Annons

Microsoft stödjer Epic Games i kampen mot Apple

Apples vd Tim Cook, Epic Games pastisch på Apples ikoniska reklamfilm ”1984”, och Microsofts vd Satya Nadella.
Apples vd Tim Cook, Epic Games pastisch på Apples ikoniska reklamfilm ”1984”, och Microsofts vd Satya Nadella.
Microsoft stödjer spelutvecklaren Epic Games i den rättsliga kampen mot Apple.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

IT-konglomeratet Microsoft ställer sig bakom spelutvecklaren Epic Games i den stämningsansökan som lämnats in mot sektorkollegan Apple, enligt en rättsinlaga som inlämnats till domstol.

Apples agerande hotar förgöra den Epic-ägda spelutvecklarplattformen Unreal Engine, som också nyttjas av utvecklare för design av spel till plattformar som Microsofts Xbox och för PC.

Epic Games strid mot Apple grundar sig i vad spelutvecklaren hävdar är oskäliga avtal för att ta emot betalningar från användarna i det storsäljande spelet Fortnite. Spelutvecklaren har gått till domstol för att tvinga Apple att bibehålla App Store-accessen. Apples användaravtal tvingar appägare att tillhandahålla betaltjänster via plattformen till en upp till 30-procentig provision till Apple för appanvändare i Iphone.

”Vidden av Apples hämndaktion är en illegal åtgärd ämnad att bibehålla monopolet och skrämma bort andra aktörer som överväger att utmana detta”, skrev Epic i stämningsansökan.

Microsoft, som alltså äger tv-spelskonsolutvecklaren Xbox och även har intressen inom PC-spel, hävdar i den aktuella inlagan att Apples agerande att sparka ut Epic från App Store även hotar ge stora konsekvenser genom den Epic-ägda utvecklarplattformen Unreal.

Unreal Engine har blivit ett vida nyttjat verktyg och används inte bara av Epics egna utvecklare, skriver Microsoft.

”Om Epics tillgång till Apples mjukvaruutvecklingskod och andra utvecklingsverktyg stryps så kommer Unreal Engine inte kunna användas till utveckling och säkerhetsuppdateringar av spel för IOS och Mac OS (Apples operativsystem för mobil och dator reds. anm.), vilket avsevärt skulle försämra konkurrensvillkoren för spel som utvecklas eller har utvecklats på Unreal Engine”, skriver Microsoft.

Striden mellan Epic och Apple har centrerat kring betalningar inom Fortnite-appen, som Apple menar var ämnad att kringskära Apples avtalade rätt till provision på betalningar via IOS. En liknande strid pågår också mellan Apple och den svenska ljudstreamingtjänsten Spotify.

Läs mer: Spotify stödjer Epic Games krig mot Apple

Apple har svaromål till stämningen anklagat Epic för att basunera ut ”ett falskt nödläge” genom beslutet att försöka kringskära användarvillkoren med direktbetalningar i appen, efter att Apple sagt nej till ett specialavtal som gav Epic den särskilda rätten.

”Utvecklare som arbetar för att förleda Apple, som Epic gjort, kastas ut. Det är jämförbart med om en kund lämnar en Apple-butik utan att betala för snattade varor: Apple får inte betalt”, skrev Apple i svaromålet.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer