Annons

Miljardärskaparen Storytel – de blir stenrika på kursraketen

Storytels vd Jonas Tellander och investeraren Jonas Sjögren har blivit miljardärer på kursresan i ljudboksaktien.
Storytels vd Jonas Tellander och investeraren Jonas Sjögren har blivit miljardärer på kursresan i ljudboksaktien. Foto: Anders Wiklund, Gorm Kallestad, press
Jonas, Jonas och Annamaria. De kom alla tidigt in i Storytels resa – två är redan miljardärer och den tredje är på god väg ifall kursen fortsätter i samma takt. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av året blev Storytel Sveriges nya enhörning när bolaget värderades till över 1 miljard dollar, då motsvarande 10 miljarder kronor. Men sedan dess har börsvärdet ökat till över 15 miljarder. Bara senaste året har aktien gått upp med 126 procent. 

Svenska småsparare och stora institutioner verkar tro på Storytels aggressiva tillväxtplaner. Siktet står på vinst och ett tjugotal nya länder ska erövras. 

”Vi har köpt ett tjugotal bolag genom åren. Det är viktigt att hitta pionjärerna på marknaden som brinner för ljudboken och ofta sätter vi dem som landschef”, sa Storytels vd och medgrundare Jonas Tellander till Di Digital nyligen.

Strategin verkar locka placerarna. Paretos analyschef Stefan Wård sa i en Di-intervju häromdagen att ”Om ett år kommer värderingen att vara väsentligt mycket högre än i dag, säkert 50 procent högre.”

Läs mer: ”Ordentlig uppsida” – analyschefen ser mäktig potential i dubblaren

Aktien är rätt volatil. På måndagen lyfte aktien för att sedan falla tillbaka efter rapporten på tisdagen. Till exempel tryckte marknaden upp kursen med 10 procent på en dag när nyheten kom att Storytel köpt konkurrenten i Mellanöstern, Kitab Sawti. Övertaget av regionen vägde tyngre än Kitab Sawtis blygsamma omsättning på 2,4 miljoner kronor för 2019.

Läs mer: Storytel förbättrar marginalerna – men BNP-fall tvingar vd:n att ge försiktig framtidsprognos

Storytel har blivit något av en folkaktie med över 23 000 aktieägare, men samtidigt fortsätter tidigare ägare stå kvar på listan.

”Jag brinner lika mycket för bolaget i dag. Många av de tidiga ägarna har behållit sina aktier”, sa Jonas Tellander till Di Digital i juli.

Vd:n har varit med från start och genom åren sålt en blygsam andel av sitt innehav. Under finanskrisen 2008 lyckades han vända bolaget som då var nära konkurs genom att få in pengar i tv-programmet Draknästet. 

I och med kursrusningen blev han en av Sveriges techmiljardärer. Jonas Tellanders innehav har ökat till drygt 1,2 miljarder kronor.

Men vd:n har fortfarande en bra bit kvar till Storytels största ägare, techinvesteraren Jonas Sjögren. Han satsade i Storytels första finansieringsrunda redan 2007 och ska ha varit med och skjutit in mer pengar när bolaget gick med förlust under de första åren. 

Jonas Sjögren ägde nästan 30 procent i Storytel 2015, men har enligt ägardata från Holdings minskat sitt ägande i omgångar. Trots det gjorde framgångarna i Storytel att han kvalade in på Di Digitals lista över techmiljardärer förra året. Men sedan dess har värdet dubblat och hans innehav på nästan 15 procent är nu värt nätta 2,3 miljarder kronor.

Jonas Sjögren är även en aktiv investerare i andra bolag. Han är största ägare i bioteknikbolaget Alligator, som dock har haft en skakig börsresa senaste året. Nyligen gick han även in i annonsteknikbolaget Danads. 

Läs mer: Här är Sveriges 44 techmiljardärer 2019

Läs mer: Hugo Stenbeck och Storytelmiljardär kliver in i svenskt teknikbolag

Jonas Tellander grundade tillsammans med systemarkitekten och chefsutvecklaren Jon Hauksson 2005 Bokilur, vilket sedermera blev Storytel. Enligt senaste siffrorna i Holdings är hans innehav värt 264 Mkr.

Jonas Tellanders ex-hustru Annamaria Tellander ska ha varit med och stöttat Storytel fram till parets skilsmässa 2012, men hade aldrig en officiell roll på bolaget. På sin Linkedin-sida skriver Annamaria Tellander att hon är ”ägare och medgrundare” av bolaget, något som inte lyfts fram i Storytels officiella kommunikation. Om kursrusningen fortsätter finns dock goda chanser för henne att kvala in på techmiljardärslistan då hennes aktier är värda 782 miljoner kronor.

Rustan Panday, som har suttit i styrelsen sedan 2011 och som ordförande 2015, har nu aktier för 505 Mkr.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer