Annons

Miljardären köper Bonniers fiaskoportfölj

Från vänster: Jan Lund, Bonniers affärsutvecklingschef, och Izettle-investeraren Håkan Roos som har köpt mediekoncernens portfölj under NFT Ventures.
Från vänster: Jan Lund, Bonniers affärsutvecklingschef, och Izettle-investeraren Håkan Roos som har köpt mediekoncernens portfölj under NFT Ventures. Foto: Press
Efter fem år säljer Bonnier innehav i 27 techbolag utan avkastning. Efter stora nedskrivningar blev prislappen mellan 100 och 135 miljoner kronor, enligt flera av Di Digitals källor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mitten av juli meddelade Bonnier att mediekoncernen hade sålt sina innehav i 27 techbolag som ägdes via NFT Ventures.

Prislappen förblev hemlig och en dryg månad senare framkom det att miljardären Håkan Roos blir NFT Ventures nya finansiär.

Nu uppger flera källor för Di Digital att Bonnier (som även äger Dagens industri) fick mellan 100 och 135 miljoner kronor för techportföljen.

Det är betydligt lägre än de 240 Mkr som Bonnier investerade i NFT Ventures mellan 2014 och 2019. Dock bestod den summan delvis av annonsutrymme i koncernens titlar.

”Det var en större andel media än kontanter”, säger Mats Johansson, som sitter i ett flertal styrelser inom Bonnier-koncernen.

Var NFT-satsningen en minusaffär för Bonnier?

”Man måste ta med medieutrymmet i beräkningen. Det är hela tiden så att värdena är brutto, så därför blir det inte en dålig affär.”

Prislappen på mellan 100 och 135 Mkr är i linje med de 125 Mkr som portföljen värderades till vid slutet av 2018. Siffran framgår i bokslutet i Investeringshuset i Stockholm AB, som i sin tur äger Bonniers portfölj i NFT Ventures.

Där framkommer dessutom att Bonnier under 2018 skrev ned värdet på de unga teknikbolagen med 113 Mkr.

Jan Lund, strategi- och affärsutvecklingschef på Bonnier och som ledde försäljningen, vill inte kommentera vad koncernen fick för innehavet via NFT.

”Vi är nöjda med vårt engagemang i den verksamheten liksom vi är nöjda med den här affären”, säger han.

I Bonniers portfölj fanns exempelvis Avtal24 (NTL), finanstjänsten Nordkap (NTL), låneplattformen Lendify (NTL) och fram till nyligen bolånebolaget Enkla (NTL).

Läs mer: Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Men sedan 2018 har NFT Ventures enligt flera källor blivit mer passiva som ägare. I flera fall har bolaget erbjudit medieutrymme snarare än kontanter i pågående nyemissioner.

Enligt en uppgiftslämnare ska Bonnier knappt ha fått tillbaka pengarna man investerade i NFT Ventures.

”Intrycket är att de fick tillbaka pengarna de stoppade in, men att medieutrymmet är förbrukat”, säger källan.

Men enligt NFT Ventures vd Pär Roosvall blev techsatsningen en plusaffär för Bonnier.

”Portföljen har gått väldigt bra, det har varit god utveckling och är fortfarande. Så det tror jag att man varit väldigt nöjd med hos Bonnier”, säger han.

Din uppfattning är att Bonnier gått plus på detta?

”Absolut.”

Bonnier säljer av techbolagen efter ett år där man dels har sålt TV4 till Telia och köpt lokaltidningskoncernen Mittmedia. Enligt Pär Roosvall sker affären eftersom innehaven inte passar in i den nya företagsstrukturen.

Däremot ska riskkapitalgrenen Bonnier Ventures, med innehav som Natural Cycles (NTL), Acast (NTL) och Resolution Games (NTL), inte påverkas av den nya kursen, enligt dess chef Ulrika Saxon.

Läs mer: Storägarna ute ur bolåneutmanaren

NFT Ventures nya finansiär Håkan Roos gick in tidigt i Izettle och kammade hem omkring 700 miljoner kronor när betalbolaget förra året såldes till Paypal för 19 miljarder kronor.

”Jag ser stor potential i NFT och dess portföljbolag och ser framemot att jobba aktivt tillsammans med NFT och dess team”, sade han i ett uttalande på tisdagen.

Di Digital har sökt Håkan Roos.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer