Annons

Microsofts vd i exklusiv intervju: Vi kommer alltid att titta på svenska uppköp

Di Digital mötte Microsofts vd Satya Nadella i Stockholm.
Di Digital mötte Microsofts vd Satya Nadella i Stockholm. Foto: Joey Abrait.
Under Satya Nadellas ledning har Microsoft återfått sin fornstora glans. It-jätten har tidigare köpt flera svenska startups och gör nu nya investeringar i Norden. ”Sverige har ett arv av hög teknisk kompetens. Det är fantastiskt att se”, säger Satya Nadella i en exklusiv intervju med Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan Satya Nadella tog över som vd på Microsoft i början av 2014 har it-jättens aktiekurs stigit med över 200 procent. Bolaget har ett nuvarande börsvärde på 967 miljarder dollar, motsvarande hisnande 9.300 miljarder kronor, och passerade tidigare i våras konkurrenten Apple som världens högst värderade företag.

Framgångarna på aktiemarknaden är dock ingenting som rör Satya Nadella i ryggen. Det säger han i en exklusiv intervju med Di Digital, i samband med sitt första besök i Sverige som koncernchef på Microsoft.

”Vi kan inte mäta oss på hur coola vi är, vilken teknik vi har byggt eller vilket börsvärde vi har. Det är definitivt fel markörer på framgång. Microsofts relevans och långsiktiga affär bygger på vår förmåga att hjälpa våra kunder att växa med vår plattform”, säger Satya Nadella.

För fem år sedan var de flesta bedömare skeptiska till Microsofts framtid. Satya Nadella fick ärva ett sargat bolag från den tidigare vd:n Steve Ballmer, som hade hållit fast vid operativsystemet Windows med näbbar och klor.

På toppen hade Windows en marknadsandel på 90 procent och var otroligt lönsamt, Microsoft fick nämligen licensintäkter på nästan varje såld persondator och laptop i världen. Men intäkterna började stagnera i takt med att pc-segmentet utmanades av mobiltelefoner och surfplattor.

”Jag har arbetat på Microsoft i 27 år och kommer ihåg när vi i slutet av 1990-talet för första gången blev det högst värderade bolaget i världen. Med det följer en rad utmaningar. När du börjar fira får du hybris och tror att du vet allt. Men du har snarare det mesta kvar att lära”, säger Satya Nadella.

Satya Nadella blev Microsofts tredje vd genom historien, efter grundaren Bill Gates (t.v.) och Steve Ballmer (t.h.).
Satya Nadella blev Microsofts tredje vd genom historien, efter grundaren Bill Gates (t.v.) och Steve Ballmer (t.h.).

 

Före Satya Nadellas era sades företagskulturen på Microsoft också vara präglad av en stor internkonkurrens, avdelningarna emellan. Det är inte lätt att få över 135 000 anställda att dra åt samma håll, men Satya Nadellas lågmälda tydlighet tycks ha fått genomslag. I stället för att tävla med varandra skulle medarbetarna börja samarbeta.

”Jag har arbetat hårt med att bygga en företagskultur där tillväxt alltid ska stå i fokus. Det innebär att alla anställda, inklusive mig själv, måste ompröva sitt sätt att tänka varje dag”, säger han.

Läs mer: Post-härdsmälta – så ska Satya Nadella ställa om Microsoft 

Mjukvarujätten hade dessutom missat att hoppa på flera av 2000-talets mest lukrativa trender – till exempel söktjänster och sociala nätverk. Microsoft gjorde däremot ett försök att slå sig in på smartphonemarknaden, där bland andra Apple och Google står för konkurrensen, genom att 2013 köpa upp finska Nokias mobilverksamhet. 

Men deras Windows Phone lyckades som mest ta ett par procent av de globala marknadsandelarna. I mitten av 2015 var den färska vd:n Satya Nadella tvungen att genomföra stora uppsägningar och skriva ned förvärvet med 7,6 miljarder dollar, vilket innebar att hela köpesumman av Nokia gick om intet. Ett år senare avvecklades tillverkningen helt och hållet.

I stället fattade Satya Nadella ett radikalt beslut om att viga merparten av Microsofts kapital och personalstyrka till utvecklingen av molntjänster. 

”Alla stora förändringar, särskilt där människor är inblandade, är svåra. Transformationen är inte färdig, utan en ständigt pågående kamp. Vi har funnits i nästan 45 år och hunnit med att avverka både framgångar och misslyckanden”, säger Satya Nadella.

Just detta visade sig bli ett lyckosamt drag. Molnprodukterna Office 365 och Azure omsatte tillsammans 34 miljarder dollar under 2018, mer än de stora konkurrenterna Amazon Web Services och Google Cloud. Microsofts globala marknadsandelar inom molntjänster växte till 17 procent i fjol, enligt analysfirman Canalys, även om AWS fortsatt är störst med en andel på 32 procent.

Länk till grafik

Under 1980 myntade grundaren Bill Gates mantrat ”En dator på varje skrivbord i varje hem”. Symptomatiskt för Microsofts förändringsresa är att Satya Nadella i dag menar att Microsoft Azure ”ska bli hela världens dator”.

”Vårt mål är att hjälpa småföretag att blir mer produktiva, hjälpa den offentliga sektorn att bli mer effektiv och stärka storbolagens konkurrenskraft internationellt. Men de ska inte bli beroende av oss, utan målet är snarare att öka deras digitala självständighet”, säger han.

Med hjälp av molnplattformen Azure kan företag skapa, distribuera och anpassa sina appar, webbplatser och tjänster. Kontorspaketet Office 365, som tidigare såldes mot en engångskostnad, har i dag över 214 miljoner prenumeranter världen över – fler betalande kunder än både Spotify och Netflix.

Läs mer: Hon tar över Microsoft i Sverige: ”Ingen står och dricker champagne” 

På onsdagen talade Satya Nadella inför ungefär 1 200 av Microsofts kunder och partners på Chinateatern i Stockholm.
På onsdagen talade Satya Nadella inför ungefär 1 200 av Microsofts kunder och partners på Chinateatern i Stockholm.

I Sverige har Microsoft bolag som Anticimex, H&M, Sandvik, Spotify, Scania och Tetra Pak på kundlistan. För att hastigheten ska öka markant för de lokala molnkunderna har Microsoft beslutat sig för att bygga två datacenter i Sverige. I december i fjol stod det klart att bolaget köpt markområden av Gävle respektive Sandvikens kommuner för sammanlagt 269 Mkr. 

Microsoft vill inte uppge någon tidsplan för projektet. Däremot har man offentliggjort ett samarbete med Vattenfall som innebär att kraftjätten ska förse anläggningarna med 100 procent förnybar energi. Datacenterbranschen står annars för cirka 2 procent av koldioxidutsläppen globalt.

”It förändrar alla industrier nu, oavsett om det handlar om detaljhandeln, biltillverkare eller finansiella tjänster. Det gör oss intresserade och har fått oss att investera i datacenter i Sverige. Vi vill ge bränsle till den nästa fasen i den svenska ekonomin, som per definition kommer att vara digital”, säger han.

Redan i dag har Microsoft datacenter i sju europeiska länder, med planer på att bygga anläggningar i ytterligare tre, däribland Sverige och Norge.

Hur stora kommer de totala investeringarna i Sverige att bli?

”Det är svårt att sätta en exakt prislapp på det”, säger Satya Nadella.

Genom åren har Microsoft också köpt upp flera svenska startupbolag för mångmiljardbelopp. Det började med videochattjänsten Skype 2011, följdes upp av spelutvecklaren Mojang 2014 och avslutades med 3D-bolaget Donya Labs 2017.

”Sverige har ett arv av hög teknisk kompetens. Det är fantastiskt att se”, säger Satya Nadella.

Kan det bli aktuellt att genomföra fler förvärv av svenska techbolag?

”Självklart, vi kommer alltid att titta på det”, säger han.

Läs mer: Vinstfall för svenska succén Minecraft – blygsam utdelning till Microsoft 

Det finns dock kritiker som menar att Microsofts produktportfölj fortfarande är för spretig. Utöver kärnverksamheterna äger bolaget till exempel det sociala mediet Linkedin, söktjänsten Bing och spelkonsolen Xbox. 

Satya Nadella har själv belönats rikligt för Microsofts utveckling under de senaste åren. Under det förra räkenskapsåret, som avslutades i juni 2018, ökade hans totala ersättning med 30 procent till motsvarande 223 miljoner kronor. 

En av de stora bedrifterna är att Microsoft och Satya Nadella har undvikit skandaler rörande integritetsfrågor och dataintrång. Andra stora it-bolag som Facebook och Google har fått utstå mycket kritik för hanteringen av persondata under de senaste åren.

”En av Microsofts stora konkurrensfördelar är tillit och förtroende. Vi måste skapa system som hanterar personlig data och säkerhet som en mänsklig rättighet”, säger han. 

Allt är dock inte frid och fröjd inom den amerikanska techsektorn. Handelskriget som har blossat upp mellan Kina och USA sätter käppar i hjulet för högteknologiska bolag.

”All form av osäkerhet eller handelsproblem påverkar självklart multinationella företag, även Microsoft. Min förhoppning är att alla involverade länder ska inse att vi slutänden mår bättre av att vara mer konstruktiva.”

”Vi behöver internationell handel. Även om det finns problem i dag hoppas jag att detta leder fram till en ny ordning, en nästa våg av globalisering som också tillåter länderna att sätta sina lokala intressen först”, säger Satya Nadella.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer