelas, produktmarknadschef. Foto: Donya Labs
Den amerikanska jätten Microsoft köper Linköpingsbolaget Donya Labs som utvecklar mjukvaran Simplygon för 3D-spel och VR-applikationer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Linköpingsbolaget Donya Labs som utvecklat mjukvaran Simplygon är en av Linköpings starkast lysande startupstjärnor. Bolaget grundades 2006 och när Di Digital intervjuade bolaget i april räknade man med att omsätta 60 miljoner kronor under 2016, bland annat genom samarbeten med flera stora biltillverkare om självkörande bilar.

Läs mer: VR-pionjär hjälper bilmärken att bli som Tesla

Men nu meddelar mjukvarujätten Microsoft att de köper bolaget.

” Förvärvet är en viktig pusselbit i Microsofts vision och strategi för att tillgängliggöra 3D för alla”, skriver Microsoft i ett pressmeddelande.

Någon köpesumma är inte känd men givet Donya Labs kraftiga tillväxt och tekniska kunskap in om hajpade områden som 3D och VR är det rimligt att det handlar om ett tresiffrigt miljonbelopp. Bolagets externa investerare är Almi Invest som äger cirka 10 procent av aktierna och SEB Venture Capital med 22 procent av aktierna.

"Det är mycket glädjande både för Almi Invest och för Linköping att Microsoft köper Simplygon. För Almi Invest innebär detta att vi gör en av våra bästa affärer någonsin och för Linköping att Microsoft etablerar sig här", säger Fredrik Malmström, Investment manager på Almi Invest, i ett pressmeddelande.

Majoriteten av förvärvsumman hamnar dock inte hos investerare utan i händerna på bolagets grundare Ulrik Lindahl och Koshi Hamedi, samt personalen.

”Vi är uppspelta över att nu bli en del av Microsoft och tillgängligöra 3D för alla. Tack till alla som hjälpt oss under resan – våra kunder, partners, investerare och anställda”, skriver bolaget på sin hemsida.

Bolagets verksamhet kommer också att bli kvar i Linköping.

Läs mer: Sju skäl att hålla koll på Linköpings startup-sektor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer