Annons

Miljardär på kursrusningen i Storytel: ”Jag brinner lika mycket för bolaget i dag”

Jonas Tellander, vd och medgrundare till Storytel.
Jonas Tellander, vd och medgrundare till Storytel. Foto: Oskar Omne
Nyheterna har duggat tätt på sistone kring ljudboksjätten Storytel. Det har gett aktien en extra skjuts – börsvärdet har nu rusat till över 15 miljarder kronor – och samtidigt gjort grundarna förmögna. ”Jag brinner lika mycket för bolaget i dag”, säger vd:n Jonas Tellander till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tre uppköp och överraskande höga lyssnarsiffror – inom loppet av tio dagar. Det har varit ett par bråda veckor för Storytels vd och medgrundare Jonas Tellander. Men under Di Digitals intervju hörs fågelkvitter i bakgrunden och semestern är runt hörnet.

Sommaren brukar vara högsäsong för ljudboksbranschen.

”Många ersätter att köpa en bok eller två till semestern med att lyssna. Vi ser dock att många har skjutit fram ledigheten i år”, säger Jonas Tellander.

Trenden med att lyssna på böcker är särskilt stark i Norden. Konkurrenterna Bookbeat och Nextory växte med 82 respektive 95 procent under andra kvartalet, jämfört med samma period föregående år. 

Storytel har dock många gånger fler betalande abonnenter, vilka steg till 1,25 miljoner under andra kvartalet. Bookbeat passerade jämförelsevis milstolpen 300 000 användare i april.

”Vi har växt lika mycket även då vi har konkurrenter i Sverige. Utvecklingen har skett stegvis och vi tror att det kommer att ske en liknande tio år framåt.”

Jonas Tellander, vd och medgrundare till Storytel.
Jonas Tellander, vd och medgrundare till Storytel. Foto: Oskar Omne

Enligt Storytel omsätter ljudboksmarknaden globalt i dag 40 miljarder kronor och kommer att växa med 15 procent årligen. 

”Målsättningen är att omsätta 2 miljarder i år. Vi har omkring 5 procent av marknaden i dag.”

I början av året blev Storytel Sveriges nya enhörning när bolaget värderades till över 1 miljard dollar, då motsvarande 10 miljarder kronor. Sedan dess har aktien fortsatt att rusa på börsen – på ett år har den gått upp med över 120 procent. De senaste veckorna har börsvärdet stigit ytterligare och har nu passerat över 15 miljarder kronor.

Jonas Tellander kan samtidigt titulera sig miljardär. Aktierna i Storytel är nu värda 1,2 miljarder kronor och han verkar vilja behålla innehavet. I våras sålde han dock av en post värd nästan 20 miljoner kronor för att betala tillbaka lån från tiden då Storytel grundades.

Handlingen vittnar något om Storytels historia. Mitt under finanskrisen 2008 var bolaget nära konkurs. Jonas Tellander pitchade då i tv-programmet Draknästet och lockade Insplanets grundare Richard Båge att köpa 10 procent av bolaget för en miljon kronor.

”Jag brinner lika mycket för bolaget i dag. Många av de tidiga ägarna har behållit sina aktier.” 

Största ägare är techprofilen Jonas Sjögren vars aktier nu är värda nästan 2,3 miljarder kronor. Han har dock minskat andelen av sitt innehav från omkring 30 procent 2015 till 14,8 procent av bolaget i dag.

Högt upp på ägarlistan finns även medgrundarna Anna Tellander och Jon Hauksson som har Storytelaktier värda 789 respektive 275 miljoner kronor. Rustan Panday, som har suttit i styrelsen sedan 2011 och som ordförande 2015, har nu aktier för en halv miljard. Han sålde en liten bit av hans Storytel-aktier för 39 Mkr i våras, bland annat för att ”bygga på sommarhuset”. 

I övrigt är listan lång med institutionella investerare som Handelsbanken, Swedbank Robur, TIN Fonder och Lärarförbundet.

”Det är många institutioner som kommit in, särskilt i samband med emissioner.”

Jonas Tellander, vd och medgrundare till Storytel.
Jonas Tellander, vd och medgrundare till Storytel. Foto: Filip Erlind

På senaste tiden har Storytel förvärvat Islands största förlag Forlagið, konkurrenten i Mellanöstern Kitab Sawti och produktionsbolaget Earselect.

”Vi har köpt ett tjugotal bolag genom åren. Det är viktigt att hitta pionjärerna på marknaden som brinner för ljudboken och ofta sätter vi dem som landschef”, säger Jonas Tellander.

Internationella bästsäljare som Stieg Larsson, Hungerspelen och Harry Potter går alltid bra enligt vd:n. Men i övrigt skiljer sig lyssnandet och det är viktigt med lokalt material. När vi i Norden mest vill lyssna på deckare, vill ryssarna ha mer fantasy och i arabvärlden går även böcker om personlig utveckling och ledarskap bättre.

Det är därför en naturlig del i Storytels strategi att köpa upp lokala konkurrenter. Dels för att expandera katalogen och dels för att öka kunskaperna lokalt.

”Sedan Storytel kom hit 2017 har vi tillsammans byggt marknaden. Den är i ett tidigt skede men vi ser stor potential”, säger Sebastian Bond, Kitab Sawtis grundare och vd, som framöver ska leda Storytels satsning i Mellanöstern framöver från Dubai.

Kitab Sawti nådde en blygsam omsättning om 2,4 miljoner kronor 2019 och gjorde samtidigt en förlust på 27 Mkr. Förra året tog bolaget in investeringar på 60 Mkr från bland annat Bonnier Ventures, Northzone och Uber-kopian Careems ena grundare Abdulla Elyas.

Läs mer: Svenskarna tar in 60 miljoner till sina arabiska ljudböcker  

Storytels senaste förvärv i Earselect skiljer sig dock åt eftersom det innebär bolagets första uppköp inom teknikområdet.  

”Vi producerar omkring 60 000 timmar om året. Där skulle vi kunna bli ännu mer effektiva”, säger Jonas Tellander.

Earselect har en molnbaserad plattform som är specialiserad på ljudboksproduktion på distans.

”Med detta kan vi etablera studios runtom i världen. Hela det flödet att texten blir rätt även på distans.”

Earselect kommer att fortsätta agera självständigt och arbetar enligt Storytel med de flesta förlagen i Norden i dag. Storytel ska stötta bolaget att nå ut till ännu fler länder.

Jonas Tellander går dock nu in i två veckors efterlängtad ledighet. Och ljudböckerna är såklart med – valet faller passande nog på ”Den andra pandemin”.

”Ett slukhål öppnas upp i Gamla stan i Stockholm. Plötsligt börjar allt fler bli sjuka”, säger Jonas Tellander. 

Fotnot: Konkurrenten Bookbeat ägs av Bonnier som även äger Dagens industri.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer