Annons

Microsofts serverhallar i Gästrikland kan dröja tio år – bolaget förnekar: ”Stämmer inte”

Microsofts vd Satya Nadella.
Microsofts vd Satya Nadella. Foto: TT och Joey Abrait (Di).
Det råder stor osäkerhet kring när Microsoft kan driftsätta sina planerade datacenter i Gävle och Sandviken. På grund av en utdragen tillståndsgivning riskerar projekten dröja uppemot tio år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I december 2018 meddelade den amerikanska it-jätten Microsoft att de köpt två markområden i Gävle respektive Sandvikens kommun för sammanlagt 269 miljoner kronor.

Planen är att anlägga datacenter som ska driva bolagets stora molntjänsteplattform Azure. 

”It förändrar alla industrier nu, oavsett om det handlar om detaljhandeln, biltillverkare eller finansiella tjänster. Det gör oss intresserade och har fått oss att investera i datacenter i Sverige. Vi vill ge bränsle till den nästa fasen i den svenska ekonomin, som per definition kommer att vara digital”, sa Microsofts vd Satya Nadella till Di Digital tidigare i år.

Läs mer: Microsofts vd i exklusiv intervju – ”Vi kommer alltid att titta på svenska uppköp” 

Nu rapporterar dock Svenska Dagbladet att projektet kan komma att dra ut på tiden. Bakgrunden är att elnätet i regionen inte är tillräckligt starkt. Microsofts datacenter kräver betydligt högre effektnivåer än vad de nuvarande tillstånden tillåter.

Enligt Gävle Energis vd Håkan Jönsson kan det ta upp emot tio år innan ett tillstånd att bygga ut elnätet är på plats. 

”Om Svenska Kraftnät vill bygga en helt ny större kraftledningsgata får de räkna med att tillståndsprocessen kan ta 8-10 år”, säger Håkan Jönsson till Svenska Dagbladet.

Microsoft har inte angett någon tidsplan för när datacentren ska vara i drift. Däremot har techjätten hävdat att de svenska anläggningarna ska bli bland de mest hållbara i världen, genom ett samarbete med Vattenfall som förser anläggningarna med förnybar energi. Datacenter står i dag för cirka 2 procent av de globala koldioxidutsläppen.

För Di Digital har Microsoft tidigare uppgett att de har planer på att köpa ytterligare mark i Gävle kommun.

”Våra datacenteretableringar i Sverige fortgår som planerat, projektet har inte drabbats av några förseningar eller någon sinkning”, skriver Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft i Sverige, i ett mejl till Di Digital.

”Att etablera datacenter på ett nytt ställe är generellt en process som sträcker sig över flera år, men tidslinjen på 10 år som antyds i Svenska Dagbladets artikel stämmer inte. Våra datacenter kommer vara klara mycket tidigare än så”, skriver han.

Tidigare i år investerade man också en större summa i skånska Staffanstorp, med planer på att anlägga datacenter där. Sydsvenskan har tidigare rapporterat att det projektet också omgärdas av osäkerhet kring elförsörjningen.

Läs mer: Ingen garanti att elen räcker till Microsofts datacenter i Staffanstorp 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer