Hoppa till innehållet

Miljardärerna bakom King drar ihop ny riskkapitalfond

Grundarna bakom King har redan gjort ett tiotal investeringar. Nu samlar Sweet Capital ihop en ny fond på över 100 Mkr. "Vi tar det ett steg längre”‚ säger Christian Dörffer.

Sebastian Knutsson är en av King-grundarna bakom Sweet Capital.
Sebastian Knutsson är en av King-grundarna bakom Sweet Capital.

Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Riccardo Zacconi och Lars Markgren gick för snart ett år sedan samman för att grunda riskkapitalbolaget Sweet Capital (NTL).

Med huvudkontor i London har bolaget redan gjort drygt tio investeringar, bland annat i svenskgrundade Dog Buddy (NTL), psykolog-appen Shim (NTL) och Malmöbolaget Arthro Therapeutics (NTL), vars teknik hjälper till att behandla artros.

Läs även: Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen

Den första fonden låg på cirka 90 miljoner kronor men nu planerar riskkapitalbolaget att stänga en större fond, uppger Sweet Capitals vd Christian Dörffer.

”Vi planerar att stänga fonden nu i vår och den kommer att vara avsevärt större än den första”, säger Christian Dörffer när Di Digital träffar honom på Londonkontoret.

”Den första fonden var mest för att testa hur vi kunde arbeta och med den här nya fonden tar vi det här ett steg längre.”

Foto:

Christian Dörffer på Sweet Capitals kontor i London.

Samtidigt som Sweet Capital planerar sin andra fond förändrar de även sin strategi när det gäller investeringar.

Vi planerar att stänga fonden nu i vår och den kommer att vara substantiellt större än den första.

”Vi kommer koncentrera oss på tidiga såddinvesteringar framöver med inriktning på konsumenttjänster för mobilen. I och med att King-grundarna har byggt en av världens mest populära mobilappar med Candy Crush sitter vi på den kunskapen och har då mest att erbjuda startups som tar fram sådana produkter”, säger Christian Dörffer. 

Hur kommer det sig att ni investerade i Arthro Therapeutics i så fall?

“Vi har fortfarande möjligheten att investera i andra bolag när vi verkligen tror på grundarna. Arthro Therapeutics är ett sådant undantag.” 

Läs även: King-grundarna investerar i Arthro Therapeutics

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas om investerarna och bolagen i den nordisa techsektorn.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera