Annons

Miljarderna väller in – svenska startups krossar rekorden

Northvolts Peter Carlsson, Vois Fredrik Hjelm och Yubicos Stina Ehrensvärd. Deras bolag tillhör de som har tagit in allra mest riskkapital i år.
Northvolts Peter Carlsson, Vois Fredrik Hjelm och Yubicos Stina Ehrensvärd. Deras bolag tillhör de som har tagit in allra mest riskkapital i år. Foto: Montage/Di.
Större summor än någonsin strömmar till svenska startupbolag. Di Digital har kartlagt bolagen där riskkapitalet plöjer ned sina miljarder. ”Det här kommer definitivt att bli ett rekordår”, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på riskkapitalbolaget Northzone.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

 När Spotify i fjol börsnoterades med en värdering på omkring 250 miljarder kronor nåddes en sorts kulmen på de senaste årens guldrusch för svenska startupbolag.

Men i ett annat avseende har sektorn faktiskt nått ännu högre toppar i år.

För även om det återstår mer än en månad av året går det redan att konstatera att rekordsummor riskkapital har investerats i svenska startups under 2019. 

Totalsumman ligger nu på drygt 22 miljarder kronor. Det visar en genomgång av statistik från Bonniers databas Nordic Tech List som Di Digital har gjort.

Motsvarande siffror för helåren 2017 och 2018 var 11 miljarder respektive knappt 14 miljarder kronor.

”Det här kommer definitivt att bli ett rekordår. Det är väldigt många nya kapitalaktörer som har rest nya fonder. Utbudet av finansiering är nu större än någonsin förut”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Han är partner på riskkapitalbolaget Northzone och har drygt 20 års erfarenhet från riskkapitalvärlden. Bland annat investerade han tidigt i Spotify och satt i musiktjänstens styrelse i nio år.

Det är mycket som tyder på att vi är på toppen av en cykel.

Ett antal ”superrundor” från i år sticker ut och tio bolag har ensamma tagit emot drygt hälften av riskkapitalet. Allra mest pengar har gått till betalbolaget Klarna och batteritillverkaren Northvolt som tagit in 5,5 miljarder kronor respektive 4 miljarder kronor. Av Northvolts jätterunda i somras, på 1 miljard dollar – cirka 9 miljarder kronor – har enbart 4 miljarder kronor registrerats hos Bolagsverket när den här artikeln skrivs. 

Pär-Jörgen Pärsson lyfter fram att även utländska riskkapitalbolag nu har blicken riktad mot svenska bolag.

”Det är ett helt annat fokus på Sverige nu än tidigare. Förr var det svårt att få utländska riskkapitalbolag att bry sig. Nu är det allmänt känt att Sverige är en av de hetaste marknaderna i Europa”, säger han.

Den ihållande högkonjunkturen spelar också in. Börsen är högt värderad och räntorna historiskt låga. Det har gjort att institutionellt kapital har strömmat till onoterade bolag. Dessutom har framgångsrika bolagsförsäljningar och börsnoteringar frigjort kapital till nya investeringar.

Återväxten bland bolagen ser relativt god ut. Fem av de tio bolag som i år har mottagit mest riskkapital är grundade de senaste fem åren.

Pär-Jörgen Pärson tror dock att investeringarna nu kan ha kulminerat för den här gången:

”Det är mycket som tyder på att vi är på toppen av en cykel”, säger han. 

Läs mer: Pär-Jörgen Pärson: Det finns ett före och ett efter Wework 

Länk till grafik

Fotnot: Registreringarna av investeringarna hos Bolagsverket sker med en viss eftersläpning. Det innebär att siffran 22 miljarder kronor antagligen kommer att skrivas upp när alla är klara. 

Northvolt kommunicerade att de i juni tog in 9 miljarder kronor. Enbart 4 miljarder kronor har registrerats hos Bolagsverket vid avstämningsdatumet. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer