Annons

Microsoft nobbat – Oracle uppges ha vunnit kampen om Tiktok

Zhang Yiming har grundat Bytedance.
Zhang Yiming har grundat Bytedance. Foto: TT.
Oracle rapporteras överraskande ha vunnit kampen om videoappen Tiktoks amerikanska verksamhet, efter att den tidigare huvudaspiranten Microsoft fått nobben av kineserna. Kritiker pekar på Oracles starka band till Trump-administrationen som motiv.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/New York) På söndagskvällen lokal tid hade varken Oracle eller Bytedance, Tiktoks kinesiska moderbolag, bekräftat någon överenskommelse. Men enligt uppgifter till Wall Street Journal kommer det amerikanska mjukvarubolaget inom kort att utses till Tiktoks ”anförtrodda tech-partner” i USA. 

Stämmer uppgifterna kommer avtalet alltså inte att utformas som en regelrätt försäljning utan som ett partnerskap. Det går stick i stäv med Trump-administrationens tidigare krav på att kineserna helt ska släppa kontrollen över den amerikanska verksamheten.

Microsoft, som tidigare setts som huvudaspirant att köpa Tiktok i USA, meddelade på söndagskvällen att man fått nobben av Bytedance. 

”Vi är övertygade om att vårt bud hade varit bra för Tiktoks användare, samtidigt som det hade skyddat nationella säkerhetsintressen”, skrev bolaget i ett blogginlägg på hemsidan, och fortsatte:

”Vi hade genomfört omfattande förändringar för att se till att servicen skulle ha högsta möjliga standard när det gäller säkerhet och integritet och motarbetat desinformation, vilket vi gjorde klart i vårt uttalande i augusti. Vi ser fram emot att se hur servicen kommer att utvecklas när det gäller de här viktiga aspekterna.”

De inblandade aktörerna har haft bråttom att komma fram till en lösning på grund av Vita husets inblandning i affären. Den 6 augusti skrev Donald Trump under en exekutiv order där han hotade att förbjuda Tiktok i USA om inte Bytedance hittade en amerikansk köpare inom 45 dagar, det vill säga innan den 20 september. Försäljningen måste vara i hamn senast den 12 november.

På söndagen hintade flera kritiker på Twitter om att Oracle haft en fördel i förhandlingarna tack vare bolagets starka band till Trump-administrationen. Oracles vd, Safra Catz, ingick i presidentens transitionsteam 2016/17. Larry Ellison, ordförande och grundare av bolaget, har arrangerat insamlingsmöten för president Trumps omvalskampanj tidigare i år.  

Trump-administrationen anser att Tiktok under kinesiskt ägarskap utgör en nationell säkerhetsrisk, i likhet med hur man ser på telekombolaget Huawei. Man misstänker att Tiktok samlar in information om sina amerikanska användare som delges den politiska ledningen i Kina. Tiktok uppskattas ha ungefär 100 miljoner användare i USA. 

För att affären mellan Oracle och Bytedance ska bli verklighet måste den godkännas både av Vita huset och finansdepartementets granskningskommitté för utländska investeringar (CFIUS).

Läs mer: Microsoft och Oracle favoriter i Tiktok-budgivning

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer