Hoppa till innehållet

Miljardnota för Spotifys nya Stockholmskontor

Spotify antyder ofta att man kan minska andelen medarbetare i Sverige om inte villkoren för techbolag förbättras. Men årsredovisningen vittnar om nya hyresåtaganden i Stockholm i miljardklassen, avslöjar Di Digital.

Spotifys nuvarande huvudkontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
Spotifys nuvarande huvudkontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Spotify tar allt större plats i debatten om Stockholms bostadsbrist. Under året har musikjätten vid åtskilliga tillfällen antytt att man kan tvingas skala ner andelen medarbetare i landet om inte förutsättningarna för startupbolag förbättras.

Läs mer: Spotify-grundarna hotar med landsflykt

 I ett öppet brev i april krävde man exempelvis programmering i skolan, bättre villkor för personaloptioner och större tillgång på bostäder i Stockholm.

”Vi tvingas därför nu konstatera, att om inga förändringar sker, så måste vi överväga att expandera mer i andra länder istället för Sverige”, skrev grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon i brevet.

Om inga förändringar sker, så måste vi överväga att expandera mer i andra länder

Kraven inspirerade evenemanget Sthlm Tech Fest att samla branschen till en protest utanför riksdagen för ett par veckor sedan.



Omkring 60 personer dök upp vid protesterna utanför riksdagen i Stockholm.

Läs mer: Så många anslöt sig till Spotifys kamp


I dag tycks musikjätten tona ner sitt utspel.

”Om Sverige inte förmår hantera dessa frågor så kommer det att slå mot hela landet långsiktigt. Vi har aldrig signalerat att flytta hela vår verksamhet från Sverige, men om förutsättningarna inte förändras så kommer Spotify att låta tillväxten ske i andra länder”, säger Spotifys globala HR-chef Katarina Berg i en skriftlig kommentar till Di Digital.

Ökningen är ett resultat av ett påskrivet hyresavtal för nya kontor i Stockholm

Spotifys årsredovisning ger däremot en annan bild av verkligheten. Här är det knappast tal om några flyttplaner. Tvärtom har man tecknat långa hyresavtal för miljardbelopp i Stockholm.

Av årsredovisningen för 2015 framgår att musiktjänstens åtaganden för kontorshyra närmast trefaldigats, från 680 miljoner kronor till närmare 2 miljarder kronor mellan 2014 och 2015.

Enligt årsredovisningen beror ökningen – som altså motsvarar närmare 1,3 miljarder kronor – främst på nya hyresavtal i Stockholm.

”Ökningen är ett resultat av ett påskrivet hyresavtal för nya kontor i Stockholm”, skriver Spotify i årsredovisningen.

Största ökningen, drygt 800 Mkr, sker inom en kategori som avser hyresavtal på 5–10 år.

”Som företag måste Spotify hela tiden fatta beslut och hyresavtal i Sverige är ett sådant. Det hindrar oss dock inte från att löpande ompröva och utveckla vårt sätt att arbeta”, säger Spotifys globala HR-chef Katarina Berg.

Spotify hade i snitt 1 610 medarbetare under 2015, enligt årsredovisningen.

”Antalet medarbetare i Sverige är närmare 1 000 i dag”, säger Spotifys nordiska kommunikationschef Sofie Grant.

Merparten av de svenska medarbetarna jobbar på det nuvarande Stockholmskontoret på Birger Jarlsgatan 61.

Spotify är registrerat i Luxemburg och har även kontor i London, New York och på andra håll i världen.

 


Läs även:

Spotifys börsplaner flyttades fram i fjol

Spotify ser en börsnotering som sitt troligaste framtidsscenario. Samtidigt sköt bolaget planerna på framtiden under 2015, enligt årsredovisningen.

Spotify växer så det knakar – dubblade omsättningen i fjol

Musikjätten Spotify omsatte 18,2 miljarder kronor i fjol. Även förlusterna växer, men inte alls i samma takt.


Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera