Annons

Mikael Damberg lockar startupbolag med storkunder

Näringsminister Mikael Damberg talar på Sthlm Tech Fest på tisdagen.
Näringsminister Mikael Damberg talar på Sthlm Tech Fest på tisdagen. Foto: Jesper Frisk
Mikael Damberg bjuder unga teknikbolag till sina nya innovationsgrupper där en rad storföretag medverkar. ”Här kanske man hittar sin första kund”, säger näringsministern till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Näringsminister Mikael Damberg ska hålla sitt framträdande på Sthlm Tech Fest sent på tisdagen för att runda av en dag som berör hur techvärlden kan hjälpa till att lösa diverse världsproblem.

”Jag tycker det är väldigt spännande att man den här gången försöker ändra perspektivet och fokusera på samhällsutmaningar. De minsta företagen möter på något sätt de största utmaningarna. Jag tror att de behövs för det”‚ säger Mikael Damberg inför sitt framträdande.

Det är en shoutout, som jag förstår att det heter på startup-språk.

I bakfickan har näringsministern en inbjudan till unga teknikbolag att medverka i fem samverkansgrupper som ska spåna fram möjligheter till innovation och arbete inom fem områden: nya transportlösningar, inkluderande och klimatsmarta städer, life science, cirkulär och biobaserad ekonomi samt uppkopplad industri och nya material.

Mer från Tech Fest: Klarnas vd: ”Bankernas bolånemarginaler är hotade”

”Om startupbolagen kontaktar oss ska vi se om det går att hitta mötespunkter mellan innovationsprogrammen och den starka startupscenen. Det är en shoutout, som jag förstår att det heter på startup-språk”, säger Mikael Damberg.

I samverkansgrupperna, som presenterades i början av september, ingår redan representanter från bolag som Ikea, Ericsson och H&M samt den högskolevärlden och olika fackliga organisationer. Även Linda Krondahl, vd för acceleratorn Stings hårdvarugren Things, medverkar.

”Det här är stora program. Det kommer inte att finnas pengar att söka”, säger Mikael Damberg.

”Men man kanske vill vara med och utvecklas ihop med de stora drakarna som vill göra stora investeringar och kanske testa en helt uppkopplad stadsdel och vad det innebär. Det kan finnas startups som har något att bidra med i det värdepaketet. Där kanske man hittar sin första kund.”


Mer från Sthlm Tech Fest:

Klarna-miljardären: ”De flesta saker vi gör kommer att misslyckas”

Foto:
Bara en bråkdel av Klarna-grundaren Niklas Adalberths digitala välgörenhetsprojekt kommer att lyckas, säger han på scenen på Sthlm Tech Fest.

”Tyvärr – teknik kan inte rädda världen”

Foto:
Trots att hållbarhet är techbranschens nya favoritområde är de två världarna inte helt kompatibla. Di Digitals Josefin Jakobsson förklarar varför vi aldrig kommer att se ett Uber för utsläppsminskningar.

Zennström: ”Om vi inte agerar nu kommer vi se en eko-kollaps”Foto: Patrik Olsson

Det är dags att agera, och entreprenörer har en roll att spela när världen ställer om. Det är budskapet från Niklas Zennström och Isabella Lövin som inledningstalade på Sthlm Tech Fests andra dag – Solutions.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies