Annons

Miljardsatsar på tusentals ”delningslägenheter”

Colives grundare Katarina Liljestam Beyer, operativ chef, och Jonas Häggqvist, vd.
Colives grundare Katarina Liljestam Beyer, operativ chef, och Jonas Häggqvist, vd. Foto: Photographer Max Modén
Colive tar in åtta miljoner kronor från grundarna bakom coworkingbolaget United Spaces. Målet är att hyra ut tusentals ”delningslägenheter” i Sverige de kommande åren. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolag som Convendum och Wework har fått coworking att bli glödhett i Sveriges störstäder. 

Nu ser även ”co-living”-trenden ut att få sig en skjuts. Idén är att bygga boendet som påminner om en slags studentkorridor de luxe, med små sovrum och stora gemensamma ytor. 

Två exempel som Di skrivit om är byggbolaget Järntorget och Tech Farm.

Läs mer: Techprofilerna flockas på Tech Farm
Läs mer:
Regelbrott ska lösa ungas bokris 

Nu dyker ett nytt startupbolag upp på banan med stora ambitioner. Colive grundades i början av 2018 av Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist med målet att skapa en ”svensk modell” för coliving. Redan i maj öppnar man sin första delningslägenhet ”Colive lab” på Södermalm. 

”Vi har utvecklat ett system som rimmar med Sveriges byggregler och hyreslagstiftning”, säger Jonas Häggqvist, medgrundare och vd för Colive. 

Colive har tidigare fått ett bidrag från Boverket på 4,3 Mkr som stöd för innovativt och hållbart bostadsbyggande. För att fortsätta utvecklas tar man nu in 7,6 Mkr i en nyemission. 

Bland investerarna finns Lars Rydén och Göran Garberg, två av profilerna bakom co-workingbolaget United Spaces, som nyligen såldes till Castellum. 

Läs mer: Castellum köper United Spaces för 200 miljoner

”Det känns både roligt och viktigt att få vara med på resan tillsammans med Colive. Bolaget kommer att vara en viktig pusselbit för att lösa bostadsbristen för unga vuxna i Sverige. Dessutom har den digitala plattformen internationell potential som 'operativsystem för co-living'. Co-livingfenomenet har enorm potential, och det kommer bli minst lika stort som co-working”, säger Lars Rydén.

Colives medgrundare och operativa chef Katarina Liljestam Beyer säger att intresset på marknaden varit stort. 

”Vi är jätteglada att vi haft förmånen att välja investerare som verkligen ser potentialen i både samhällsnytta och affär”, säger hon.

Colive ska erbjuda delningslägenheter i nyproducerade fastigheter. I varje bostad ska 6-10 personer bo och dela på kök och vardagsrum. Resterandehälft består av privata sovrum.
Colive ska erbjuda delningslägenheter i nyproducerade fastigheter. I varje bostad ska 6-10 personer bo och dela på kök och vardagsrum. Resterandehälft består av privata sovrum.

Colives affärsidé går ut på att få fastighetsbolag att bygga bostadshus med ”delningslägenheter”. Bolaget tecknar sedan långa kontrakt med fastighetsägarna, hittar hyresgäster och agerar hyresvärd.

”Vi vill etablera ny bostadsform, delningslägenheter med unga vuxna 20-35 år som målgrupp”, säger vd:n Jonas Häggqvist. 

Han uppger att målet är att göra något storskaligt.

”Vi vill bidra till byggandet av tusentals enheter de närmaste fem åren. Det kommer kräva miljardinvesteringar”, säger vd:n.

Colive har redan tecknat ett avtal med Rikshem om intentionen att storskaligt implementera co-living i nybyggda bostadshus.

”Ambitionen med vårt avtal med Rikshem är inflyttning 2020-2021 för minst 100 gäster. Men vi har även en dialog med flera andra fastighetsägare. Typprojekten har 100-500 gäster. Vi vill finnas i Sveriges storstäder och universitetsstäder. Först ut blir nog Uppsala och Stockholm”, säger Jonas Häggqvist. 

Colive har även utvecklat en egen mjukvaruplattform för syftet. Det kan delvis beskrivas som ett Facebook för delat boende, men även som ett bokningsverktyg.

”Det är ju ett komplett operativsystem som co-livingbolag eller fastighetsägare kan använda. På Colive.se kan potentiella hyresgäster registrera sin profil, och så småningom hitta folk de vill bo med använda vår matchningsfunktion. När man flyttar in får man tillgång till olika typer av tjänster som städning, beställning av mat, digitala nycklar och bokning av tvättsuga och annat. Vi har redan 1000 registrerade medlemmar”, säger Jonas Häggqvist. 

Vad siktar ni på för hyra?

”Prismässigt ska vi ligga mellan studentboende och konventionellt boende. I Stockholm är vår målsättning att man ska ha en totalkostnad – inklusive internet, städning och möbler – på cirka 6000 kronor per månad. Vi siktar på lägen i förort och närförort i närhet av spårbunden trafik.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer