Hoppa till innehållet

Miljardsatsar på tusentals ”delningslägenheter”

Colive tar in åtta miljoner kronor från grundarna bakom coworkingbolaget United Spaces. Målet är att hyra ut tusentals ”delningslägenheter” i Sverige de kommande åren. 

Colives grundare Katarina Liljestam Beyer, operativ chef, och Jonas Häggqvist, vd.
Colives grundare Katarina Liljestam Beyer, operativ chef, och Jonas Häggqvist, vd.Foto: Photographer Max Modén

Bolag som Convendum och Wework har fått coworking att bli glödhett i Sveriges störstäder. 

Nu ser även ”co-living”-trenden ut att få sig en skjuts. Idén är att bygga boendet som påminner om en slags studentkorridor de luxe, med små sovrum och stora gemensamma ytor. 

Två exempel som Di skrivit om är byggbolaget Järntorget och Tech Farm.

Läs mer: Techprofilerna flockas på Tech Farm
Läs mer:
Regelbrott ska lösa ungas bokris 

Nu dyker ett nytt startupbolag upp på banan med stora ambitioner. Colive grundades i början av 2018 av Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist med målet att skapa en ”svensk modell” för coliving. Redan i maj öppnar man sin första delningslägenhet ”Colive lab” på Södermalm. 

”Vi har utvecklat ett system som rimmar med Sveriges byggregler och hyreslagstiftning”, säger Jonas Häggqvist, medgrundare och vd för Colive. 

Colive har tidigare fått ett bidrag från Boverket på 4,3 Mkr som stöd för innovativt och hållbart bostadsbyggande. För att fortsätta utvecklas tar man nu in 7,6 Mkr i en nyemission. 

Bland investerarna finns Lars Rydén och Göran Garberg, två av profilerna bakom co-workingbolaget United Spaces, som nyligen såldes till Castellum. 

Läs mer: Castellum köper United Spaces för 200 miljoner

”Det känns både roligt och viktigt att få vara med på resan tillsammans med Colive. Bolaget kommer att vara en viktig pusselbit för att lösa bostadsbristen för unga vuxna i Sverige. Dessutom har den digitala plattformen internationell potential som 'operativsystem för co-living'. Co-livingfenomenet har enorm potential, och det kommer bli minst lika stort som co-working”, säger Lars Rydén.

Colives medgrundare och operativa chef Katarina Liljestam Beyer säger att intresset på marknaden varit stort. 

”Vi är jätteglada att vi haft förmånen att välja investerare som verkligen ser potentialen i både samhällsnytta och affär”, säger hon.

Colive ska erbjuda delningslägenheter i nyproducerade fastigheter. I varje bostad ska 6-10 personer bo och dela på kök och vardagsrum. Resterande
hälft består av privata sovrum.
Colive ska erbjuda delningslägenheter i nyproducerade fastigheter. I varje bostad ska 6-10 personer bo och dela på kök och vardagsrum. Resterande hälft består av privata sovrum.

Colives affärsidé går ut på att få fastighetsbolag att bygga bostadshus med ”delningslägenheter”. Bolaget tecknar sedan långa kontrakt med fastighetsägarna, hittar hyresgäster och agerar hyresvärd.

”Vi vill etablera ny bostadsform, delningslägenheter med unga vuxna 20-35 år som målgrupp”, säger vd:n Jonas Häggqvist. 

Han uppger att målet är att göra något storskaligt.

”Vi vill bidra till byggandet av tusentals enheter de närmaste fem åren. Det kommer kräva miljardinvesteringar”, säger vd:n.

Colive har redan tecknat ett avtal med Rikshem om intentionen att storskaligt implementera co-living i nybyggda bostadshus.

”Ambitionen med vårt avtal med Rikshem är inflyttning 2020-2021 för minst 100 gäster. Men vi har även en dialog med flera andra fastighetsägare. Typprojekten har 100-500 gäster. Vi vill finnas i Sveriges storstäder och universitetsstäder. Först ut blir nog Uppsala och Stockholm”, säger Jonas Häggqvist. 

Colive har även utvecklat en egen mjukvaruplattform för syftet. Det kan delvis beskrivas som ett Facebook för delat boende, men även som ett bokningsverktyg.

”Det är ju ett komplett operativsystem som co-livingbolag eller fastighetsägare kan använda. På Colive.se kan potentiella hyresgäster registrera sin profil, och så småningom hitta folk de vill bo med använda vår matchningsfunktion. När man flyttar in får man tillgång till olika typer av tjänster som städning, beställning av mat, digitala nycklar och bokning av tvättsuga och annat. Vi har redan 1000 registrerade medlemmar”, säger Jonas Häggqvist. 

Vad siktar ni på för hyra?

”Prismässigt ska vi ligga mellan studentboende och konventionellt boende. I Stockholm är vår målsättning att man ska ha en totalkostnad – inklusive internet, städning och möbler – på cirka 6000 kronor per månad. Vi siktar på lägen i förort och närförort i närhet av spårbunden trafik.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera