Annons

Miljardär-mentor går in i småjobbsapp

Stena-miljardären Dan Sten Olsson investerar i Jacob Rudbäcks app Yepstr.
Stena-miljardären Dan Sten Olsson investerar i Jacob Rudbäcks app Yepstr. Foto: Cicci Olsson/Yepstr
Som 14-åring lärde Jacob Rudbäck känna Dan Sten Olsson då han klippte grannarnas gräsmattor. Sjutton år senare är redarkungen ett av flera tunga namn som investerar 7 miljoner kronor i hans bolag Yepstr, en app som förmedlar småjobb åt ungdomar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För ett år sedan sa Jacob Rudbäck upp sig från jobbet som managementkonsult på BCG i Australien. Ett halvår senare är han vd och grundare för ett bolag som värderas till över 30 miljoner kronor.

”Har man en bra idé som man verkligen brinner för så märks det, och då kan det gå fort att ta in kapital”, säger den 31-åriga vd:n och grundaren bakom Yepstr.

I grunden är Yepstr en app som förmedlar småjobb åt ungdomar. Det kan handla om gräsklippning och barnpassning i närområdet.

Målet är att bli ett nätverk för världens mest ambitiösa ungdomar

I denna bemärkelse är tjänsten knappast unik. Bara i Sverige finns en rad liknande ”delningstjänster” som Taskrunner, Instawork och Bonsai


Diagram som visar hur Yepstr fungerar.

Men tanken är att småjobben ska leda till något större. I takt med att de gräsklippande tonåringarna växer upp ska Yepstr gå från ett ”Uber för småjobb” till ett slags karriärnätverk.

”Målet är att bli en praktisk utbildningsplattform och ett nätverk för världens mest ambitiösa ungdomar”, säger vd Jacob Rudbäck.

Läs mer:  Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin 

Att en serie småjobb kan leda till något större är något han själv har erfarit. Som 14-åring extraknäckte han genom att klippa gräset åt grannarna i Örgryte utanför Göteborg.

En dag började han språka med Dan Sten Olsson, mannen bakom Stena Line, som imponerades av hans driv. Det hela resulterade i att redarmiljardären blev Jacob Rudbäcks mentor.

”Dan har varit ett stöd och ett bollplank för alla mina tokiga idéer genom åren. Han har hjälpt mig filtrera ut guldkornen och bygga ett bra team på Yepstr”, säger Jacob Rudbäck.

 När Jacob Rudbäck startade Yepstr i fjol var Dan Sten Olsson en av de första investerarna som anmälde sitt intresse. För Di Digital avslöjar Jacob Rudbäck att bolaget tagit in 7 Mkr från Dan Sten Olsson och tre andra tunga investerare. Investeringen värderar Yepstr till drygt 30 Mkr. De övriga investerarna är:

  • Keith Anderson, en av grundarna bakom fondjätten Blackrock och mannen som förvaltade hela George Soros förmögenhet mellan 2008 och 2011.
  • Johan Skarborg, vd och grundare av Academic Work.
  • Niklas Ivarsson, en av de första anställda på Spotify.

Dan Sten Olsson hoppas att Yepstr ska hjälpa ungdomar att ta sina första steg in på arbetsmarknaden.

”I år har Stena Fastigheter 350 sommarjobbande ungdomar. Att gå med i Yepstr hoppas jag kan hjälpa ännu fler ungdomar att tjäna sina första pengar”, säger han.

Än så länge fins Yepstr bara i testversion, en så kallad beta-app, i Täby, Lidingö, Nacka och centrala Stockholm.

”Man kan registrera sitt intresse via hemsidan. Vi öppnar ett område när vi nått kritisk massa där, vilket vi uppskattar till cirka 0,5–1 procent av befolkningen. Ambitionen är att finnas på de flesta håll i Sverige inom ett år”, förklarar grundaren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer