Hoppa till innehållet

Microsoft plockar ut miljarder från Mojang

Microsoft plockar ut en rejäl första utdelning från den svenska spelsuccén Mojang. Nära en tredjedel av den ursprungliga köpesumman på 18 miljarder kronor kan nu vara tillbaka hos den nya ägaren.

Jonas Mårtensson, vd för Mojang.
Jonas Mårtensson, vd för Mojang.Foto: Patrik Olsson

Svenskgrundade spelutvecklaren Mojang ger Microsoft anledning att skratta hela vägen till banken. It-jätten har hämtat hem totalt 5,7 miljarder kronor i utdelning från Mojang-koncernen.

Beslutet om utdelningen fattades under räkenskapsåret 2015-2016, men pengarna betalades ut under perioden 2016-2017, visar en färsk årsredovisning som Di Digital har tagit del av.

Läs mer: Nytt miljardregn för Minecraft

Mojangs vd Jonas Mårtensson vill däremot inte kommentera Microsofts utdelningar med hänvisning till att ägaren är ett börsnoterat företag.

Det var under 2014 som Microsoft köpte upp Mojang i en affär värd 18 miljarder från de tre svenska grundarna Markus ”Notch” Persson, Jakob Porsér och förre vd:n Carl Manneh. Företaget är mest känt för att ha utvecklat den globala spelsuccén Minecraft som bland annat toppat Apples listor under lång tid sedan lanseringen på App store.

Mojangs grundare Carl Manneh, Markus ”Notch” Persson och Jakob Porsér.
Mojangs grundare Carl Manneh, Markus ”Notch” Persson och Jakob Porsér.

Läs mer: Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017 

Utdelningen på 5,7 miljarder kronor, som skedde via moderbolaget Mojang Synergies, innebär att Microsoft fått tillbaka nära en tredjedel av sin ursprungliga investering. Och utdelningen klubbades redan under it-jättens första hela verksamhetsår som ägare.

Samtidigt som höga summor tas ut från verksamheten har omsättningen i Mojang AB, dotterbolaget som står för arbetet hands-on med spelet Minecraft, stannat upp. Försäljningen uppgick under 2016-2017 till 3,3 miljarder kronor, i jämförelse med 3,8 miljarder året innan. 

Vinsten efter skatt stannade i fjol på 964 miljoner kronor, betydligt lägre än 2015-2016 då nettoresultatet blev 1,35 miljarder.

”Förra året expanderade vi teamet mer än vad vi någonsin gjort och vi har investerat i nya spännande projekt som vi ser fram mot att lansera till vårat community, som fortsätter att växa”, kommenterar Jonas Mårtensson, vd på Mojang, i ett mejl till Di Digital.

Mojang har mycket riktigt rekryterat friskt under förra året. Antalet anställda ökade från 38 sommaren 2016 till 73 personer vid det senaste verksamhetsårets slut. Dessutom har man flyttat till större lokaler vid Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm.

Läs mer: Mojangs vd talar ut: ”Vi är per definition ett one-hit-wonder” 

Under verksamhetsåret lanserades också det ofantligt populära Minecraft på Nintendos nya plattform Switch och Mojang kramar även ur varumärket så mycket som möjligt. Bland annat har man satsat på att öka försäljningen genom att ösa ut mer prylar, kläder och leksaker kring Minecraft genom nya och gamla samarbeten.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera