Annons

Miljardrusning till nya kryptotrenden: ”Påminner om tulpanlökar”

Arthur Breitman och Kathleen Breitman har grundat kryptobolaget Tezos, som i somras tog in 1,9 miljarder kronor i en initial coin offering. Men nu skakas Tezos av en strid mellan de båda grundarna och en schweizisk stiftelse som de samarbetat med.
Arthur Breitman och Kathleen Breitman har grundat kryptobolaget Tezos, som i somras tog in 1,9 miljarder kronor i en initial coin offering. Men nu skakas Tezos av en strid mellan de båda grundarna och en schweizisk stiftelse som de samarbetat med. Foto: Youtube/Tezos. Kollage
Kryptovalutor som bitcoin har börjat användas för att finansiera företag och miljarderna strömmar in till ofta riskfyllda projekt. Nu varnar Finansinspektionen för riskerna med den nya investeringstrenden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I juni tog det israeliska startupbolaget Bancor in motsvarande knappt 1,3 miljarder kronor på bara några timmar. Det hela skedde genom en så kallad ICO, eller initial coin offering. Genom att betala med digitala valutor, till exempel bitcoin, eller med vanliga valutor får man delta i kommande projekt i kryptovärlden.

Den som investerar får en sorts digitala polletter som förhoppningsvis kan användas i projekten när eller om de färdigställs. Det kan liknas vid polletter som man köper på en nöjespark för att åka karuseller på området. Men om berg-och-dal-banan inte fungerar, eller om man rör sig utanför parken, har de inget värde.

Läs mer: Nytt miljardrekord för ICO:er

För företag kan ICO:er vara ett sätt att resa kapital utan att omfattas av de regelverk och den översyn som omgärdar vanliga riskkapitalinvesteringar.

Fenomenet fick sitt namn i år. Men det som var en smal trend har nu tagit rejält fart. Hittills i år har motsvarande drygt 25 miljarder kronor tagits in med metoden, uppger Bloomberg. Enligt analysföretaget Novum Insights samlade ICO:er under januari till september in tre gånger mer kapital än vad som investerades i liknande startupbolag genom traditionella kanaler.

Men många har förfasat sig över bristen på insyn och översyn i kryptoprojekten som ofta befinner sig på idéstadiet men plötsligt översköljs med finansiering. Myndigheter i bland annat USA och  Schweiz har börjat sätta ICO:er under luppen. Kina har förbjudit dem. 

Läs även: Bitcoinbörser i Kina stänger ned efter striktare regler

Nu varnar även svenska Finaninspektionen för riskerna med ICO:er. Myndigheten menar bland annat att man bör vara uppmärksam på att kryptovalutan som lanseras inte ger kunden några rättigheter och att det finns en risk för investeringsbedrägeri.

Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, har tydliga åsikter kring kryptovalutor och ICO:er.

“Det jag ser är spekulation, där man bara handlar utifrån att priset ska gå upp eller ned, men man har ingen bild av hur relevant upp- eller nedgången är. Eller hur tekniken står sig mot andra. Det påminner om handeln med tulpanlökar. Man köper något man inte har insyn i eller kunskap om. Man har inte ens någon trädgård att stoppa lökarna i”, säger han.

Läs även: ”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Man ska se det som ett lotteri, enligt Claes Hemberg.

“Hur mycket pengar lägger du på lotterier? Det finns någon slags chans att man vinner. Men man ska inte se det som ett sparande eller investering.”

Han säger att han pratar med många oerfarna sparare som lockas av kryptovalutor.

“För många är det här deras första investering i livet. De kanske har sparat ihop 10 000 kronor på ett sommarjobb och så fördubblas det på en vecka. Det är synd att de inte prövar sig fram och lär sig hur investeringar funkar. Vi riskerar att få en generation som bränner sig på virtuella valutor.”

 

Fakta: Det här är en ICO

Andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor. Namnet anspelar på 'initial public offering', alltså en vanlig börsnotering, där aktier erbjuds i utbyte mot kapital.

Fakta: Kryptovalutor

Bitcoin är ett exempel på en kryptovaluta. En sådan backas inte av någon centralbank utan är decentraliserad och skyddas av kryptografi. I år har bitcoins kurs stigit flera gånger om.

 

Fakta: De tre största ICO:erna

Tezos från USA tog in 1,9 miljarder kronor i somras för att bygga en decentraliserad blockkedja. Inför ICO:n kontaktade Tezos nyhetsbyrån Reuters och påstod att bland annat Ernst & Young tillämpade Tezos i sin utvecklingsverksamhet. Det förnekade revisionsjätten.

Bancor från Israel slog nytt rekord i ICO-världen när de i juni samlade in motsvarande 1,3 miljarder kronor på tre timmar. En av investerarna var riskkapitalisten Tim Draper. Målet för Bancor är att lösa likviditetsproblemen på kryptomarknaden och göra det enklare att växla mellan kryptovalutor.

Filecoin från USA samlade in drygt 2,2 miljarder kronor i september och slog därmed nytt rekord. De vill bygga ett decentraliserat lagringsnätverk för blockkedjan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies