Annons

Miljardaffär för svenska grundarna: ”Vi har sålt en del”

Recorded Futures kontor i Boston ligger bakom en tvättomat. Christopher Ahlberg är vd och en av två grundare.
Recorded Futures kontor i Boston ligger bakom en tvättomat. Christopher Ahlberg är vd och en av två grundare. Foto: Pontus Höök
Recorded Future får en ny storägare i form av Insight Partners. I samband med det värderas säkerhetsbolaget till 7,4 miljarder kronor. ”Ett bra halvtidsresultat”, säger medgrundaren Staffan Truvé till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska säkerhetsbolaget Recorded Future låter ägare som Google Ventures och CIA-anknutna In-q-tel köpa ut sig.

Riskkapitalbolaget Insight Partners blir klar majoritetsägare och Recorded Future, som grundades 2009, värderas till hela 7,4 miljarder kronor.

”Det blir en enklare ägarstruktur när de köper ut de andra ägarna. Vi får mer tydlighet och fokus”, säger teknikchefen Staffan Truvé, som grundade bolaget ihop med Christopher Ahlberg.

Båda grundarna säljer aktier i samband med affären.

”Vi har sålt en del men vi blir kvar som delägare. Det är vi, personalen och Insight Partners som äger bolaget nu.”

Recorded Future indexerar såväl det öppna internet som ”dark web” för att identifiera säkerhetshot. Det kan röra sig om att förutspå phishingattacker eller att spåra förövarna efter ett dataintrång.

Bolaget har tidigare visat hur den översta klassen i Nordkorea brukar smarta telefoner, använder Facebook och söker upp varor på sajter som Amazon och Alibaba.

Annonser för stulna kreditkort ligger ute i tio minuter

”Den viktigaste aspekten är att det sker i realtid. Annonser för stulna kreditkort ligger kanske ute i tio minuter. Så lång tid har man på sig att plocka hem informationen”, säger Staffan Truvé.

Läs mer: Det svenska CIA-bolaget från insidan 

Recorded Future har i dag omkring 400 kunder, vilket är dubbelt så många som för två år sedan. Bland dessa finns såväl underrättelsetjänster som storföretag.

”Vi har de flesta stora bankerna som kunder. Men det är ofta känsligt att nämna vilka”, säger Staffan Truvé.

Sedan start har bolaget haft sitt huvudkontor i Boston. Teknikutvecklingen sker i Göteborg, där cirka 60 av de nära 400 anställda har sin bas.

”Svenska ingenjörer är minst lika bra som amerikanska. Dessutom är de mer trofasta. Men amerikaner är bättre på att sälja”, säger Staffan Truvé.

Samma geografiska uppdelning gällde när grundarparet var med och drev Spotfire, ett bolag som visualiserade stora mängder data. Spotfire såldes för nära 200 miljoner dollar 2007.

På tio år har Recorded Future kommit betydligt längre än så.

Ett bra halvtidsresultat

”Det här är ett bra halvtidsresultat”, säger Staffan Truvé.

Enligt honom växte försäljningen med över 80 procent förra året. Han vill inte ge någon exakt siffra men säger att bolaget är kassaflödespositivt. Insynen är begränsad, då moderbolaget är baserat i den amerikanska lågskattestaten Delaware.

Den nya storägaren Insight Partners ledde en kapitalrunda i bolaget 2017, då Recorded Future tog in 25 miljoner dollar.

”De vill att bolaget ska fortsätta utvecklas på samma sätt som tidigare.”

Sker den här affären istället för en notering?

”Eftersom vi har riskkapital i bolaget måste man göra en exit på något sätt. Det hade kunnat ske genom en försäljning eller en notering. Den här lösningen hade vi inte ens föreställt oss. Det var Insight som hörde av sig och sa att de ville öka sitt ägande.”

Nyligen öppnade Recorded Future kontor i Singapore och Tokyo. Det kan även bli aktuellt att expandera i Sydamerika.

”Vår ambition är att skörda hela nätet. Vårt ursprung är att skörda text med AI-teknik. Nu lägger vi till alla nya domäner som registreras i världen. Vi vill också göra produkten enklare, så att även mindre företag kan dra nytta av den.”

Läs mer: Svenska Neo4j utmanas av Amazon – tar in 730 miljoner kronor 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer