Annons

Miljardaffärerna sprack – de har velat köpa Spotify

Flera av techvärldens största bolag har lagt indikativa bud på Spotify genom åren, enligt den nya boken Spotify inifrån.
Flera av techvärldens största bolag har lagt indikativa bud på Spotify genom åren, enligt den nya boken Spotify inifrån. Foto: TT/Di Grafik: Anna Byström
Några av världens största techbolag har förhandlat om att köpa Spotify. Det framgår i en ny bok om succébolaget, skriven av två av Di Digitals reportrar. Här är miljardaffärerna som aldrig blev av.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify grundas i april 2006. Redan första året uppmärksammades bolaget för sin offensiva strategi och höga ambitionsnivå.

Daniel Ek och Martin Lorentzon förvärvade tidigt fildelningstjänsten μTorrent framför näsan på två internationella konkurrenter.

Uppköpet fick ryktet om den nya svenska musiktjänsten att sprida sig i techsektorn. I april 2007 släpptes musiktjänsten i en betaversion som spred sig till tusentals utvalda testare i Sverige.

Enligt boken Spotify inifrån visade Nokia, Samsung och Google alla sitt intresse i ett tidigt skede.

”Deras affärsutvecklare var framme och sniffade och undrade vad som pågick”, säger en av bokens källor.

Men det var först under 2010, när Spotify hade funnits i en rad europeiska länder i två år, som bolaget blev en konkret uppköpskandidat.

Daniel Ek har vid det laget flyttat huvudkontoret till London och inlett samarbeten med operatörer som Telia och brittiska 3. Musiktjänsten närmar sig en miljon betalande användare.

Men det stora målet är att ta Spotify till USA. Lanseringen är kraftigt försenad. Daniel Ek underskattar den tid det tar att övertala skivbolagen att utfärda licenser för den amerikanska marknaden. Han motverkas även av Apple, som dominerar marknaden för digital musikdistribution med sin musikbutik Itunes.

En möjlig inträdesport i USA är under denna tid mjukvarujätten Microsoft. Dess reslige vd Steve Ballmer besöker Sverige i slutet av 2010.

”Vi har mycket att prata om”‚ säger Steve Ballmer när han och Daniel Ek gästar KTH i oktober 2010. Där presenterar de ett samarbete mellan sina två bolag. Bakom kulisserna för de även hemliga samtal.

Både grundaren Bill Gates (tv) och Microsofts dåvarande vd Steve Ballmer ska ha varit intresserade av att köpa Spotify.
Både grundaren Bill Gates (tv) och Microsofts dåvarande vd Steve Ballmer ska ha varit intresserade av att köpa Spotify. Foto: Bloomberg

Microsoft har vid den här tiden nyligen investerat i Facebook, som är världens största sociala nätverk men fortfarande har två år kvar till sin börsnotering.

Den nyutgivna boken avslöjar att Steve Ballmer inte bara vill samarbeta med Spotify. Han vill även investera i musiktjänsten och integrera den i Microsofts mp3-spelare Zune, deras svar på Apples succéprodukt Ipod.

Daniel Ek reser till Redmond, utanför Seattle, där Microsoft har sin bas. Där träffar han Steve Ballmer. Även ordföranden Bill Gates sägs vara imponerad av Spotifys tjänst, och mån om att knyta bolaget till sig.

Till sist landar en propå om en affär där Microsoft köper hela Spotify för unicorn-summan 1 miljard dollar. Det skulle göra bolaget till Sveriges andra enhörning, efter Skype.

Men Daniel Ek och Martin Lorentzon backar. De vill hellre driva Spotify vidare som ett självständigt bolag. I stället tar de in 100 miljoner dollar i finansiering från de tre riskkapitalbolagen DST Global, Kleiner Perkins och Accel.

Googles grundare Larry Page (tv) och Sergey Brin (th) 2008. Några år senare förhandlade Larry Page om att köpa Spotify.
Googles grundare Larry Page (tv) och Sergey Brin (th) 2008. Några år senare förhandlade Larry Page om att köpa Spotify. Foto: Bloomberg

Redan under sin tid på IT-Gymnasiet i Sundbyberg är Daniel Ek fascinerad av Google. Han skickar en jobbansökan till sökjätten men får avslag och rådet att återkomma när han har tagit en högskoleexamen.

I mitten på 2013 har det gått drygt tio år sedan Daniel Eks jobbansökan, och två år sedan Spotifys USA-lansering. Musiktjänsten växer, men kunder som vill komma åt tjänsten i mobilen måste betala.

Avsaknaden av en gratisapp riskerar att döda tillväxten helt. Världen är mitt i smartphonerevolutionen. De sega förhandlingarna med skivbolagen om gratislicenser är i sin slutfas.

Det är vid denna tid som Daniel Ek och Martin Lorentzon för samtal med Google om en möjlig försäljning av Spotify. Enligt bokens källor förhandlar Spotify-grundarna med Larry Page, Googles vd.

Daniel Ek är, enligt uppgifterna, intresserad av en roll som vd för både Youtube och Spotify som en ny, fristående enhet inom Google-koncernen.

Men Googles bud, på omkring 3 miljarder dollar, gör Spotifys vd besviken. Enligt uppgifter i boken vill han ha betydligt mer för sitt bolag. Bara något år tidigare har Google förvärvat telekombolaget Motorola för drygt 12 miljarder dollar.

Samtalen rinner ut i sanden. Spotify tar i november 2013 in 250 miljoner dollar i riskkapital.

I handlingar registrerade hos amerikanska myndigheter beskriver Google snart hur man har förhandlat om att köpa ”ett utländskt bolag med en värdering uppskattad till mellan 4 och 5 miljarder dollar”.

Affärsmagasinet Forbes beskriver det anonyma förvärvsobjektet som ett ”mystery $5 billion company”.

Spotifys vd Daniel Ek under konferensen Brilliant Minds, 2016.
Spotifys vd Daniel Ek under konferensen Brilliant Minds, 2016. Foto: Joey Abrait

Under sina första tio år tar Spotify in omkring 8 miljarder kronor i riskkapital. Våren 2016 lånar man lika mycket till på ett bräde.

Förhoppningen är att miljardlånet, som ger långivarna möjlighet att konvertera skulden till aktier, ska räcka tills Spotify handlas på börsen i New York.

Men det dyker också upp alternativ till en börsnotering. Under våren 2017, när Spotify är mitt i förberedelserna för en listning på New York Stock Exchange, börjar bolaget uppvaktas av den kinesiska techkoncernen Tencent.

Det är Daniel Ek, finanschefen Barry McCarthy och strategichefen Stefan Blom som sköter samtalen. Även Johan Bergqvist, hög chef på Spotifys finansavdelning, är med i processen. Delegationer av Tencent-medarbetare besöker Spotifys huvudkontor på Birger Jarlsgatan.

Tencents vd och medgrundare Pony Ma, även känd som Ma Huateng.
Tencents vd och medgrundare Pony Ma, även känd som Ma Huateng. Foto: AP

Till en början kretsar dialogen kring ett samarbete mellan Spotify och Tencent, som står bakom den ledande kommunikationsappen Wechat och Kinas största streamingtjänst för musik, Tencent Music.

Men så småningom, i början av sommaren 2017, visar Tencent att de är beredda att börja förhandla om ett förvärv av Spotify, enligt bokens källor. Den föreslagna prislappen är omkring 20 miljarder dollar, eller 173 miljarder kronor.

Det är omkring dubbelt så högt som marknadspriset på andrahandsmarknaden, där anställda och andra säljer sina aktier i Spotify till högstbjudande.

Enligt en av bokens källor ska Daniel Ek dessutom ha erbjudits en roll som chef över både Spotify och Tencent Music.

Diskussionerna med Tencent fortsätter under hösten, men det står snart klart att Spotify inte vill välja bort sin planerade börsnotering.

I stället väljer Daniel Ek att liera sig med Tencent Music genom att bli storägare i varandra. Bolagen äger numera omkring 9 procent av varandra. Dessutom löser Tencent en del av Spotifys lån på 8 miljarder kronor.

Några månader senare noteras Spotify på New York Stock Exchange med ett börsvärde på nära 30 miljarder dollar, eller 250 miljarder kronor.

Texten är baserad på uppgifter i Spotify inifrån, en bok av Di Digitals reportrar Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud, utgiven av Albert Bonniers förlag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer