Annons

Miljardsmäll när Softbank skriver ner superfond

Softbanks grundare Masayoshi Son.
Softbanks grundare Masayoshi Son. Foto: Daiki Katagiri
Den Softbankförvaltade Visionsfonden tar nedskrivningar på 5-7 miljarder dollar, enligt Bloombergs källor. Visionsfonden mobiliserade över 100 miljarder dollar från bland annat Saudiarabien för investeringar i flera högprofilerade techbolag som inte haft den börsutveckling som önskats.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Japanska Softbank, som i grunden är ett telekombolag med finanskändisen Masayoshi Son i spetsen, har haft en mindre lyckosam tid på börsen. Både den egna aktien och flera av de högprofilerade innehaven i Visionsfonden har rasat det senaste halvåret. 

Investeringarna från Visionsfonden har i allt högre grad kritiserats för att blåsa upp en techbubbla. Fiaskot med Weworks noteringsförsök har skrattats ut och fått vissa Wall Street-tyckare att peka finger, kalla Masayoshi Son för en naken kejsare och investeringsupplägget för ett luftslott.

Efter att ha mobiliserat kapital från kungahusen i Gulfstaterna och den globala teknikbranschen har Softbank haft för avsikt att kanalisera pengar från olja och vinster till investeringar i Silicon Valley-bolag genom Visionsfonden. Pengarna har bland hamnat i stora aktieposter i Uber, Lyft, Slack och Wework. 

Läs även: Grundaren säljer Wework-aktier och lämnar styrelsen

Investeringen i Uber har rasat med omkring 3,5 miljarder i takt med att börsens smak för det nynoteringshajpade bolaget avtagit. 

Lyfts aktie har backat med 25 procent från noteringen. 

Det utskrattade projektet Wework fick i förra veckan lägga noteringsplanerna i malpåse och tidigare i veckan köpte Softbank ut ägaren för ytterligare miljarder. 

De nämnda värdeminskningarna reflekterar nedskrivningen, enligt Bloombergs källor.

Softbanks aktie backade med omkring 4 procent på fredagsmorgonen, till den lägsta nivån sedan januari. Nedskrivningen kommer offentliggöras i början av november, erfar Bloombergs källor.

Länk till acast
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer