Annons

Nätläkaren jublar efter miljardregnet: ”Vården fungerar inte i dag”

Johannes Schildt, medgrundare av och vd för Kry.
Johannes Schildt, medgrundare av och vd för Kry. Foto: Josefine Stenersen
En jättelik investering från bland annat en kanadensisk pensionsfond ska ge Kry nytt bränsle i kampen om den europeiska nätläkarsektorn. ”Sverige är vår hemmamarknad, men vi har stora ambitioner internationellt”, säger vd:n Johannes Schildt till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

1,5 miljarder kronor ligger nu och skvalpar i nätläkaren Krys kassa efter den senaste finansieringsrundan.

Det innebär att Kry – som har pekats ut som Europas mest nedladdade nätläkarapp – rycker ifrån sina svenska konkurrenter vad gäller finansiella muskler.

Tillskottet kommer att behövas med tanke på att affärsmodellen i Sverige och Krys snabba expansion utomlands fortfarande slukar stora summor. Under 2018 skrevs förlusten till drygt 250 miljoner kronor och omsättningen till 234 Mkr. I fjol lanserade Kry även i Storbritannien och Frankrike.

Läs mer: Analys: Efter jätterundan – här är Krys fem största utmaningar

Vi har genomfört över 1,4 miljoner patientmöten.

Ute i Europa finns dessutom välfinansierade konkurrenter. Mest pengar av alla har brittiska Babylon Health, som har tagit in över 6 miljarder kronor från bland andra svenska Kinnevik och Vostok New Ventures samt Saudiarabiens investeringsfond.

De nya pengarna ska Kry använda till att expandera till nya marknader i Europa, utveckla produkten och anställa mer personal, säger vd:n Johannes Schildt till Di Digital.

”Vi är nu på fem marknader och har genomfört över 1,4 miljoner patientmöten. Vi är glada över att vi har hittat investerare som tror på vår vision och vill stödja oss för att leverera vår tjänst till ännu fler patienter i Europa”, säger han.

Ska man tolka den här rundan som att ni nu ytterligare ökar ert fokus på Europa?

”Ja, det kommer vi att göra. Vår ambition är att utvidga och förbättra tillgången till hälso- och sjukvård för miljontals fler människor i Europa.”

En marknad som Kry-vd:n hoppas stort på är Tyskland. Kry gick alldeles nyligen in i landet.

”Tyskland har flest invånare i Europa så självklart är det intressant. De senaste två åren har regleringen förändrats och nu finns det möjlighet för tyska patienter att också få ta del av digitaliseringens fördelar”, säger han.

I Sverige har inte allt gått helt på räls de senaste åren varken för Kry eller andra nätläkare.

I årsredovisningen för 2018 pekades ”politiska beslut” ut som en av bolagets största risker. Ett exempel på vad som kan hända kom i mitten av juni i fjol då det stod det klart att SKR sänker ersättningen för digitala vårdtjänster som Kry, med 150 kronor till 500 kronor. 

Dessutom har en statlig utredning kommit med ett förslag, som just nu är ute på remiss, om att nätläkarna måste ha fysiska vårdcentraler i varje region. I dag har Kry två stycken sådana i Sverige.

Hur pass viktig är den svenska marknaden för er?

”Sverige är vår hemmamarknad, men vi har stora ambitioner internationellt för att kunna ge hälso- och sjukvård till fler. Behovet i dag är stort. Vår internationella satsning sker samtidigt som vi i Sverige ytterligare utvecklar vårt utbud bland annat med fler fysiska vårdcentraler.”

Vilka är era huvudkonkurrenter?

”Jag tror att alla håller med mig när jag säger att vården i dag inte fungerar. Framför allt inte tillgängligheten. Utmaningen består mer i att förändra ett gammalt sätt att ge vård på”, säger Johannes Schildt.

Den nya kapitalrundan på knappt 1,5 miljarder kronor leddes av Ontario Teachers, en kanadensisk pensionsfond. Dessutom deltar de befintliga investerarna bestående av riskkapitalbolagen Index Ventures, Creandum och Accel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer